Slimme meeuw in Ault op bezoek bij de poissonnerie

meeuw in Ault

Op bezoek bij de visboer in Ault

Soms sta ik er versteld van hoe intelligent sommige dieren zijn. Zo was ik een keer met Marian in Ault. Het is een plaatsje aan de kust van Picardië in het departement Somme waar de D463 en de D19 in het centrum van het dorp eindigen. Je kunt er in de omgeving prachtig wandelen en in het dorp heb je aan zee een fraai uitzicht op de krijtrotsen. Vooral met een flinke storm kun je er een spectaculair schouwspel meemaken.

In het dorp zelf ligt de poissonnerie La Belle Marée. Deze viswinkel is populair bij de lokale bevolking en je kunt er elke dag heerlijke verse vis kopen. Dat is overigens niet alleen bekend bij de lokale bevolking maar ook bij een nogal slimme zeemeeuw die ik voor het gemak maar even Karel noem.

Alleen interesse in de aanbiedingen?

Karel weet namelijk als geen andere wat de openingstijden van de viswinkel zijn. Of de meeuw kan lezen betwijfel ik ten zeerste, maar dat de vogel slim is dat staat buiten kijf! Zodra de eigenaar van de winkel zijn deur van het slot doet wordt het bord met de aanbiedingen van de dag buiten gezet. Dat is voor Karel het sein om in actie te komen.

Strategisch gezeten op het dak van de auto, die elke dag voor de winkel staat, houdt Karel met grote precisie de deuropening in de gaten. Als de visboer weer een partij verse vis voor zijn klanten heeft schoongemaakt komt hij even later naar buiten en legt een handvol visafval in de goot. Karel blijft dan nog even zitten tot de vriendelijke baas weer binnen is en valt dan zijn gemakkelijke prooi aan. Dit tafereel herhaalt zich diverse keren. Gek genoeg komt er geen zwerm meeuwen op af maar heeft Karel blijkbaar het alleenrecht of het is een superintelligente meeuw 🙂

Valt er nog meer te beleven in Ault?

Ten noorden van Ault ligt een mooi natuurgebied, de Hables d’Ault waar je over de rustige wegen tussen Ault en Cayeux-sur-Mer lekker kunt fietsen. Het dorpje Ault is zelf niet zo erg spectaculair maar de omgeving wel! Je kunt er goed wandelen. Een mooie wandeling is een tocht van een kilometer of 8 die vanuit Ault naar Le Bois de Cise gaat.

Je loopt boven op de krijtrotsen die 106 meter boven de zee uitsteken. Aan het begin van de tocht staat een groot stenen kruis waar het uitzicht fantastisch is. De wandeling naar Le Bois de Cise is de moeite waard, vooral als je er aankomt. Het laatste stuk loop je door het bos en dan gaat het dalend naar beneden. Als je dan helemaal doorloopt richting de zee eindig je op een pleintje met allemaal statige huizen en villa’s.

Een mooie kapel

Deze plek werd ooit bedacht door de Parijzenaar Jean Baptiste Theulot die er in 1898 een badplaats wilde maken. Alleen… er was geen strand. Dat werd opgelost met explosieven en veel handwerk. De plannen zijn echter door de 1e wereldoorlog nooit afgemaakt. De bres in de rotsen is er echter nog steeds met een pleintje èn plantsoen waar je kunt picknicken op een bijzondere plek.

In het bos ligt ook de kapel Saint-Edith. Deze werd rond 1912 gebouwd door één van de eerste bewoners van Bois de Cise voor zijn op 23 jarige leeftijd overleden dochter Edith. Het fraaie kapelletje heeft gebrandschilderde ramen die het door de bomen gefilterde zonlicht op een mooie manier weergeven!

Tip: In mijn ebook Loire-Bretagne-Picardië staat ook veel over deze streek en de mooie Baai van de Somme. Je kunt het hier dowloaden