Lekker brood in Frankrijk

Lekker brood in Frankrijk: baguette of croissant?

lekker brood in Frankrijk

Une baquette s’il-vous-plaît

Als je met vakantie naar Frankrijk gaat dan ontkom je er niet aan… bij de bakker (Boulanger) lekker brood halen en vragen om een stokbrood. Dat lijkt simpeler dan het is maar ik maak het nog steeds mee dat ik landgenoten tegen kom die “genieten” van de vakantie in Frankrijk maar de taal niet beheersen.  Zo kwam ik een keer in Bretagne in een dorpje, ik weet niet eens meer waar, maar bij de lokale bakker stond een landgenoot voor mij.

Toen hij aan de beurt was kwamen er een paar onduidelijke klanken uit zijn mond maar met gebruik van zijn rechterarm en zijn wijsvinger kon hij aanwijzen dat hij een baguette en croissant wilde.  Maar toen kwam het probleem want toen de vlotte, en tot dan toe vriendelijke, verkoopster in vloeiend Frans vroeg hoeveel stokbroden en croissants hij dan wel wilde hebben sloeg de landgenoot op tilt en keek mij vragend aan om hulp.

Nu ben ik nooit te beroerd om iemand te helpen maar als je nog niet weet hoeveel 2 stokbroden en 4 croissants in het Frans zijn ben ik geneigd om mijn mond te houden, mijn schouders op te halen en net te doen als of ik geen Nederlands spreek. De oplettende toerist zal aan mijn uiterlijk wel kunnen zien dan ik Nederlander ben maar deze keer was ik daar niet zo bang voor 🙂

Die kan ook wel wat vriendelijker zijn!

De man vervolgde zijn communicatie om het brood mee te krijgen met weer een paar onduidelijke klanken ondersteund door het aanwijzen met de ene hand en een aantal vingers omhoog van de andere. De verkoopster slaagde een zucht van verlichting en bevestigde “Aahh vous voulez deux baguettes et quatre croissants!”.  “Oui Oui” kwam er vervolgens foutloos maar wel met een erg Nederlands accent uit de Nederlandse toerist. Zijn vrouw sprak blijkbaar nog minder Frans want die glimlachte vriendelijk.

De verkoopster was inmiddels een beetje geagiteerd want er stond al een lange rij tot buiten de winkel (een goede bakker dus). Trots met het zojuist verworven brood stapten man en vrouw de winkel uit en in het voorbijgaan ving ik nog op “Nou die kan ook wel wat vriendelijker zijn”….

De lekkerste croissants van Frankrijk

In al die jaren dat ik Frankrijk doorkruist heb zal ik samen met Marian al heel wat stokbroden en croissants hebben gegeten. Als je mij nu vraagt waar je de lekkerste croissants krijgt dan is dat lastig. Overal in Frankrijk zijn ze weer anders en ze verschillen per bakker.

Maar de lekkerste vind ik nog altijd die van het depot de pain in Arès bij het Bassin d’Arcachon. Vers en warm nog als je ze ‘s-morgens haalt. Natuurlijk is de korst mooi glanzend bruin maar niet te donker. Ze passen nauwelijks op je ontbijtbord en als je er naar kijkt springen de kruimels er al vanaf. Als je dan je mes er in zet ontmoet je van die heerlijke luchtige gaten die een knapperige croissant voor mij de ideale croissant maken.

De ene baguette is de andere niet

Voor de baguette geldt hetzelfde.

Koop die vooral bij een bakker die ze nog zelf maakt (en niet alleen maar afbakt). Het stokbrood moet niet te groot zijn, de korst knapperig maar niet te hard, het brood luchtig maar niet te veel gaten. Het is handwerk dus kan er wel eens wat fout gaan maar als je zelf wilt zien hoe je stokbrood gemaakt wordt, hoe die mooie figuren er inkomen en hoe heet het in de bakkerij is.. dan weet ik een goed adresje voor je in Zuid-Frankrijk.

In de Gard ligt het plaatsje Sommières en in de Rue Antonin Paris zit een bakker die praktisch in de winkel nog zelf het brood bakt. Je ziet hem het deeg kneden en tot een baguette vormen. Dan snijdt hij met een mes kerven in het deeg en tenslotte knipt hij het luchtig met een schaar.

Het deeg verdwijnt op een plank in de gloeiend hete oven en komt daar een tijdje later knapperig en lekker uit. Mocht je in de buurt zijn probeer het dan maar eens uit en laat mij weten wat jij er van vond…  Oh ja.. je moet wel even in de rij gaan staan maar dan krijg je ook wat!

Wat zijn jouw ervaringen met lekker brood in Frankrijk?  Laat het hieronder eens weten en deel ze met mij en de andere lezers van mijn blog. Bon apetit!

Lekker vers brood

Reacties

  1. Stokbrood is één van de belangrijkste charmes van Frankrijk! Zo krijgen ze het (om duistere redenen) in Nederland niet gebakken. Zie ook mijn blogje Waarom ik van Frankrijk houd: http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=6324

    • Ha Peter!

      Alleen jouw bakker is blijkbaar ook gebakken 🙂 Die van mij kan echt bewegen dus ik denk dat “mijn stokbrood” lekkerder is 🙂

  2. Van wie is deze site nu eigenlijk? Of moet ik beter kijken… De tip kwam van Agnes…
    Leuk broodstukje, lekker luchtig, niet te groot en goed ‘afgebakken’ ;-).