De tuinen van Claude Monet

De tuinen van Claude Monet in Giverny
De waterlelies van Claude Monet in Giverny

Toen ik een tijdje geleden in Parijs was bezocht ik het Musée de l’Orangerie voor de schilderijen van Claude Monet.

Het was al langer de bedoeling maar er nooit van gekomen terwijl ik toch regelmatig in Parijs ben. De schilderijen van Monet hebben altijd al veel indruk op mij gemaakt en ooit moest ik de beroemde Nymphéas (Waterlelies) van Claude Monet met eigen ogen zien.

In het Musée de l’Orangerie, bij de Place de la Concorde, hangen in een speciale zaal de enorm grote doeken die Claude Monet schilderde van de waterlelies in de vijver bij zijn huis in het Normandische Giverny.

Toen ik deze schilderijen voor het eerst zag begreep ik pas de passie die Claude Monet moet hebben gehad om in zijn fraai aangelegde tuin in Giverny de waterlelies en andere taferelen te schilderen.

De indrukwekkende serie van de Waterlelies die in Parijs hangt maakten mij nieuwsgierig. Vooral de omvang en de speciale ovale zalen zorgen voor een verpletterende ervaring. Mocht je ooit in Parijs komen dan kan ik je een bezoek aan deze bijzondere plek absoluut aanbevelen.

De waterlelies van Claude Monet bekijken in Giverny

Met de indruk van de waterlelies van Claude Monet in mijn achterhoofd reisde ik een paar weken geleden samen met Marian richting de Loirestreek.

Normaal rij ik vanuit Maastricht richting Parijs en dan naar de Loire maar ik had niet zo’n zin in de drukte bij Parijs en besloot om eens “rechtsom” Parijs naar de Loire te rijden.  Het plan was om in Giverny te overnachten en er de tuinen van Claude Monet te bezoeken.

De rit ging een stuk over de autoroute tot Beauvais en vandaar binnendoor naar Giverny waar ik een “hotel” had geregeld maar daar schrijf ik nog een ander blog over want dat is een verhaal apart 🙂

Ik had gelukkig vooraf achterhaald dat het slim is om de toegangskaarten vooraf via internet te bestellen en te downloaden. Je kunt dit eenvoudig regelen via de website van de Fondation Claude Monet. Kies daarvoor de optie Billetterie en Ligne en je voorkomt een flinke wachtrij bij de kassa.

De tuinen van Claude Monet

La Maison et le Jardin de Claude Monet

Met mijn onlinetickets in de hand en een slimme tip van mijn hotelier in Giverny liep ik niet naar de gewone ingang maar via een straatje naar de ingang voor groepen (staat met een bordje aangegeven).

Hier is praktisch geen wachtrij en kun je direct naar binnen en…. via een tunneltje onder de weg meteen naar de vijver die zo beroemd is geworden door Claude Monet. Ik moet er wel bijzeggen dat ik er eind september was. In het hoofdseizoen zal het wel een stuk drukker zijn.

Ik herkende direct al bekende taferelen die Claude Monet hier geschilderd heeft. Het Japanse bruggetje, de treurwilgen en natuurlijk de prachtige waterlelies die van de zomer tot in de late herfst in bloei staan. De tuinen tonen de bijzondere kleuren die bij het seizoen horen. En zelfs eind september stond alles nog volop in bloei.

Uiteindelijk kom je dan bij het huis waar Claude Monet met zijn vrouw en kinderen gewoond heeft. Je kunt alle kamers bezoeken en krijgt daarbij een goed beeld hoe deze bijzondere schilder hier geleefd heeft. De extra grote ramen in zijn slaap/werkkamer boden hem een prachtig uitzicht op de tuinen.

Hotel Baudry in Giverny

In de voetsporen van Claude Monet in Giverny

In het dorp Giverny is een leuke wandeling uitgezet van ongeveer een uurtje lopen.

Het is de moeite waard om dit te doen. De wandeling kun je bij het office du Tourisme halen maar deze ligt meestal ook bij de uitgang van de tuinen van Monet. Je komt langs diverse bijzondere plekken die een rol in het leven van Monet hebben gespeeld.

Lunch of dineer bijvoorbeeld in het Ancien Hotel Baudy waar Claude Monet tussen 1897 en 1914 regelmatig met bevriende schilders samenkwam zoals Renoir, Cezanne, Rodin, Sisley en Mary Cassat. Er kwamen in die tijd ook al veel jonge schilders naar deze plek die er een uitstekende leerschool vonden.

Iets verder bij het kerkje van Giverny ligt het graf van Monet en als je dan nog verder de weg afloopt, de drukke weg oversteekt en het pad volgt dan kom je op een gegeven moment weer bij de parkeerplaats bij het dorp. Loop daar dan nog even door en neem afscheid van Claude Monet bij het fraaie borstbeeld dat er staat.

Ik heb genoten van Claude Monet in Giverny en heb de sfeer proberen vast te leggen in een kort filmpje. Vind je het leuk? Je mag het delen met wie je wilt 🙂