Rouen, verrassing aan de Seine

Ik was recent onverwacht in Rouen en was er meteen getuige van de laatste Son et Lumière van 2017. Mijn ervaringen in deze prachtige stad lees je nu hier.

Waarom Rouen een mooie stad is

Meestal ga ik elk jaar 1 of 2 weken naar de Loirestreek in de omgeving van Bourgueil.

De tijd dat ik in één dag over de autoroute naar een gehuurde gîte in Bourgueil reed ligt ver achter mij. Omdat ik er een bloedhekel aan om bij Parijs telkens weer aan te sluiten in de files of langzaam rijdend verkeer kies ik de laatste jaren liever voor een overnachting onderweg.

Mijn oplossing? Ik doe het op mijn gemak in 2 dagen en rij links- of rechtsom Parijs 🙂

Op deze manier heb ik al tal van leuke en lekker plekjes ontdekt zoals bijvoorbeeld het oudste restaurant van Frankrijk in Provins. Of het bijzondere hotel met 3 kamers in Giverny vlakbij de prachtige tuinen van Monet.

Deze keer was mijn plan om eens naar Rouen te gaan.

Ik was er nog nooit geweest en vanaf Maastricht is het via de Belgische en Franse snelwegen circa 450 km. De volgend dag zou ik dan in ongeveer 3,5 uur in Bourgueil kunnen zijn of 4,5 uur als ik relaxed binnendoor zou rijden. Het gaf mij ruimschoots de tijd om Rouen te ontdekken.

Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door Rouen.

Natuurlijk had ik er al het nodige over gehoord en was ik vaak langs en zelfs door Ruen heen gereden. Maar om een of andere reden had ik mij nooit de tijd gegund om de stad zelf eens te gaan verkennen. Maar dat is veranderd. Sterker nog ik wil er binnenkort nog eens naar toe omdat Rouen heel veel te bieden heeft!

Rouen, Jeanne d’Arc en een goed hotel

Mercure Rouen Center Cathedrale

het mooie en gunstige gelegen hotel Mercure Rouen Center Cathedrale

In al de jaren dat ik regelmatig door Frankrijk reis heeft de Jeanne d’Arc vanaf het begin op mij een bijzondere indruk gemaakt.

Voorzover ik mij kan herinneren was het de eerste keer in Cantobre waar ik in een kerkje een prachtig beeld van Jeanne d’Arc zag. Vanaf dat moment ben ik mij in haar geschiedenis gaan interesseren. Inmiddels ben ik op tal van plaatsen geweest waar zij tijdens haar strijd tegen de Engelsen was geweest. Alleen… de plaats waar zij tot de brandstapel werd veroordeeld niet. En dat is Rouen.

Omdat ik samen met Marian gepland had om 2 weken te fietsen in de Loirestreek zocht ik een hotel in het centrum van Rouen met een afgesloten parking. De auto met de fietsen achterop kon dan veilig gestald worden als ik er een nacht bleef slapen. Na enig zoekwerk vond ik het Mercure Rouen Center Cathedrale en daar heb ik geen spijt van gekregen.

Het was even zoeken in de smalle éénrichting straatjes van Rouen maar de plek is subliem. Op nog geen 200 meter van de Cathédrale en midden in het centrum. Het hotel is verder prima met uitstekende kamers, een topontbijt en vriendelijke medewerkers. Wat mij betreft een absolute aanrader voor een nachtje of een paar dagen Rouen.

Omdat ik er rond 14:00 uur aankwam kon ik meteen de kamer gebruiken en een half uur later stond ik samen met Marian buiten. Klaar om Rouen te verkennen!

De Cathédrale van Rouen en het Office du Tourisme

Kathedraal Rouen

Vlakbij het hotel ligt de indrukwekkende Cathédrale Notre Dame de Rouen.

