Picardie Abdij van Valloires in Argoules

Abdij van Valloires in Picardië

Prachtige tuinen in Picardie? Abdij van Valloires heeft ze!

Ik ben zelf niet zo’n tuinier, dat laat ik liever over aan Marian, mijn vrouw. Samen met haar bezocht ik in Picardie de Abdij van Valloires bij het plaatsje Argoules. Het was niet een bewust doel toen wij in de buurt waren maar meer door een tip van een serveerster in een restaurant.

Marian wilde het wel eens graag zien. Zij heeft groene vingers, hoewel ik groene vingers altijd een vreemde uitdrukking vind want als zij in onze tuin aan het werk is geweest heeft ze altijd zwarte vingers 🙂

Abbaye de Valloires uit de 12e eeuw

Deze bijzondere abdij is in de 12e eeuw gesticht door monniken die volgelingen waren van de H. Bernardus die in 1115 een klooster in de Champagnestreek stichtte. Deze Cisterciënzer monniken hebben niet alleen een aantrekkelijke abdij gebouwd maar er ook een indrukwekkende tuin aangelegd. Je kunt de abdij bezoeken en de tuinen ook.

Achteraf heb ik er dan ook geen spijt van gehad want het was echt de moeite waard, ook als je geen tuinier bent!

De tuinen zelf werden in 1989 voor het publiek geopend en er zijn ruim 4000 soorten planten in terug te vinden. Elk deel van de tuin heeft een eigen thema dat naar soort of kleur is ingedeeld. Er staat ook informatie bij met de Latijnse namen. Overigens is bij de entree ook een Nederlandse beschrijving verkrijgbaar en dat is echt aan te raden want zo mis je niets van deze indrukwekkende tuinen.

Vooral de rozentuinen zijn heel bijzonder.

Geuren en kleuren

Er is een deel van de tuinen gereserveerd voor de tuin van de 5 zintuigen die speciaal voor kinderen is aangelegd, maar ook ik vond het heel leuk en vooral leerzaam. Als er fruit aan de bomen of vruchten aan de struiken hangen mag je er veilig van snoepen en zelf de smaak testen.

Er staan her en der potjes bij planten met geparfumeerde stokjes waarmee je de geur kunt ervaren. Maar je kunt bomen ook horen, luister maar eens naar het geritsel van de blaadjes van de trilpopulier. De blaadjes van de planten voelen allemaal anders aan en er is ontzettend veel te zien, kortom leuk en leerzaam.

Tot op de millimeter nauwkeurig

Het onderhoud van de tuinen van Valloires wordt perfect geregeld.

Als je na het kopen van je entreekaartje naar binnen gaat kom je op een soort bordes aan de achterzijde van de Abdij. Je hebt er een indrukwekkend overzicht op de tuinen en een kloostergang van coniferen. Heel bijzonder, vooral toen ik er getuige van was hoe een tuinman geduldig met heggenschaar en waterpas de coniferen aan het snoeien was 🙂

Tip:

Dit bezoek maakte deel uit van een reis van 3 weken door Picardie, Bretagne en de Loirestreek. Dit verhaal kun je downloaden als ebook