Dordogne: Sarlat moet je gezien hebben!

Sarlat parel in de Dordogne

Sarlat, een parel in de Dordogne

De eerste keer dat ik in Sarlat kwam was tijdens een vakantie met de hele familie.

Het was de tijd dat onze kinderen tieners waren en voor hen had ik een mooie camping in de Dordogne uitgezocht. De camping Les Grottes de Roffy ligt bij Sarlat en wat ik mij er nog van kan herinneren is dat wij er een toptijd hebben gehad. De kids vermaakten zich er prima en de ligging vlakbij Sarlat was ideaal om het stadje te bezoeken.

Deze camping kun je nog altijd bij de meeste verhuurorganisaties boeken!

Toen heb ik blijkbaar ook mijn liefde voor Sarlat ontwikkeld want daarna ben ik er samen met Marian regelmatig geweest.

Oergezellig centrum

Als je naar Sarlat gaat dan is zaterdag een uitgelezen dag. In het centrum staat het dan boordevol marktkramen, maar is er dan ook behoorlijk druk. Die drukte brengt in de middeleeuwse binnenstad wel een fantastische sfeer die op mij telkens weer een diepe indruk maakt.

Zelden heb ik dit ergens anders in Frankrijk meegemaakt (Uzès heeft het ook).

Maar als je wilt genieten van de prachtige oude straatjes, panden en historie dan kunt je beter een andere dag uitkiezen. Mijn favoriete tijdstip is altijd de maandagochtend. Dan is het rustig kun je heerlijk slenteren en foto’s maken zoals het er in de middeleeuwen uit moet hebben gezien.

Daarna een lunch en vervolgens lekker snuffelen in de winkels, die dan open zijn. Zo blijft Marian ook tevreden:-).

Bij het Office du Tourisme aan de Place de la Liberté kun je een rondwandeling met stadswandeling halen met tekst en uitleg over de monumenten en geschiedenis (zelfs in het Nederlands).

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Rijke geschiedenis

Als je door Sarlat’s oude centrum loopt, en goed om je heen kijkt, dan ontdek je prachtige monumenten zoals de Cathédrale St. Sacerdoor.

Soms moet je de kerk in het midden laten en als je dat hier doet kom je op een mooie binnenplaats uit die weer toegang biedt tot de Cour des Fontaines. Op deze plek werd door monniken in de 9e eeuw een abdij gesticht maar nu is het een gezellig plein met restaurants en terrasjes.

De huizen en panden in Sarlat zijn mooi gerestaureerd en de meeste panden zijn ook bewoond, waarbij het wel lijkt alsof men er een sport van maakt om het eigen huis nèt iets mooier te restauren dan dat van de buurman.

Kijk eens achterom

In al de jaren dat ik nu door Frankrijk trek heb ik al veel mooie dorpen en stadjes gezien. Maar Sarlat is wat mij betreft nog altijd één van de mooiste.

Als ik mijn top 3 zou maken dan ziet deze er nu zo uit:

 1. Sarlat
 2. Uzès
 3. Pérouges

Maar ja, het is en blijft mijn persoonlijke mening en mocht jij nog een tip hebben laat deze dan voor de lezers van het blog (en mij) als reactie achter.

Ik heb ook nog een tip: als je door een mooi dorp of oud stadje loopt kijk dan regelmatig eens achterom.

Je zult verbaasd zijn hoe anders het er dan uit kan zien en je kunt de mooiste foto’s maken. De foto bij dit artikel maakte ik ook toen ik achterom keek en toen pas zag hoe mooi dit straatje was. Le Relais de Poste in de rue Lino Ventura is trouwens ook een très bonne adresse om eens een romantisch te dineren!

Meer tips over de Dordogne:

Reacties

 1. Leuk stukje! Wij gaan er in april naartoe voor een paar dagen en ik ben ontzettend benieuwd!! Ik kijk er nu al naar uit. Wat wel jammer is, is dat we op zaterdag weer vertrekken voor onze doorreis naar Spanje.. Dan mis ik dus waarschijnlijk de markt….:-(

  • >Dan mis ik dus waarschijnlijk de markt….:-( < Als je vroeg opstaat, de auto inpakt en dan eerst naar de markt gaat. Kun je gelijk wat lekkers kopen voor onderweg 🙂 Veel plezieer in Sarlat

 2. Ben het helemaal met je eens. Ik heb een hyve voor Sarlat gemaakt. Kom daar vaak, zowel in de zomer als ook de winter. Sarlat is altijd prachtig.

  Groetjes, AnneRie

  • restaurant la source zegt

   eten zal ik niet snel doen in sarlat dan moet je de plekjes echt weten of de moeite nemen de perigord noir in te rijden op naar restaurant la source ! toch annerie ??

  • Eten bij la Source in Tursac is altijd lekker. 🙂

 3. Fabien Verschaeve zegt

  Beste mensen

  Als we in de Dordogne zijn gaan we Sarlat zeker eens bezoeken. Wat ook zeker de moeite waard is, is de cd-rom van Ruud dus Frankrijk binnendoor heerlijk voor in deze koude wintermaanden. Een aanrader voor elke Frankrijk vankantieganger, met veel handige tips en als topper natuurlijk de onvergetelijke Route des Grandes Alpes.
  Als er iemand een mooie camping weet met een mooie ligging in de Ardèche voor de kinderen. Dan mogen jullie altijd de naam eens doorgeven.
  Groetjes Fabien

  • Bonjour Fabienne, allereerst bedankt voor de complimenten! Leuk om te lezen dat je zo geniet van je CD-Rom Frankrijk Binnendoor. Zoals je misschien al weet is Frankrijk Binnendoor nu alleen nog maar te verkrijgen als download of met een online abonnement. Maar de inhoud is en blijft zoals die was! De Route des Grandes Alpes is inderdaad spectaculair en als je met mijn tips deze prachtige reis maakt zul je er nog lang over napraten en van genieten. Veel plezier verder met Frankrijk Binnendoor.

   Ruud

 4. Hallo Lydia
  Allereerst bedankt voor je leuke reactie en compliment!
  Wat betreft het eBook over Le Sud-Ouest kun je natuurlijk al de link naar de downloadpagina plaatsen op Frankrijkvakantieland.nl. Ik moet nog eens nadenken over een concept waarbij in dit geval jouw gasten het kunnen downloaden en jij het betaalt. De directe link naar het eBook is nu nog http://bit.ly/eBook-SudOuest. Maar komt binnenkort ook op Frankrijk Binnendoor. Kom er nog wel rechtstreeks op terug.

  Ruud

 5. Beste Ruud,

  Ik vind het er allemaal zo super leuk en enthousiast uit zien, dat ik graag je mogelijkheden voor e-book op mijn site zou willen zetten. Nog een weekje en dan komt mijn nieuwe site uit. Ik hou van cadeautjes geven aan mijn klanten en zit er aan te denken om jouw ebook over Le Sud Ouest bij elke boeking cadeau te geven, alleen… ik heb zo weinig tijd om alles goed door te lezen… je liefde voor Sarlat is in ieder geval super herkenbaar… groetjes van Lydia Mennes van Francevilla (alleen maar mooie huizen in de Sud Ouest…)