Het heeft ruim 3oo jaar geduurd om dit godshuis te bouwen. Van de 13e tot de 16e eeuw heeft het geduurd voordat de bouw voltooid was. De afmetingen zijn indrukwekkend en het is beslist de moeite waard om er naar binnen te gaan. Bekijk dan eerst de prachtige portalen met beeldhouwerken die tot in het kleinste detail in steen zijn uitgevoerd.

De kathedraal is tot op de dag van vandaag de zetel van de aartsbisschop van Rouen en die historie gaat zelfs tot het jaar 390 terug! Daarmee is ook meteen aangegeven dat Rouen een stad met een rijke en soms illustere historie is. De ligging aan de Seine maakt ook dat Rouen een open verbinding met zee heeft.

Dat bracht in de 9e eeuw de Noormannen in de stad en in 911 werd er vrede met de woeste noorderlingen gesloten en werd hun hoofdman Rollo de eerste hertog van Normandië. Zijn standbeeld vind je elders in de stad terug.

Nadien ontwikkelde Rouen zich tot een rijke handelsstad en dat is tot op de dag van vandaag nog terug te zien. Het oude centrum bestaat uit prachtige oude middeleeuwse panden die vooral met het typische Normandische vakwerk zijn gebouwd.

Ik heb met verbazing door de kleine straatjes en over de mooie pleinen gelopen en in Rouen mijn ogen uitgekeken. Ik heb altijd geroepen dat Sarlat voor mij nummer 1 staat in mijn top 10 van mooiste plaatsen van Frankrijk maar dat moet ik bij deze herroepen 🙂

Het best kun je de ontdekkingstocht beginnen bij het Office du Tourisme, tegenover de Kathedraal, je kunt er een stadswandeling halen die je het mooiste van Rouen laat ontdekken. Ik zou het absoluut doen!

Wat je in Rouen zeker moet zien

Rue Gros Horloge

Ik ga je niet detail vertellen hoe je moet lopen omdat de stadswandelingen je wat dat betreft veel beter kunnen helpen. Wat ik wel deed is om eerst op zoek te gaan naar een leuk restaurant voor ‘s-avonds. Voorwaarde was een Franse keuken en zonder toeters en bellen.

Via via had ik het adres gekregen van P’tit Gars in de Rue aux Ours. Het ligt vlakbij het Office du Tourisme dus liep ik er even naar toe. Het was ‘s-middags dicht maar s’-avonds om 19:30 u ging het open. Ik had het telefoonnummer gekregen en belde 0033235899758. In mijn beste Franse vroeg ik of er ‘s-avonds een tafeltje voor twee was en dat kon. Oké dat was geregeld.

Nu terug naar de Cathedrale en dan via de Rue des Gros Horloge Rouen verkennen. Deze gezellige straat vol leuke winkels en prachtige vakwerk panden is dé blikvanger van Rouen. Bijna op het eind ligt le Gros Horloge een fraaie poort met klok. Als je er onderstaat moet je vooral omhoog kijken, je ziet een schapenhoedster met schapen boven je hoofd.

Maar het meest bijzonder is het 14e eeuwse astronomisch uurwerk uit 1389 en daarmee één van de oudste in Frankrijk. Als je wilt kun je de toren in en het mechanisme van binnen bewonderen.

Ik vond het eigenlijk tijd worden voor een verkoelend biertje op een zonnig terras en liep onder de toren door en ging iets verder linksaf de Rue de la Vicomte in om meteen rechtsaf naar de Place de la Pucelle te gaan. Hier vind je op het zonnigste plekje van Rouen een paar super gezellige terrassen die vooral door de lokale bevolking worden bezet. Mij beviel vooral La Part des Anges op de hoek. Maar dat zal ook wel hier mee te maken hebben 🙂

Le Vieux Marché en Jeanne-d’Arc

Jeanne d'Arc Oude Markt Rouen

Het vervolg van mijn ontdekkingstocht ging naar de oude markt van Rouen.

Hier gebeurde het in 1431. Het is de plek waar Jeanne-d”Arc aan haar einde kwam op de brandstapel. Veroordeeld door de Engelsen die deze lastpak maar wat graag kwijt wilden. In een historisch proces werd ze echter nadien in ere hersteld en tot dé heldin van Frankrijk en heilig verklaard.

