De Elzas in de herfst en de wijnroute

Riquewihr is een mooi dorp in de wijnstreek van de Elzas

Ontdek de herfstkleuren in de nazomer van de Elzas

De Elzas is één van mijn favoriete streken in Frankrijk. Vanaf Maastricht zit je er binnen 5 uur dus dat biedt mogelijkheden voor een lang weekend of een paar dagen er tussenuit. Het liefst overnacht ik dan in de buurt van Riquewhir en Ribeauville omdat je er in het hart van de wijnstreek zit. In de nazomer is het er fantastisch! Als de druiven eenmaal geplukt zijn kleuren de wijngaarden goudgeel en kun je volop genieten tijdens een wandeling.

Als je éénmaal in de Elzas bent dan kun je er natuurlijk niet om heen om eens ergens de Riesling, Pinot Gris of Gewürtztraminer te gaan proeven. Ik zal wat tipjes van de sluier oplichten 🙂

Wijnproeven

In de Elzas kun je op verschillende manieren kennismaken met de vele wijnen van deze streek. Je kunt bijvoorbeeld de Route des Vins volgen die met borden staat aangegeven. Je komt dan door alle wijndorpen waar je voldoende mogelijkheden hebt om een proeverij te doen. Hier geldt wel dat je in september en oktober het best een afspraak kunt maken.

De streek tussen Colmar en Ribeauville is dus een prima uitgangspunt om volop te genieten van het moois dat de Elzas te bieden heeft. Wij hebben de ervaring dat er altijd wel ergens een hotelkamer of chambre-d’hôte beschikbaar is. Maar je kunt in de Elzas ook leuke en voordelige vakantiehuizen huren. De Elzas leent zich uitstekend voor mooie wandelingen.

Met wijn proeven in de Elzas hebben wij wisselende ervaringen en gaan het liefst naar een kleine wijnboer die met enthousiasme kan vertellen. In Riquewihr zit bijvoorbeeld Daniel Jung. Hij maakt goede wijnen voor zeer acceptabele prijzen.

Ik ben uiteraard ook bij het tophuis van Riquewihr geweest, Hugel. Hier maken ze ook uitstekende wijnen, maar de prijs ligt dan ook gelijk een stuk hoger. Overigens is het er de winkel meestal druk met veel toeristen. Wil je echt op je gemak proeven dan kun je er het best een afspraak maken.

Nog meer tips voor lekkere wijn uit de Elzas

Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden in deze regio om goede wijnen aan te schaffen. Een paar jaar geleden kochten wij uitstekende Pinot Gris bij Domaine Ostertag in Epfig. En als we nu toch een paar namen noemen dan zijn andere goede adressen Domaine Josmeyer in Wintzenheim en één van de beste domeinen van de Elzas is Domaine Marcel Deiss in Bergheim.

Maar zo als eerder gezegd, er zijn zoveel mogelijkheden in de Elzas, je moet het gewoon uitproberen en koop alleen wat je lekker vindt! Een goede handleiding om wijn te kopen is de groene gids Classement des Meilleurs Vins de France. Hierin staan alle goede domeinen in Frankrijk met een uitgebreide toelichting en de wijnen krijgen cijfers want zijn door de makers allemaal geproefd

Rondreizen en tips

Als je deze omgeving wilt leren kennen dan tip ik je om mijn ebook over de Elzas te downloaden waar uitgebreide informatie in staat. Ook kun je in het  mooie rondreizen boeken met het thema wijn. Op de website FrankrijkVakantieland schreef ik een special over Wijnreizen in Frankrijk.

Wil je meer weten over deze regio kijk dan eens bij onderstaande links:

Reacties

  1. riet vanslembrouck zegt

    dag Ruud ik rij naar Franche -Comte in mei
    via Franktijk binnendoor vind ik geen route naar ginder, graag wil ik de autostraden vermijden
    vele groeten,

    Riet