Waarom met vakantie naar de Dordogne?

De Dordogne is een vakantiegebied  waar je recreëren met ontspannen en lekker eten combineert. Dat leek mij wel iets om meer over te vertellen dus in deze Podcast geef ik je mijn tips over de Dordogne. Een vakantiegebied waar ik zelf graag kom om er te wandelen of te fietsen. Maar ook als je met kinderen naar de Dordogne gaat valt er van alles te beleven.

Waarom met vakantie naar de Dordogne?Blijf automatisch op de hoogte van nieuwe podcasts en abonneer je gratis in iTunes

Tips voor een vakantie bij de Dordogne

De Dordogne is een departement in het zuidwesten van Frankrijk. Le Sud Ouest!  In mijn gelijknamige ebook Le Sud-Ouest neem ik je zelfs mee voor een week in de Dordogne en ontdek je dag voor dag mijn ervaringen in deze streek. Zelfs als het eens wat minder weer is.

Wist je trouwens dat de Dordogne net zo ver van de Evenaar ligt als de Noordpool? En daardoor een gematigd klimaat heeft waar het in de zomer lekker warm is?

De Dordogne is voor velen een ideale bestemming door de mix van natuur, cultuur en historie, de gastronomie en de vele campings die een kindvriendelijke vakantie tot een feest maken. De leuke stadjes en dorpen, mooie kastelen, prehistorische grotten en spelonken maken van de Dordogne een gevarieerd vakantiegebied.

Wil je met de auto naar de Dordogne?  TUI heeft altijd verschillende aantrekkelijke aanbiedingen terwijl Pharos Reizen van de ANWB een paar mooie rondreizen heeft en een fietsvakantie met kinderen.  Vrij-Uit autovakanties heeft ook een gevarieerd aanbod en vaak met flinke korting.

Voor vakantiehuizen in de Dordogne vind je op FrankrijkVakantieland veel keus voor een scherpe prijs. Voor een paar kleinschalige vakantieparken met luxe vakantiehuizen bij de Dordogne heb ik trouwens een aantrekkelijke aanbieding geregeld.

Geniet van de historie en cultuur in de Dordogne

markthal in Belves, Dorodgne

Zoals in veel vakantiegebieden in Frankrijk heeft de Dordogne een rijke geschiedenis die hier zelfs terug gaat tot ver in de prehistorie.

Rotstekeningen in verschillende grotten wijzen hier op. Een groot deel van deze grotten zijn opengesteld voor publiek en kun je dus bezoeken. Recenter in de geschiedenis kwamen de Romeinen en Galliërs hun intrede doen in dit deel van Frankrijk. Een periode van oorlogen en kruistochten volgde waarna de rust in de Dordogne eindelijk terugkeerde.

Het landschap wordt voor een groot deel bepaald door de vele kastelen die daarna zijn overgebleven. En de rijke historie in de Dordogne vind je terug in dorpen en steden.

In dit deel van Frankrijk kom je ook tal van bastides tegen. Het zijn versterkte dorpen die altijd in het centrum een groot centraal plein hebben. Vaak met galerijen die voor schaduw zorgen waar vroeger de kooplui droog hun koopwaar aanboden. Veel oude dorpen hebben nog een prachtige oude markthal waar 1 of meerdere keren per week een gezellige markt wordt gehouden.

Wie de steden in trekt, komt ook nog veel monumentale gebouwen tegen die goed bewaard zijn gebleven. Bij toeristen is de Dordogne vooral populair vanwege de mix van natuur, historie en cultuur. Je kunt er eigenlijk alle kanten op en dat maakt het zo aantrekkelijk.

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Actief met kinderen of genieten van de natuur in de Dordogne?

Actief met kinderen

Een dagje naar een attractiepark met het gezin, een middeleeuws dorp bezoeken, de grotten in of een interessant museum bekijken? Het kan er allemaal. De rust en het landelijke aangezicht in combinatie met wat lokale lekkernijen zorgen altijd voor een geslaagde vakantie.

Ben je met kinderen op stap? Het barst in de Dordogne van de buitenactiviteiten. Zo vind je in Laveyssiere en Saint-Vincent-le-Paluel avonturenparken waar veel geklommen en geklauterd kan worden.