Op de plaats waar zij verbrand werd staat nu een groot kruis. De markthal heeft een bijzondere vorm. Het moeten een golf voorstellen en omvat behalve een overdekte markt ook de Église Sainte-Jeanne-d’Arc. Hier worden naast kerkdiensten ook in mei de jaarlijkse herdenkingen aan Jeanne-d’Arc gehouden. Ga er absoluut naar binnen en bekijk de prachtige gebrandschilderde ramen.

Vanaf de oude markt wordt het tijd om kris kras de oude straatjes in te lopen en je te laten verbazen door de prachtige oude panden, telkens weer met dat mooie Normandische vakwerk.

Hou de stadswandeling op de kaart van het Office du Tourisme als leidraad maar ga absoluut van de gebaande paden en je zult nog veel meer moois in het oude stadshart van Rouen tegenkomen. Kom je een smal steegje tegen of een een nauwe doorgang? Loop er doorheen en kijk vooral goed om je heen. Je valt van de ene verrassing in de andere!

Maar vergeet één ding niet. Ga ter hoogte van de Pont Guilleaume le Conquérant naar de kade van de Seine en wandel terug richting de Cathédrale.

Winkelen en lekker eten in Rouen

Wandel langs de Seine in Rouen

In het oude centrum van Rouen vind je heel veel leuke en bijzondere winkels.

De bekende merken zijn er ook maar veel minder opvallend dan in andere steden. Er zijn 2 mooie warenhuizen van Lafayette en het eveneens chique Printemps. Dus als je van shoppen houdt dan is Rouen echt een fantastische stad!

En als je van lekker eten houdt dan zul je in Rouen ook niet teleurgesteld worden. Er zijn veel restaurants variërend van eenvoudig tot luxe. En de keus in het aantal keukens is enorm dus voor elk wat wils.

Zoals ik al eerder schreef had ik ‘s-middags gereserveerd bij P’tit Gars in de Rue aux Ours. Het is een klein restaurant dat goed staat aangeschreven en ik heb er geen spijt van gehad. De vriendelijke bediening, de heerlijke gerechten en de ambiance spraken mij zeer aan.

Normaal gesproken maak ik altijd een foto van de gerechten en de inrichting. Maar mijn iPhone was leeg. Bij aankomst vroeg ik of ik deze ergens kon opladen en dat kon. De hele avond lag deze keurig achter de bar.

Heerlijk gegeten en gedronken en de rekening met een glimlach betaald

Ik had als voorgerecht een bijzondere gerecht met escargots. Niet in een heet pannetje maar geserveerd op een stuk geroosterd brood. Ik heb nog nooit zulke lekkere slakjes gegeten!  Het hoofdgerecht was ook al bijzonder. Kalfszwezerik met champignons. Normaal krijg je een “krokant gebakken” zwezerik. Deze keer was het een flinke hoeveelheid  die superlekker gegaard was. En de combinatie met de champignons was verbluffend.

Ik had vooraf gevraagd welke wijn er goed bij de kalfszwezerik zou passen. Het was een Côte du Rhône en die smaakte er inderdaad voortreffelijk bij. Natuurlijk sloot ik af met een paar lekkere Normandische kazen en daarna een espresso. Marian had ook 3 gerechten en een espresso. De totale rekening bedroeg inclusief een halve liter prima wijn € 82,50

Rond half tien vertrokken wij er na een heel gezellige en vooral lekkere avond. Wat er daarna gebeurde lees je binnenkort in een volgende verhaal over Rouen met een indrukwekkend schouwspel bij de Cathedrale Notre Dame de Rouen en mijn belevenissen de volgende ochtend.

(volg mij op Facebook, Twitter en je bent als eerste op de hoogte van het vervolg)

Hier zijn nog wat handige tips:

Anderen lazen dit ook over Normandië: