Riquewihr: een paar dagen naar de Elzas

Podcast Ruud Couwenhoven

Ruud Couwenhoven

francofiel

Dit is een hoofdstuk uit mijn nieuwe  ebook Le Grand Est! over het mooie wijndorp Riquewihr. Meer weten over dit ebook over de Elzas, Vogezen, Lotharingen en de Franse Ardennen? Luister dan even wat ik er over te vertellen heb 🙂

De wijngaarden en de omgeving van Riquewihr in de Elzas lenen zich voortreffelijk voor mooie wandelingen, een tocht op een mountainbike, fiets of ebike. Lees verder…

Wandelen bij Riquewihr

Riquewihr, parel van de Elzas?

Riquewihr is een prima uitvalsbasis om de mooie wijnstreken van de Elzas te ontdekken of een bezoek te brengen aan het wonderschone Colmar. De omgeving in de wijngaarden is glooiend maar een korte trip met de auto en je zit in de bossen en bergen van de Vogezen.

De wijndomeinen in Riquewihr en omgeving ontvangen je graag voor een proeverij en de lokale restaurants zijn prima adresjes om de keuken èn de wijnen van de Elzas uit te proberen.  Zelf vind ik de herfst in de Elzas altijd mooi als de druiven nog aan de wijnranken hangen en de bomen al beginnen te kleuren. Maar elke seizoen in dit mooie vakantiegebied is een echte aanrader.

In dit blog neem ik je mee naar Riquewihr. Een prachtig dorp in de Elzas. Het is een hoofdstuk uit mijn nieuwe ebook Le Grand Est! dat over een week uitkomt als de lente is begonnen. Op woensdag 21 maart 2018 kan het worden gedownload!

Het ebook Le Grand Est! gaat over mijn ervaringen van:

 • een verblijf in Metz,
 • 3 dagen in de Elzas,
 • 4 actieve dagen in de Vogezen en Lotharingen
 • een bezoek aan Nancy,
 • een 4-daagse wandelvakantie in de Franse Ardennen.

Lees dus lekker verder en kom alvast in de stemming voor een heerlijke tijd in een mooi stukje Frankrijk: De Elzas!  Op ongeveer 450 kilometer van Maastricht. Ideaal dus voor een paar dagen of een lang weekend.

ebook Le Grand Est!Het ebook Le Grand Est!

Dit verhaal is een uittreksel van het nieuwe ebook Le Grand Est dat nu te downloaden is.

Mijn nieuwe ebook Le Grand Est! neemt je mee op reis door de Elzas, Vogezen, de Franse Ardennen, Metz en de mooie stad Nancy.

Je ontdekt dag voor dag wat ik er beleefd heb en dat is veel! Ik wandelde in de wijngaarden van de Elzas, vloog met 110 kilometer per uur over de boomtoppen van La Bresse, beklom de Grand Ballon en wandelde 4 dagen in de Franse Ardennen.

Maar dat is nog lang niet alles. Zo sliep ik 2 keer in een kasteel, dineerde op bijzondere locaties en ontdekte prachtige plekjes. Ik werd verliefd op dit stukje Frankrijk en het ligt ook nog eens lekker dichtbij Nederland en België.

Het ebook is gratis te downloaden voor Premiumleden van Frankrijk Binnendoor. Maar je kunt het natuurlijk ook afzonderlijk downloaden voor maar € 5,99

Genieten in Riquewihr en omgeving

Ontbijt in Riquewihr

Ik verbleef in Hotel à L’Oriel in Riquewihr waar ik op de bonnefooi de avond ervoor een kamer voor 3 nachten had geboekt. Een goed hotel op een topplek. Maar ik raad je aan om het op tijd te boeken als je naar dit wonderschone plaatsje in de Elzas wilt gaan. Er zijn trouwens nog veel meer hotels in èn vlakbij Riquewihr dus er is altijd wel iets te vinden.

Na een prima nachtrust in Hotel à L’Oriel stond ik op tijd op voor het ontbijt. Rond half negen zat ik samen met Marian in de gezellige ontbijtkamer van het hotel. We werden er vriendelijk welkom geheten en er werd een potje thee èn koffie voor ons gehaald.

Het ontbijt was goed verzorgd. Een glaasje jus d’orange stond al klaar en er waren diverse soorten brood, eitjes en frui kortom…. prima. Na het ontbijt had ik het plan opgevat om Riquewihr te gaan ontdekken.

Tip voor fotografen

Op ontdekkingstocht in Riquewihr

Natuurlijk wilde ik wat foto’s maken en dan is een rustige maandagochtend perfect. Het is een truc die ik vaak gebruik omdat op maandagochtend de meeste toeristen niet op het idee komen om ergens naar toe te gaan want dan zijn de winkels nog dicht.

Wil je dus mooie foto’s maken alsof je in de middeleeuwen staat dan is een maandagochtend hèt tijdstip dat je vrij moet houden.

Toen wij de dag ervoor aankwamen in Riquewihr (zondag) was het druk en regenachtig. Maar vandaag bleek het een prachtige dag te zijn. Een strakblauwe lucht, nog wel een beetje fris, maar de weersverwachting was goed.

De plannen voor deze maandag waren een wandeling door Riquewihr om het dorpje beter te leren kennen. Vervolgens een wandeling door de wijngaarden en dan in de namiddag naar Colmar.

Eenmaal buiten het hotel ging ik rechtsaf tot ik in de hoofdstraat Rue du Générale de Gaulle stond. Ik ging eerst maar eens richting de stadspoort waar het gemeentehuis in is gevestigd. Hiervandaan begon een tocht langs prachtige middeleeuwse huizen en gebouwen.

Riquewihr heeft op wonderbaarlijke wijze de vele oorlogen in dit gebied weerstaan. Ik heb al veel gezien in Frankrijk maar Riquewihr staat duidelijk in mijn top 5 van mooiste dorpen in Frankrijk:

De keerzijde is dat het er druk kan zijn en het behoorlijk toeristisch is. Maar na al mijn reizen in Frankrijk heb ik wel geleerd hoe je dit kunt omzeilen om ook in populaire plekjes zoals deze in alle rust te kunnen genieten. En die ervaringen deel ik ook met je in mijn andere blogs, mijn ebooks en podcasts.

Riquewihr in het hart van de wijngaarden

Dorpen in de wijnstreken bij Riquewihr

Mijn bezoek aan Riquewihr was begin oktober en het was vlak na de druivenpluk. Het is nooit precies bekend wanneer deze plaats vindt. Maar meestal ergens tussen half september en begin oktober. Als je dan niet in het weekend gaat dan valt het met drukte heel erg mee.

Ik liep nu in elk geval rond half tien ‘s- morgens in een rustige Rue du Générale-de-Gaulle.

Als je onder de stadspoort bij het gemeentehuis Riquewihr doorloopt dan moet je even linksaf de Cour du Château in gaan. Daar ligt het Château des Ducs du Wurtemburg. Dit stamt uit 1540 en er zit een museum in over ruim 20 eeuwen geschiedenis van de post in de Elzas.

Terug in de hoofdstraat ligt iets verder links aan het einde van een straatje een museum met diligences en postkoetsen. Als je terug bent in de hoofdstraat vergeet dan vooral niet om regelmatig omhoog te kijken naar de prachtige gevels. De meeste panden in Riquewihr stammen uit de periode 1500 tot 1750.

Iets verder ligt een pand aan de Cour des Cigognes. Dit heeft houten galerijen en er is ook een oude put en een grote wijnpers. Het is Maison Liebrich en stamt uit 1530. De put werd in 1603 geslagen en de enorme wijnpers werd in 1817 gebouwd. Er tegenover ligt het Maison Behrel. Ook al de moeite waard om te zien.

De wijngaarden en wijndorpen bij Riquewihr

Wijngaarden bij Riquewihr

Als je de hoofdstraat verder inloopt kun je op een gegeven moment rechtsaf. Aan het eind kom je dan op een plein waar 2 oude kerken staan die nu als woonhuis fungeren. Maar er is ook nog een kerk die in gebruik is. Dit straatje heet dus heel verrassend Place des Trois-Églises.

