Benais, wijndorp in de Loirestreek

Ken jij Benais, Restigné en Avrille?

Ontdekkingen in de buurt van Benais (Loirestreek).

Heb jij wel eens van de plaatsnamen op dit ouderwetse routebord in Frankrijk gehoord?

Of knal je altijd met de auto, camper of motor over de autoroute of drukke N-wegen om zo snel mogelijk op je bestemming in Frankrijk te zijn? Dan mis je een hoop want als je over de rustige Franse binnenwegen rijdt dan reis je niet alleen relaxed maar je ziet ook veel meer.

Deze foto maakte ik bijvoorbeeld in de prachtige Loirestreek in een klein dorpje midden tussen wijngaarden en bijna aan de oever van de Loire. Hier kom je dus zelfs nog regelmatig dit soort oude wegwijzers tegen. Ik reed op de fiets door het dorpje Benais toen ik dit plaatje zag. Nostalgisch toch? Alsof de tijd even heeft stilgestaan.

Het dorpje Benais ligt midden tussen de wijngaarden van de AOC Bourgueil. Je kunt er in de omgeving fantastisch wandelen en fietsen. De wegwijzer op de foto noemt de dorpjes Restigné  en Avrille. Ik ben naar beide dorpen gefietst en dat ging grotendeels door de wijngaarden en over heel rustige binnenwegen.

Als je door deze streek rijdt dan is het één en al wijn. Afhankelijk van het seizoen gebeurt er van alles. In de wintermaanden wordt erg gesnoeid en worden de wijnranken klaar gemaakt voor het voorjaar. Als dat is aangebroken zorgen de wijnboeren extra goed voor de ontluikende ranken en de bloesem die uiteindelijke de druiven vormt. In de zomer wordt er veel gesnoeid om de struiken in toom te houden en in september en begin oktober wordt er geplukt.

Kortom als je hier door de wijngaarden wandelt of fietst valt er altijd wat te beleven.

Meer tips én Frankrijk Binnendoor

Op FrankrijkBinnendoor vind je veel tips over deze streek want ik kom er graag. Sterker nog meestal huur ik één keer per jaar in Bourgueil een gîte midden in de wijngaarden. Ik heb er al veel over geschreven. 

Natuurlijk vind je op Frankrijk Binnendoor ook van alles om je vakantie in Frankrijk nog leuker te maken. Laat de autoroute eens links of rechts liggen en ga op "avontuur" over de Franse binnenwegen. Lastig? Helemaal niet want met de ebooks en compleet beschreven rondreizen maak ik het je wel heel makkelijk.

Je kunt ook naar de podcast hieronder kijken en luisteren of gebruik de links voor nog meer informatie.