Liever een rustigere activiteit? In Le Bugue vind je een klein maar gezellig aquarium en in Calviac-en-Perigord een dierentuin. Liefhebbers van de natuur kunnen naar de tuinen van Marqueyssac in Vezac. Ook Les Jardins du Manoir d’Eyrignac zijn bijzonder mooi.

Kanoën op de Dordogne? Maak niet dezelfde fout als mij!

Kanoën op de Dordogne

Één van de topactiviteiten is kanoën op de Dordogne of één van de andere rivieren in deze streek.

Maak dan niet de fout die ik vele jaren geleden maakte toen ik met mijn zoon, toen een jaar of 10, een kanotocht maakte.  Wij verbleven op een camping bij het dorpje Groléjac waar ik voor ons tweetjes een kano huurde. Er werd keurig uitgelegd dat wij rond vier uur ’s-middags bij la Roque-Gageac met een busje terug konden naar het beginpunt.

Met z’n tweetjes peddelden wij er lustig op los en omdat de rivier een lage waterstand had waren er talloze eilandjes waar wij af en toe aanlegden om te zwemmen en te genieten van de fraaie natuur en omgeving. De 20 km naar La Roque viel reuze mee en voor wij het wisten hadden wij al een flink stuk afgelegd.  Soms een stroomversnelling overwinnend en meestal rustig varend op weg naar het eindpunt.

Alleen…. ik had toen geen flauw idee dat wij La Roque Gageac al gepasseerd waren en toen het indrukwekkende kasteel van Beynac in zicht kwam peddelden wij naar de kant. Ik zag een soort steiger waar een busje stond en dacht dat wij goed zaten. Alleen toen wij uit de kano stapten en deze op de kant hadden getrokken kreeg ik te horen dat het niet de plek was van het bedrijf waar ik de kano gehuurd had.

Vriendelijk werd mij uitgelegd dat wij terug moesten naar La Roque Gageac. Makkelijker gezegd dan gedaan want mij moesten ruim 6 kilometer terug en tegen de stroom in. Achteraf was het een prachtige ervaring, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Kastelen langs de rivier

Kastelen langs de Dordogne

In Beynac-et-Cazenac moet je trouwens absoluut de klim door het dorp naar Château de Beynac maken.  Het uitzicht tussen de stenen openingen door is ongeëvenaard. Maar ook de geschiedenis van het kasteel is absoluut de moeite waard. De grote keuken staat voor eens en voor altijd in mijn geheugen gegrift.

Andere kastelen in de Dordogne die een bezoek waard zijn, zijn Château des Milandes en Château de Castelnaud.

Château des Milandes is het romantische kasteel op de linkeroever waar Josephine Baker met haar weeskinderen heeft gewoond. Je kunt het kasteel bezoeken en dat is een absolute aanrader. Dagelijks worden er in de kasteeltuin ook meerdere keren shows gegeven met roofvogels. Toen ik er was kreeg de show een onverwachte wending omdat een sneeuwuil er van door ging en buiten het terrein in een boom ging zitten. Het was komisch om te zien hoe men er uiteindelijk in slaagde om de vogel weer terug te krijgen.

Show bij Chateau de Milandes

Préhistorie en de grotten van de Dordogne

Als je in de Dordogne bent dan kun je niet om de prehistorische grotten en muurtekeningen heen.

De grotten van Pech Merle in de Lot zijn beroemd maar de Grot van Lascaux is wereldberoemd. Toen in 1940 een paar jongetjes met hun hond een grot ontdekten konden zij niet vermoeden dat zij misschien wel de beroemdste grot ter wereld hadden gevonden.

Tot de jaren ’60 werd de grot van Lascaux zoveel bezocht dat men moest besluiten om deze na te bouwen en de originele grot voor bezoek te sluiten. De warmte en condens die bezoekers veroorzaakten zorgden voor aantasting van de talloze indrukwekkende schilderingen die volgens schattingen meer dan 10.000 jaar oud zijn.

