Honfleur in Normandië blijft altijd leuk

Hoewel het behoorlijk toeristisch is blijf ik Honfleur in Normandië telkens weer leuk vinden. In dit blog en deze podcast geef ik je mijn persoonlijke tips.

Een paar dagen naar Honfleur in NormandiëBezoek Honfleur, maar niet als het te druk is.

Het  leuke havenplaatsje Honfleur in Normandië ligt op ongeveer 560 kilometer van Utrecht en is via de snelweg in vijf en een half uur te bereiken. Als je er voor kiest om binnendoor naar Honfleur te rijden zul je er uiteraard langer over doen. Trek er dan een dag voor uit.

Recent was ik zelf ook weer eens in Honfleur. Het was al weer een tijdje geleden dat ik er was geweest.

In de meeste toeristische gidsen en boeken wordt het dorp als schilderachtig omschreven. Een veel gebruikte term om een mooi dorp te omschrijven.Maar vergis je niet! Als je in het hoogseizoen naar Honfleur gaat is er niets schilderachtige aan 🙂

Het is er in het seizoen druk, soms zelfs heel druk. Vergelijk het met Scheveningen op een zonnige zomerdag.

Maar toch is en blijft Honfleur leuk

Mijn tip is dan ook om Honfleur in het hoogseizoen te vermijden, maar dat wil niet zeggen dat je er niet naar toe zou moeten gaan. Integendeel! Als je in het voor- of naseizoen gaat is het in dit schattige havenplaatsje heerlijk toeven. Wil je toch in het hoogseizoen? Ga dan op een dinsdag woensdag of donderdag. Het is er dan minder druk dan in het weekend.

Er zijn prima hotels van eenvoudig tot luxe waar je rustig een paar dagen kunt verblijven en ook gelijk de leuke omgeving kunt verkennen van de mondaine badplaatsen zoals Deauville en Trouville. Hoewel die wel iets van hun oude glorie hebben verloren 🙂

Honfleur is echter een wonderschoon plaatsje.  Dat wordt vooral veroorzaakt door de mooie en oude panden die rond de oude haven in het dorp liggen. Het is dan ook raadzaam om bij het Office du Tourisme een plattegrond te halen met een aantal wandelingen. Het is dé manier om Honfleur te ontdekken.

De Middeleeuwen herleven

Honfleur heeft een rijke historie die tot in de 11e eeuw teruggaat. De ligging aan de monding van de Seine was strategisch en dat is nog steeds terug te zien in mooie oude panden zoals La Lieutenance dat op de kop van de oude haven ligt. Rond deze oude haven is het één en al gezelligheid met veel restaurants en terrassen.

Vooral de kleine oude straatjes rond de Place Saint Catherine vind ik leuk. Er liggen talloze leuke winkeltjes en vooral veel galeries met kunst. Honfleur wordt dus blijkbaar niet voor niets schilderachtig genoemd want er zitten ontzettend veel kunstenaars die de oude haven op het linnen met de penseel hebben vastgelegd 🙂

Prachtige kerk en een fantastisch orgel in Honfleur

Honfleur in Normandië

Op de Place Saint-Catherine ligt ook de gelijknamige kerk.

Een indrukwekkend  gebouw en ik ben in Frankrijk nog niet veel kerken tegengekomen die zo bijzonder zijn als L’Église Saint-Catherine.  In de 15e eeuw werd deze kerk  voornamelijk uit hout opgetrokken dat uit het bos van Touques kwam. Niet alleen de buitenkant is bijzonder maar vooral ook de binnenkant met een schitterend half rond plafon van hout. De kerk is te bezichtigen en dat moet je absoluut doen!

Ik liep er eens op een avond langs toen ik opweg was naar een restaurant. Na 18:00 is de kerk gesloten maar de deur stond open en er klonk orgelmuziek. Ik ben toen naar binnengegaan en was getuige van een prachtig orgelconcert terwijl er niemand in de kerk was! De beiaardier was aan het oefenen en vergeten de deur te sluiten.

Ik heb er een kwartier lang samen met Marian op een bank gezeten en kunnen genieten van een concert voor ons tweetjes.

Goed en gezellig restaurant in Honfleur

Restaurant in Honfleur

Omdat ik gereserveerd had bij een restaurant naast de kerk verliet ik samen met Marian stilletjes de Saint-Catherine met een indruk die ik nooit meer zal vergeten. Als je ooit in de gelegenheid bent om het orgelspel mee te maken dan zou ik dat zeker doen.

De omgeving is bijzonder en de klanken van het orgel fantastisch! Probeer het eens op woensdagavond tussen 19:00 en 20:00u 🙂

Het restaurant waar ik gereserveerd had lag niet rond de oude haven. Maar links van de kerk. Als ik in de gelegenheid ben om aan een lokale inwoner te vragen waar hij of zij zelf gaat uit eten dan zal ik dat zeker doen.

Ook deze dag was het mij gelukt en kreeg ik de tip om eens te gaan eten bij Cote Resto. Dat was geen slechte keuze. Een gezellig restaurant met een prima bediening en uitstekend eten voor een redelijke prijs.  Er staan veel visgerechten op de kaart en als je van een plateau fruits de mer houdt moet je hier zeker naar toe gaan!

Een ander prima adres waar ik al eens goed heb gegeten is het restaurant L’Estuaire aan de Place Hamelin. Ik heb helaas geen website kunnen vinden maar wel een aanbeveling van de Guide Michelin :-). Dit is mij prima bevallen en de prijs viel alleszins mee.

Ontdek de monding van de Seine een hotel in Honfleur

Wat je ook absoluut in Honfleur moet doen is om een wandeling te maken langs de Seine. Het kan niet alleen in Parijs maar ook in Honfleur 🙂

Je loopt via de oude haven langs de huidige haven en over een soort boulevard kun je helemaal naar de monding lopen.

Sinds een paar jaar ligt er ook een prachtig aangelegd park waar je kunt wandelen. De Jardin des Personalités is echt de moeite waard om doorheen te wandelen. Er staan allemaal borstbeelden van bekende mensen met een bord over hun historie. Ook is er een bijzonder kleurrijk kunstwerk dat gemaakt is kinderen van de lagere school in Honfleur.  Het is een prachtige plek om de andere kant van Honfleur te ontdekken!

Honfleur is dus gewoon leuk maar dan wel in het voor- of najaar! Qua hotel kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Ik boekte een hotel via Booking.com en dat beviel prima.  Het ligt iets buiten het centrum met een eigen parkeerplaats, goede kamers en prima ontbijt voor een zeer acceptabele prijs.

Wil je een tophotel vlakbij het centrum en een afgesloten parkeerplaats voor de auto? Dan is het Mercure Hotel Honfleur een aanrader. Ik verbleef er recent in een luxe prestige kamer met Nespresso apparaat en gratis minibar met frisdrank.

Als je meer comfort en privacy wilt dan is een appartement of vakantiehuis aan te raden. Een mooie selectie vind je hier.

Veel plezier in Honfleur!

Reacties

 1. Karin Nederkoorn zegt

  Ook de leuke stadjes rond Honfleur zijn de moeite waard maar als je de hond meeneemt moet je wel weten dat strand verboden terrein is voor honden.

  • Karin, je hebt gelijk…maar het verbodsbord voor honden geldt meestal alleen in de zomermaanden tussen half juni en begin september. Er hangt dan een bordje met de
   data onder. In het hoogseizoen heb je dus wel pech. Een reden te meer om de drukte
   te ontlopen en in voor- of najaar te gaan -:)