Saumur, wat is er zo leuk aan?

Saumur, waarom ik je altijd weer opzoek 🙂

Kasteel van Saumur

Saumur, een bijzondere stad aan de Loire

Dat de Loirestreek tot mijn favorieten behoort hoef ik waarschijnlijk niet meer toe te lichten. Twijfel je? Lees dan mijn andere berichten over dit fraaie vakantiegebied.

Een plaats waar ik altijd weer even naar toe moet als ik er in de buurt ben is Saumur.  Hoog boven de stad torent het kasteel waar je een prachtig uitzicht over de Loire hebt. Een bezoek aan het kasteel is trouwens best de moeite waard als je meer wilt weten over de historie van de stad.

Saumur heeft iets met St. Pierre en daarom heb ik iets met deze stad :-). In het centrum ligt de Église Saint-Pierre de Saumur. Deze kerk uit de 17e eeuw wordt al enkele jaren gerenoveerd en gaat er steeds mooier uitzien.

De Place Saint Pierre

Tot zover nog niets bijzonders. Maar… de Église Saint-Pierre de Saumur ligt aan een plein dat de Place Saint-Pierre heet. Dit plein vormt het oergezellige hart van Saumur en dat heeft op mij een enorme aantrekkingskracht. Overigens om teleurstellingen op de Place St. Pierre te voorkomen wil ik wel de opmerking maken dat het plein ook heel ongezellig kan zijn maar dat hangt af van het tijdstip. Als het weer minder is kan het er mistroostig uitzien, maar zodra het zonnetje zich laat zien of de temperatuur in elk geval aangenaam is dan is de Place St. Pierre mijn plein!

Vooral ‘s-avonds neemt de sfeer naarmate de tijd verstrijkt steeds verder toe. Er liggen verschillende restaurants met oergezellige terrassen en bij de meesten kun je goed eten. Er zijn wel een paar favorieten bij de lokale bevolking en dat zijn bijvoorbeeld Les Tontons een bistro / winebar en vooral de Auberge St. Pierre.  De laatste is ook mijn favoriet!

Je kunt bij de Auberge St. Pierre heerlijke lokale gerechten eten en de bediening is er vriendelijk en attent. Er is een prima wijnkaart met vooral veel wijn uit de omgeving. Tenslotte liggen er rond Saumur talloze wijngaarden waar prima rode en witte wijnen vandaan komen.

Ik kan het daarom niet laten om in de Loirestreek een omweg te maken via Saumur om ‘s-avonds bij de Auberge een hapje te eten onder het toezicht van een heuse ridder 🙂

Tips

Reacties

  1. bernadette smits zegt

    Goedendag, per toeval kom ik op uw site. Wij gaan over een week naar Richelieu. Redelijk dichtbij Saumur, volgens mij. Heeft u nog leuke tips voor ons? We hebben een zoon van 7 en we zijn gek van tuinen,natuur,dieren,wijn….

    vriendelijke groet, B Smits