Chateau de Villandry in de Loirestreek

Chateau de Villandry

“Oh nee, niet weer een kasteel hè?”

Dat ik regelmatig in de Loirestreek kom zal voor mijn trouwe lezers geen geheim meer zijn. In elk jaargetijde is er wel wat te beleven en vooral in het voorjaar of het najaar vind ik het er erg aangenaam. De vele kastelen in de Loirestreek hebben voor mij en mijn vrouw dan ook weinig geheimen. Naast de bekende toeristische trekpleisters zijn er echter ook andere pareltjes die het absoluut waard zijn om te bezoeken.

Toen ik een week een huis gehuurd had in de wijngaarden bij Bourgueil zei ik op een mooie zonnige ochtend tijdens het ontbijt tegen Marian: “we gaan vandaag eens een mooie fietstocht maken en een kasteel bezoeken“. Zij keek mij met vragende ogen en een frons tussen de wenkbrauwen aan en stamelde: “O nee… toch niet weer een kasteel hè?”. Tegen het fietsen had zij geen bezwaar maar om met dit mooie weer binnen een kasteel te bezoeken sprak haar totaal niet aan. Gelukkig kennen wij elkaar al wat langer en weet ik wat zij wel of niet leuk vindt. Marian is bijvoorbeeld gek van bloemen en planten en erg geïnteresseerd in tuinen.

Fietsend over de dijk langs de Loire tussen 2 kastelen

Vanuit Bourgueil zit je met de auto zo bij het Chateau Rigny-Ussé. Het kasteel lijkt wel een beetje op dat van Doornroosje. Toen ik er stopte dacht Marian dat dit kasteel bezocht zou worden. Maar ik had andere plannen en parkeerde tegenover het kasteel de auto en maakte onze fietsen startklaar. Intussen vertelde ik haar dat wij naar het bijzondere Chateau de Villandry zouden gaan. Het is een kasteel met misschien wel de mooiste kasteeltuinen van Frankrijk en ik wist zeker dat zij, met haar groene vingers, dit zou waarderen. Dat ze daarvoor samen met mij eerst ruim 25 km moest fietsen was een andere zaak.

De tocht er naar toe loopt van Rigny-Ussé richting de Loire en dan volg je ruim 20 kilometer de langs de rivier slingerende dijk. De route is niet autovrij maar wel redelijk rustig en maakt deel uit van la Loire à Vélo. Je passeert leuke dorpjes zoals Bréhémont, La Chappelle-aux-Naux en Bec-du-Cher. Je hebt tijdens de tocht uitzicht op een prachtig stuk van de Loire en fietsen is er echt fantastisch! Bij Brec-du-Cher kun je even uitrusten voor een picknick, op de plaats waar de Cher in de Loire uitkomt. Een plek waar het trouwens ook heel mooi is. Hier vandaan is het nog een paar kilometer naar het plaatsje Villandry met het gelijknamige kasteel.

Chateau de Villandry

Het kasteel van Villandry stamt uit 1536, en is één van de laatste Renaissance kastelen die aan de Loire gebouwd werden. Jean le Breton liet het kasteel bouwen. Hij was minister van financiën onder Frans I en ondermeer de toezichthouder op de bouw van het fameuze kasteel Chambord.

In 1906 werd het kasteel eigendom van Dr. Joachim Carvallo, een Spanjaard die zijn wetenschappelijke loopbaan stopte om zich volledig toe te kunnen leggen op het redden van Villandry. Op dat moment werd het kasteel namelijk met de sloop bedreigd. Hij begon met de restauratie en de tuinen rond het kasteel werden ook door de Spanjaard aangelegd en zijn echt ongelooflijk mooi! Het kasteel is nog steeds eigendom van de familie Carvallo en waar je in het kasteel ook komt, er staan altijd en overal prachtige boeketten met bloemen en zelfs familiefoto’s.

Je kunt het kasteel bezichtigen en zult ervaren dat het er heel bewoonbaar uitziet en overal is de liefde van de Carvallo’s voor bloemen te zien. De kamers zijn prachtig ingericht en hebben aan de achterzijde een fraai uitzicht op de indrukwekkende tuinen.

Na een bezoek aan Villandry zul je waarschijnlijk net als Marian beamen dat dit niet zomaar een kasteel is. Als je van groen en planten houdt dan mag dit bijzondere kasteel niet aan je bezoek aan de Loirestreek ontbreken!

Meer tips:

Reacties

  1. De tip voor nazomeren in de Loire is erg leuk, niet te ver en nog prima weer. Fietsen en wijn proeven gaan prima samen, niet tegelijkertijd uiteraard, maar na elkaar. Wij hebben nog een leuke tip een petit chateau in de Loire, waar een 3 sterren hotel met restaurant in is gevestigd. Sinds maart zijn de nieuwe eigenaren van het hotel een jong en dynamisch nederlands stel, Marike en Jeroen. Vanuit het hotel zijn mooie fietsroutes te doen en ’s avonds onder het genot van hun eigen wijn nagenieten van een heerlijk diner.
    Het adres is: http://www.chateaudevallagon.com.