Een 3 voor Frans en toch goed terechtgekomen
Deze week vroeg iemand op mijn Facebookpagina: “Heb je ook tips hoe ik mooi en accentloos Frans kan leren spreken?”
Ik moest daarbij gelijk denken aan mijn eigen ontwikkeling in de Franse taal en heb haar beloofd er een blog over te schrijven met natuurlijk wat handige tips om de Franse taal onder de knie te krijgen of de spreekvaardigheid te verbeteren. Bij deze dus!
Zoals je hierboven kunt zien was ik op de Middelbare School geen echte uitblinker in het Frans:-)
Een drie voor Frans op mijn einddiploma was de enige onvoldoende en had geen half punt lager mogen zijn om mij nog een jaar langer op school te houden. Ik heb in mijn schooltijd nooit iets gehad met de Franse taal. Zelfs op de 6e klas van de lagere school kreeg ik al Frans en dat ging al op een behoorlijk niveau zoals “papa fume une pipe”.
Mijn aversie voor Frans werd op de middelbare school nog groter door de leraar die mij de taal moest bijbrengen. Het was iemand die totaal niet in staat was om het op een interessante manier te brengen en orde in de klas was dan ook tijdens het Frans ver te zoeken laat staan de aandacht.
Toen ik vijf  jaar later tijdens de diploma-uitreiking het begeerde papiertje kreeg had ik niet kunnen bevroeden dat tientallen jaren later mijn levensonderhoud voor een deel afhankelijk van de Franse taal zou zijn:-)
Maar hoe heb ik de Franse taal dan onder de knie gekregen?
Mijn eerste woordjes Frans in Frankrijk sprak ik in 1974 tijdens een mislukt personeelsuitstapje naar Parijs.
Vervolgens kwamen er ruim 12 Frankrijkloze jaren tot 1986. In dat jaar ging ik samen met Marian en onze 2 kinderen voor het eerst op vakantie in Frankrijk.  Je kunt hier lezen waarom toen mijn passie voor Frankrijk ontstond.
Vanaf dat moment kwam Frankrijk elk jaar bij mij op het vakantiemenu. Ik begon het hinderlijk te vinden dat ik op school niet goed had opgelet en mijn kennis van het Frans heel diep had weggestopt. Het zat er wel… maar hoe kreeg ik het eruit?
Praten gaat mij gemakkelijk af en gelukkig was Marian (tot op de dag van vandaag) mijn “Franse woordenboek”. Als ik ergens iets vroeg en een woord niet wist vulde zij mij aan. Ik brabbelde er flink op los en dacht dat iedereen in Frankrijk mij wel begreep. In elk geval kreeg ik altijd antwoord, brood, vlees en groenten.
Ik begon het Frans steeds leuker te vinden en kocht op een gegeven moment in Frankrijk altijd ‘s-ochtends een lokale krant.
Dat doe ik nog steeds. Handig voor het weerbericht en de lokale evenementen. Maar samen met mijn woordenboek Frans-Nederlands èn Marian ook bijzonder leerzaam.  Ik lees nu moeiteloos Frans en kan praktisch alles in mijn eigen woorden begrijpelijk vertalen.
Praten in het Frans is voor mij nu geen enkele belemmering. Het meest heb ik geleerd van een Franse familie in Chablis toen onze zoon daar woonde en er verkering had. Wij kwamen er regelmatig en er werd alleen Frans gesproken. Dan moet je dus wel:-)
Ik begon het steeds leuker te vinden en ging op zoek naar andere manieren. Ooit kocht ik zelfs de DVD Asterix en Obelix leren Frans. Je kunt op het Internet nog steeds je Frans opkrikken met deze 2 Galliërs of andere Franse films.
Frans leren: tips om beter Frans te praten en te begrijpen
Zoals je misschien aan mijn cijferlijst ziet ben ik niet zo’n studie bolleboos.
Ik ben veel te ongeduldig om lang in boeken te duiken. Liever leer ik in de praktijk. Daar ben ik in de loop der jaren nooit slechter van geworden en ook mijn kennis van het Frans is daar inmiddels behoorlijk mee opgekrikt.
Maar hoe heb ik dat dan gedaan? Hierboven heb ik al wat aangegeven: Lees een Franse krant op je vakantieadres. Ga in de weken voor je vakantie eens bewust luisteren naar Franse muziek. Kijk eens wat vaker naar een Franstalige zender zoals TV5 Monde.
Deze zender heeft veel mooie programma’s en films vaak met Nederlandse ondertiteling. De website van TV5Monde heeft zelfs een aparte sectie: apprendre le Français.
Een paar jaar geleden ben ik samen met Marian en een stel vrienden naar een opfriscursus Frans geweest.
Naast leerzaam was het ook elke week heel leuk en gezellig. Je kunt overal in Nederland en België naar een avondschool.  In België worden zelfs excellente cursussen Frans gegeven op avondscholen.
