Dag 3, Houlgate, Deauville en Honfleur

Dagje Normandie en Honfleur

Dag 3 bij Houlgate en Honfleur

Na de regenachtige maar lekkere avond in Houlgate lachte op deze maandagochtend de zon ons tegemoet.

Onze caravan op de camping bij Houlgate was prima! De comfortabele stacaravan stond hoog op een terras met in de verte zeezicht! Maar er was ook een nadeel en daar kwam ik een half uur later achter 🙂

Rond 08:00 reed ik met de mountainbike de berg af naar het dorp om brood te halen. Lekker verse croissants en een baguette moesten garant staan voor een heerlijk ontbijt.  Bij de bakker hebben ze meestal ook een lokale krant liggen en die nam ik ook mee.  Goed voor mijn Frans en tevens handig voor lokale evenementen en het weer!

Terug bij de camping bleek het nadeel… ik moest weer berg op om bij de stacaravan te komen. Een korte en pittige klim die ik gelukkig overleefde. Het is als altijd weer even wennen om in Frankrijk een heuveltje te pakken. Maar wij zullen de komende weken de fiets nog zeer regelmatig gebruiken dus met de dag worden de benen sterker 🙂

Marian had de koffie al klaar en het zonnetje scheen op het terras voor de stacaravan. Links en rechts begon er al wat leven op de camping te komen maar begin juni was het er toch behoorlijk rustig.  De courier van Eurocamp kwam nog even langs om te vragen of alles goed was gegaan. Behalve de kletsnatte kleding van gisteravond waren er geen problemen.

Plannen om de omgeving van Houlgate te ontdekken

De plek op camping La Vallée was eigenlijk perfect en prima voor ons verblijf in Houlgate.

Ik had voor vertrek nog niet echt gekeken wat er in de omgeving te doen was maar dat wilden wij vandaag gaan ontdekken.  Houlgate is nog niet zo oud en is eigenlijk pas vanaf 1850 een echte familiebadplaats.

Begin van de 20e eeuw werd een treinverbinding langs de kust aangelegd die onder meer badgasten uit Parijs naar de kust van Normandië bracht.  De grandeur van de dertiger jaren kun je in Houlgate vooral nog zien langs de mooie boulevard met de statige huizen.

Ik besloot om na het ontbijt samen met Marian op de fiets de boulevard Promenade Ronald Garos te volgen richting het volgende dorp Dives-sur-Mer. Via de boulevard en kustweg kom je uiteindelijk bij Dives-sur-Mer, waar de Port Guillaume een prima plek is om even te stoppen.

We kijken er even rond en achter ons zien we in de verte Houlgate liggen. Langs de kustweg loopt trouwens ook een spoorlijn(tje) maar dat laten wij verder voor wat het is. Dives-sur-Mer is een oud stadje met een gezellige haven en diverse goede restaurants. De oude markthal en de kerk stammen zelfs nog uit de 11e en 12e eeuw.

Willem de veroveraar en Dives-sur-Mer.

Qua historie heeft Dives-sur-Mer een band met Willem de Veroveraar want die vertrok hier ooit richting Engeland.

In 1066 ging Willem met zijn invasievloot richting Engeland maar door tegenwind kwam hij kilometers verder in de baai van de Somme terecht. Een paar weken later lukte het hem trouwens wel.

Via de Boulevard Maurice Thorez kies ik de richting van het restaurant Guillaume le Conquerant en het iets verder gelegen Chez le Bougnat  (waar je voortreffelijk kunt eten).

Wij laten de restaurants en de iets verderop gelegen begraafplaats links liggen en peddelen de Avenue Francois Mitterand op.

Voor la Croix Kerpin gaan wij linksaf en gaan richting Le Torcopel en Heuland waar wij weer richting Houlgate gaan. Vanaf Croix Heudland blijven wij de weg volgen tot we na een paar kilometer linksaf kunnen.

Wij passeren een camping (Village Club) en een stukje verder gaan wij linksaf richting Houlgate, komen langs de golfbaan van Houlgate en circa 32 kilometer later rijden wij de camping weer op.

Een mooie tocht door het toch wel heuvelachtige achterland van Houlgate. Ik vond het niet zo’n probleem maar voor Marian, die liever vlak rijdt, was het zo aan het begin van deze reis wel even flink aanpoten.  Ik kreeg overigens bij de eerste klimmetjes last van mijn linker knie.

Als dat maar goed gaat….

Lunch en daarna langs de kust

Het was inmiddels een graadje of 20 met een lekker zonnetje. Prima dus om buiten te eten.