Aan de andere kant van de straat ligt het Office du Tourisme. Ik loop er even naar binnen om wat informatie over Riquewihr en de omgeving te halen.  Via via had ik al gehoord dat er een mooie wandelroute door de wijngaarden liep.

Ik vroeg dus naar de routekaart van Le Sentier Viticole des Grand Crus en kreeg keurig een beschrijving van deze tocht die door 6 wijndorpen in de omgeving gaat :

 • Riquewihr,
 • Hunawihr,
 • Zellenberg,
 • Mittelwihr,
 • Bennwihr
 • Beblenheim

Verder kreeg ik een boekje over de Parel van de Wijngaarden zoals de wandeltocht ook wel genoemd wordt. In dat boekje staan talloze tips maar ook tekst en uitleg over de verschillende wijnen, druiven en wijngaarden waar je langs en door komt. Heel leerzaam!

De wandeling zelf is ruim 15 kilometer en kan in principe op 1 dag worden gedaan maar ik besloot om er 2 dagen over te doen omdat ik ‘s-middags nog naar Colmar wilde. Maar eerst maakte ik mijn verkenning van Riquewihr af.

Een wijnvat uit 1715 van 8800 liter!

Bezoek de kelders van Hugel

Ste Catherine stamt uit 1715 en is volgens het Guines Book of records het oudste wijnvat ter wereld dat nog steeds gebruikt wordt © hugel.com

Tegenover het Office du Tourisme ligt de winkel van het gerenommeerde wijnhuis Hugel et Fils.

Zij produceren wijnen die niet goedkoop zijn maar wel erg goed. Als je de straat Armée-Française verder inloopt ligt achter het winkelpand de kelder van Hugel. Een proeverij is hier altijd te regelen voor groepen tot 15 personen of voor professionals en/of echte wijnliefhebbers.

Dat is een aanrader want vraag dan ook of je de Foudre Cathérine mag zien. Het is een wijnvat uit 1715 dat versierd is met prachtig houtsnijwerk en waar 8800 liter wijn in past.

Iets verder ging ik nog even rechtsaf de Rue Latérale in. Ook hier liggen weer prachtige huizen.

Als je dan aan het eind opnieuw rechtsaf gaat en de Rue du Cerf in loopt kom je bij de Auberge du Cerf. Dat is een herberg uit 1566 in één van de oudste panden van Riquewihr. Of het restaurant ook goed is kan ik niet beoordelen omdat ik er niet geweest ben. Maar het zou zo maar eens erg toeristisch kunnen zijn.

Heb je nog niet genoeg van de mooie panden in Riquewihr? Dan moet je even naar de overkant van de Rue du Cerf lopen. Op nummer 2 ligt namelijk Maison Kleber met een bijzondere binnenplaats. Naast dit pand ligt op nummer 4 een restaurant met de mooie naam Le Sarment d’Or. Oftewel de Gouden Eed. Als dat de belofte van de kok is dan zit het hier wel goed. Het heeft een heerlijke keuken en een voor de Elzas wat andere kaart. Dus als je eens iets anders wilt dan choucroute dan zit je hier goed. 🙂

Unieke lezersaanbieding: autorondreis door de Elzas

Rondreis Elzas StraatsburgDeze rondreis Elzas is speciaal voor mijn leden en lezers samengesteld door KRAS. Beleef de Elzas en Lotharingen met deze bijzondere rondreis van 7, 10, 13 of zelfs 16 dagen en ontdek Metz, Straatsburg, het prachtige Colmar en de wijndorpen van de Elzas. De rondreis kan gemaakt worden tot eind oktober vanaf € 259 p.p. maar je kunt ook nog eens € 50 bonus retour krijgen op je bankrekening. Verder ontvang je gratis het nieuwe eBook "Le Grande Est!"

Bekijk de aanbieding »


© foto’s, tekst en beeldmateriaal eRCeeMedia en Frankrijk Binnendoor