Op Internet zijn ook tal van sites te vinden van eenvoudig tot moeilijk:
Maar tik maar eens in Google: online frans leren. Je krijgt tal van mogelijkheden om je kennis op te krikken
De beste manier om het Frans te spreken en te verstaan
Er is maar één manier om goed Frans te leren spreken en te verstaan… in Frankrijk gaan wonen, er een langere tijd naar toe gaan en je volledig onderdompelen in het Frans.
Ga eens een paar weken naar Frankrijk en leg jezelf de verplichting op om alleen Frans te praten. Â Mocht een Fransman (of vrouw) in het Engels tegen je beginnen ga dan gewoon door in het Frans.
Het is de beste manier om het Frans onder de knie te krijgen.
Mocht je kennissen hebben in Frankrijk, vraag ze dan om je te corrigeren als je fouten maakt. Een betere leerschool is er niet.
Een taalcursus  in Frankrijk volgen is ook een goede optie.
Er zijn overal in Frankrijk wel cursussen van meerdere weken te vinden waarin je niet alleen veel leert maar ook vaak veel meemaakt.
Onze dochter heeft bijvoorbeeld ooit een halfjaar stage gelopen bij Cavilam in Vichy.
Dit instituut laat je Frans leren als de beste en heeft ook een interessante website: Le Plaisir d’apprendre
In de loop der jaren heb ik op de bovenstaande manier mijn spreek- en luistervaardigheid in het Frans opgekrikt. Ik krijg zelfs regelmatig te horen: “Vous-parlez très bien Français monsieur”
Mijn leraar Frans zou alsnog trots op mij zijn 🙂
Oh ja....
De boeken van Marion Everink zijn heel goed om je schoolfrans bij te spijkeren.
Meer sjans met Frans! verscheen voor het eerst in 2007 en is inmiddels een begrip voor vele Nederlanders (en Vlamingen!) die Frankrijk en het Frans een warm hart toedragen. In deze geheel herziene uitgave neemt de auteur je mee op een leerzame en vooral amusante reis door de Franse taal. Zo kom je te weten dat un ordiphone niet ordinair is en dat une op ration escargot niets met de Franse gastronomie te maken heeft. En dat je vous met een duidelijke v moet uitspreken, wil je je Franse gesprekspartner niet voor gek uitschelden.
Marion Everink is terug met een nieuw boek: 'Frans, tu comprends?' Het biedt een schat aan informatie als je alledaags Frans nodig hebt voor werk, studie of vrije tijd, ongeacht of je beginner bent of (ver)gevorderd. Je leert alles over die kleine venijnige woorden en uitdrukkingen, die vaak niet zo gemakkelijk te vertalen zijn. In plaats van een klassieke conversatiegids is 'Frans, tu comprends?' een uit het dagelijks leven gegrepen verhaal, dus leuker om te lezen en gemakkelijker om te leren.
Heel herkenbaar. Ik had een 4 op mijn MULO eindexamen en ben dat jaar ook gezakt. Het heeft toch ook veel te maken met flair en glaasjes Pastis hebben mij geholpen om die flair even te verhogen en definitief over de schroom heen te stappen. Ik spreek niet vloeiend maar wel vloeibaar (du vin, de la biere etc.) Frans en kan me duidelijk maken in die taal. Dat resulteerde zelfs in tolken in het ziekenhuis waar ik werkte, tussen vaak Afrikaanse patienten en hun arts/verpleegkundige. Grappig hoe dingen kunnen lopen. Toch leuk hoe een allergie een uitdaging kan worden.
Lol 🙂 Ik had een 3 en in 1x geslaagd….
Herkenbaar, hoewel mijn ervaringen met docenten Frans op de middelbare school beslist minder traumatisch zijn, heb ik niet het gevoel dat ik daar mijn Frans geleerd heb. Na één jaar op de middelbare school vond mijn vader dat genoeg om verantwoord naar Frankrijk te gaan. Bij de eerste de beste camping kreeg ik de opdracht om ons aan te melden en een plekje in de schaduw te regelen. Zo heb ik de taal geleerd door met de Fransen te spreken.
Overigens heb ik later nog wel eens een conversatiecursus op B2/C1-niveau gedaan bij de Alliance Française, dat was behalve gezellig ook zeer nuttig
Tot slot: je kunt cursussen volgen wat je wilt, als je het daarna niet direct hoeft te gebruiken zakt de kennis geheid weg. Deed dit jaar introductiecursus Spaans om ruim drie maanden later naar Spanje te gaan. Heb er zeker nut van gehad, maar had toch het gevoel dat ik al veel kwijt was.
Beste,
ik heb een zoon van 10 jaar en zoek een famillie waar mijn zoon kan verblijven tijdens het groot verlof en de eerste stappen zetten om frans te leren.Kan je mij helpen in deze situatie?
groeten
renaat tirry oostende belgie
Beste Renaat
Ik kan je er niet direct mee helpen maar wie weet is er een lezer van het blog die wel iets weet. Je kunt via mij contact opnemen met Renaat, ik zal het dan aan haar doorsturen