Ik maakte voor de lunch een frisse salade. Lekker verse sla, wat tomaten, een halfzacht gekookt ei en een dressing van 1 deel balsamico met 5 delen goede olijfolie, wat peper en zout. Snel, makkelijk en lekker!

Hoe ik de salade opmaak? Eenvoudig!

Sla wassen in een kom, de dressing er over en met de vingers even goed “mixen”.  De tomaten in kleine stukjes. Sla op het bord, tomaat erover. Het gepelde ei er boven op en met een mes voorzichtig doorsnijden. Als het ei goed is gekookt (dus niet te hard) loopt het eigeel er nog een beetje uit. Lekker met stokbrood en een glaasje rosé of droge witte wijn!

Na de lunch stelde ik voor er met de auto op uit te gaan.

Vanaf Houlgate loopt er een mooie kustweg, de corniche, via Villers-sur-Mer naar Deauville.  Deauville is van een andere orde dan Houlgate. Het is een mondaine badplaats waar vooral in de dertiger jaren de top werd beleefd.

Toch is Deauville absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het immense Hotel de Normandie ziet er bijzonder uit maar is niet op één foto te vangen 🙂 Maar je kunt gelukkig door internet toch kijken hoe het er uitziet. Sterker nog je kunt er zelfs een kamer boeken. Klik hier voor dit hotel.

Deauville staat ook bekend om het Casino dat tot één van de aantrekkelijkste van Frankrijk behoort. Er worden ook grote bridgetoernooien gehouden en filmster Omar Sharif kwam er zelfs met grote regelmaat. Hij was naast filmster namelijk ook een zeer goede bridgespeler.

Na Deauville rijden we via Trouville (ook leuk) over de Route de Honfleur naar… Honfleur

Honfleur moet je gezien hebben

Dag 2 in Houlgate en Honfleur

Honfleur is schilderachtig en wereldberoemd om het oude centrum en de haven.

Het bassin van de haven is verbonden met de Seine die hier tussen Honfleur en Le Havre aan de overkant in zee uitkomt.

Honfleur moet je gewoon gezien hebben als je in de buurt bent.

Het is zelfs de moeite waard om er speciaal voor een lang weekend of een paar dagen naar toe te gaan (lees ook deze tips).

Het is een schilderachtig maar vooral levendig havenstadje aan de monding van de Seine. Toeristisch maar toch bijzonder en zeer de moeite waard.

Wij zijn er al een paar keer geweest en het blijft er altijd leuk. Vooral als je met een beetje mooi weer een terrasje kunt pikken aan de haven.

Ik maak gelijk van de gelegenheid gebruik om in Honfleur een pet te kopen. Met het zonnetje is dat wel prettig omdat ik mijn pet vergeten was mee te nemen.

De afstand van Honfleur tot Houlgate is ongeveer  36 kilometer, je kunt het dus ook op de fiets overbruggen. Hou er trouwens rekening mee dat de corniche in het seizoen behoorlijk druk kan zijn dus dan kan 36 kilometer erg langzaam verlopen!

Wat moet je in Honfleur beslist doen?

  • Het oude centrum verkennen. Slenter door de straatjes rond de Place Saint Catherine
  • bekijk er de vele kunstwinkels maar vooral ook de houten Église Saint-Catherine en lees hier wat ik er ooit ‘s-avonds meemaakte
  • Ga niet uit eten in de toeristische restaurants rond het bassin maar zoek het een paar straten verder. Ook hier is de Place Saint Catherine een goede keus.
  • Loop vanaf het historisch pand op de kop van de haven, La Lieutenance, richting de Seine en volg de rivier tot aan het strand.
  • Het park Jardin des Personalétes heet niet voor niets zo. Ontdek er van wie de borstbeelden zijn. Het is een prachtige plek om de andere kant van Honfleur te ontdekken.

Nog meer inspiratie? Loop even binnen bij het office du toerisme

Wil je een hotel boeken in Honfleur? Hier staan ze praktisch allemaal.

Aan het eind van de middag koop ik in een viszaak een flinke moot verse vis en bij de wijnhandel iets verderop een goede fles muscadet. Dat wordt genieten vanavond voor de caravan met uitzicht over Houlgate en de ondergaande zon 🙂

Klik hier voor de vorige dag. Morgen ziet het weer er opnieuw goed uit en gaan we het binnenland op de fiets verkennen.

Klik op 4100km voor alle tot nu toe gepubliceerde verhalen

En de volgende dag bij Houlgate lees je hier.