In de jaren ’80 werd Lascaux II geopend voor het publiek. Maar eind 2016 werd Lascaux IV geopend waar met de allerlaatste technieken de oorspronkelijk grot exact is nagebouwd. Zelfs het klimaat in de grot is nagenoeg identiek, koel en vochtig waardoor je echt het idee hebt in de oorspronkelijke Lascaux te zijn. Overigens bestaat Lascaux III niet. Het was ooit de benaming van een rondreizende tentoonstelling die de wereld overging.

Les Eyzies en het Vézeredal laten je de prehistorie ontdekken met een geschiedenis die terug gaat tot de oorsprong van ons bestaan! Les-Eyzies-de Tayac is de prehistorische hoofdstad van de wereld. Hier ontdek je de vallei van de mens en de wereldberoemde grotten met prehistorische schilderingen. Ook in Font-de-Gaume, Combarelles en Rouffignac vind je grotten met schilderingen.

Het is bijzonder om te zien hoe men duizenden jaren geleden al bezig was om sporen achter te laten.  Dit is ook de plaats waar een compleet museum over de prehistorie is ingericht. Het Musée National de Préhistoire voert je mee op een ontdekkingstocht langs lang vervlogen tijden.

Stadjes en leuke dorpen

Sarlat

Een absolute aanrader is de markt van Sarlat-la-Canéda op woensdag of zaterdag.

Er worden streekproducten zoals kaas en wijn verhandeld en nog veel meer etenswaren. Het oude centrum van Sarlat bevat veel middeleeuwse huizen die het bekijken absoluut waard zijn. Ik moet Sarlat altijd even bezoeken als ik in de Dordogne ben en vind het nog altijd een van de mooiste stadjes van Frankrijk.

Wil je nog iets bijzonders bezoeken? Ga dan naar het vestingstadje Domme. Midden op het centrale plein kun je een grot bezoeken. Een topidee als het een warme dag is.

Domme werd in 1281 gesticht door Filip de Stoute en je ontdekt het plaatsje het best als je een wandeling door de oude straatjes maakt. De ommuring is grotendeels nog in tact, evenals een paar mooie stadspoorten. Bij sommige poorten heb je een prachtig uitzicht op de mooie omgeving.

Haal bij het Office du Tourisme de beschrijving en trek er een paar uurtjes voor uit. Je zult er geen spijt van krijgen, vooral niet als je op het eind van de wandeling bij de hooggelegen tuinen en promenade komt waar je een fantastisch uitzicht op de vallei van de Dordogne hebt. In de verte zie je La Roque Gageac in het zonlicht schitteren

Heb je nog tijd over? Dan is Brantôme de moeite waard. Het is een oud eilandje waar monniken een verbindingsweg naar het vasteland maakten. De grotten achter de abdij en kerk werden in het verleden bewoond.

Tips voor de vakantie in de Dordogne

Wil je meer weten over de Dordogne? Lees dan ook mijn ebook Le Sud-Ouest

Anderen luisterden ook naar deze podcasts en lazen mijn tips in de blogs over:

Speciaal voor de lezers van FrankrijkBinnendoor heb ik een extra korting van 5% geregeld voor 2 mooie vakantieparken in de Dordogne. Deze korting komt bovenop bestaande kortingen van France Comfort waardoor je voordeel kan oplopen tot soms wel 50% en meer! Vooral buiten het hoogseizoen zijn de prijzen lekker laag zodat je voor weinig geld kunt genieten van een luxe vakantiehuis op een mooie plek in de Dordogne. Hoe je deze extra korting van 5% krijgt lees je hier.

Dordogne

Domaine de Lanzac Dordogne

Domaine de Lanzac

Dit vakantiepark ligt vlakbij Souillac op de grens van de Dordogne en Lot, tussen Sarlat en Rocamadour en heeft luxe bungalows die geschikt zijn tot 8 personen.

Meer info

Dordogne

Le Lac Bleu Dordogne

Le Lac Bleu

Kleinschalig vakantiepark met 40 luxe vakantiehuizen met airco en veel comfort en mooie 6 en 8-persoons huizen. Ideaal om de Dordogne te ontdekken.

Meer info