Vakantie in de Loirestreek? Dat is aan te bevelen!

Vakantie bij de Loire

De Loirestreek, heerlijke voor een mooie vakantie

De Loire stroomt vanaf het Centraal Massief naar de Atlantische Oceaan.

De bron ligt in het departement Ardèche bij Gerbier de Jonc. Als je op zoek gaat naar de bron kan er verwarring ontstaan want bij een boerderij komt de Loire uit een kraan maar de echte bron ligt natuurlijk iets verder waar het water uit de bron opborrelt. Na ruim 1013 kilometer slingeren door het Franse landschap verdwijnen de waterdruppels in de Atlantische Oceaan.

Al mijn blogs over de Loirestreek vind je hier. Mijn tips over vakantie en vakantiehuizen bij de Loire vind je op www.frankrijkvakantieland.nl/loire

Daar tussen ligt een fantastisch landschap dat ik vooral ken in het gebied van Sancerre tot Savenièrres iets voorbij Angers. Toevallig 2 wijndorpen waar ook nog fantastische wijnen vandaan komen 🙂

Langs de Loire kun je genieten van de prachtige natuur die door deze ongetemde regenrivier in decennia is gevormd. De rijke historie in dorpen en steden maken een bezoek extra aantrekkelijk.

De vele kastelen van de Loire roepen op om je fantasie eens de vrije loop te laten en te mijmeren over het leven in de middeleeuwen.

8-daagse fietsvakantie kastelen van de Loire

FIetsrondreis Loire, ChenonceauDe specialisten van TUI tipten mij over een fraaie 8-daagse fietsrondreis bij de mooiste kastelen van de Loire. Deze unieke fietsrondreis bij de Loire kan gemaakt worden tot eind oktober voor een scherpe prijs van € 675 p.p. en deze prijs geldt ook in het hoofdseizoen. Uiteraard is bagagevervoer inbegrepen en verblijf je in goede hotels op basis van halfpension. Je slaapt zelfs in een echt kasteeltje.

Bekijk deze fietsrondreis »

Steden langs de Loire

Vallei van de LoireOrleans en Tourshebben fantastische oude en gezellige centra en indrukwekkende kathedralen.

Ook een stad als Angers is meer dan de moeite waard al was het maar vanwege het kasteel met zijn bijzondere museum waarin je een wandtapijt met de Openbaringen uit het Nieuwe Testament (De Apocalyps) kunt bekijken.

Stroomopwaarts kom je dan vanzelf bij Saumur waar het kasteel boven de stad uittorent. De binnenstad rond het kasteel is supergezellig en op de Place St. Pierre zijn terrasje waar je kunt genieten van drank en spijs.

Mijn favoriet is de Auberge Saint Pierre waar je goed en voordelig kunt eten. Pas wel op als je naar binnen gaat voor de lage balken!

Amboise is natuurlijk bekend vanwege zijn kasteel en het verblijf van Leonardo da Vinci.

Maar het kasteel is nog maar een fractie van wat het ooit was. De plaats zelf is gezellig maar wel toeristisch. Pak eens een terrasje aan de voet van het kasteel en bekijk de omgeving en de mensen eens goed 🙂

Blois is ook zo’n mooie plek. Het kasteel met de bijzondere trap en Frans I boven de ingang nodigt uit tot een bezoek. Zelf slenter ik het liefst op zaterdagochtend door de oude stad als er markt is. Blois is dan één gezellige en bruisende boel.

Voor mij gaat er niets boven lunch op zaterdagmiddag in het centrum van Blois!

Kastelen

Kastelen in de LoirestreekEen paar kastelen heb ik al genoemd maar er zijn er zo veel meer!

Het meest indrukwekkende vind ik nog steeds Chambord met de prachtige en ingenieuze ronde wenteltrap en de dakterrassen waar je zo’n mooi uitzicht hebt.Geniet van de inrichting en neem de tijd.

Als je hier op de fiets bent dan zou ik via de Route des Chateaux & vélo richting Cheverny fietsen via Bracieux (lees mijn tip voor een superleuke lunch). Ook Chenonceau is bijzonder . Dit kasteel ligt in de rivier de Cher en is volgens de eigen website het meest bezochte monument van Frankrijk na Versailles.

Een heel bijzonder kasteel vind ik eigenlijk ook een beetje bizar en dat ligt bij Brissac-Quincé.

Omdat Château de Brissac-Quincé al sinds 1502 bewoond en in bezit van dezelfde familie is. Er is zelfs een compleet theater waar in de 19e eeuw allerlei voorstellingen werden gegeven. De keuken van het kasteel is nog helemaal in tact en fantastisch om te zien. Op dit moment wordt het bewoond door Eugène Marie Timoléon Francois de Cossé de 13e graaf van Brissac en wie weet slaapt hij wel in hetzelfde bed als waarin Koning Louis XIII in 1620 heeft geslapen.

Oh ja ik zou dan bijna het prachtige Villandry vergeten. Als je van tuinen en bloemen houdt mag je dit mooie kasteel niet overslaan!

Fietsen langs de Loire

Er is langs de Loire zoveel te beleven en te ontdekken dat ik er nog steeds niet ben uitgekeken.

De wijngaarden bij Bourgueil, Mont Louis en Vouvray zijn mijn favorieten voor een wandeling. Fietsen kun je overal. Met La Loire & Vélo zijn er inmiddels honderden kilometers bewegwijzerde fietsroutes die zelfs grotendeels autovrij zijn of over verkeersluwe wegen gaan. Een ideale manier om de streek te ontdekken.

Zolang je langs de rivier blijft fietsen blijft het redelijk vlak. Als je het dal uitgaat zul je af en toe een heuvel tegenkomen. Kaartjes met de routes kun je bij de lokale vvv’s krijgen of via de website.

Fleurig Villandry

Geniet van mooie dorpen en bijzondere plekjes zoals Cunault of de ontdek de bijzondere dierentuin van Doué-la-Fontaine. Een leuke wandeling maakte ik ooit eens in het dorpje Troo met mooi rotswoningen (troglodytes).

Vergeet ook absoluut niet naar de prachtige Abbaye Royale de Fontevraud te gaan, Natuurlijk doe je dat op de fiets vanaf Montserau en bezoek je ook de Moulin de Herpinière. Eenmaal in Fontevraud is een lunch op het gezellige terras van La Croix Blanche een heerlijke onderbreking!

Download mijn e-Book met fietstochten bij de Loire

Reacties

  1. De Loire is een fantastische streek, ook niet zo heel ver rijden vanaf Nederland.
    En meestal wel goed weer itt het noorden van Frankrijk

Wat vond jij van deze tip?