Sancerre, wijndorp in Frankrijk

Sancerre

Sancerre, een bekend wijndorp in Frankrijk

Als je regelmatig mijn blogs volgt zal het je niet ontgaan zijn dat ik veel in Chablis ben geweest en er nog steeds graag kom en waar ik ook van wijn ben gaan houden 🙂

In dit blog neem ik je mee naar een ander bekend wijndorp: Sancerre

Sancerre ligt vanuit Chablis gezien ongeveer 110 kilometer westelijker.

Een mooie rit dwars door het Bourgondische landschap tussen Auxerre en de Loire gaat over rustige binnenwegen. Als je op je gemak via deze route rijdt doe je er ongeveer 2 uur over.

Als je eens anders naar de Loirestreek wilt denk dan eens aan deze route!

Loire oversteken naar Sancerre

Bij het dorpje Pouilly-sur-Loire zie je in plaats van landerijen en bossen weer wijngaarden in het landschap verschijnen. Uit Pouilly-sur-Loire komt de vermaarde witte wijn met een specifieke rokerige smaak de Pouilly-Fumé.

Hier zit je op het randje van de Bourgogne maar zodra je de Loire en de brug ziet opdoemen kom je in de wereldberoemde Loirestreek.

Sancerre zie je vanaf deze kant van de Loire al hoog boven het landschap uitsteken, het dorp ligt namelijk op een heuvel die als een puist in het landschap ligt.

Volg er het bordje Centre-Ville en parkeer de auto op de grote parkeerplaats net buiten het dorp. In Sancerre zelf zijn in de smalle straatjes nauwelijks parkeerplaatsen dus de auto buiten het dorp parkeren is de enige oplossing. Je hebt er gelijk een prachtig uitzicht op de omgeving (zie foto)

De wijn van Sancerre

Sancerre is wereldberoemd geworden door de witte wijn van de sauvignon-blanc, de druif die hier op de kalkhoudende bodem goed gedijt en garant staat voor een wijn, die tot een van de beste witte wijnen van de wereld doorgaat.

Vanaf de parkeerplaats bij het dorp heb je een mooi uitzicht op de heuvels en de wijngaarden. Overigens vertelt de historie, dat er pas vanaf 1800 witte wijnen in Sancerre worden gemaakt. Tot die tijd waren het voornamelijk rode wijnen, die in deze omgeving werden vervaardigd.

Geitenkaas en SancerreWeet je waar Sancerre lekker bij smaakt?

Uiteraard bij een mooi stukje vis maar deze wijn past ook prima bij een gerecht met geitenkaas?  Je ziet in Sancerre en omgeving naast wijn ook heel veel kleine geitenkaasjes.

Het is de zogenaamde Crottin de Chavignol AOC

Leuk dorp om te ontdekken

Sancerre zelf ligt dus bovenop een heuvel. Dat staat meestal garant voor een mooi uitzicht. Dat is er dan ook in Sancerre.

Om het dorp goed te kunnen verkennen is er een uitgestippelde wandelroute, die duidelijk is aangegeven met een rode lijn door de straten: Le Fil d’Ariane

In het centrum van Sancerre ligt de Nouvelle Place met talloze restaurants en terrassen loop er eerst even naar het Office du Tourisme voor een plattegrond met een wandeling door het dorp (in het Nederlands verkrijgbaar).

Met deze plattegrond in de hand ontdek je de leukste plekjes van Sancerre zoals:

 • de Tour des Fiefs, boven op heb je een mooi uitzicht (niet gratis)
 • Rue des Trois Pilliers leuk straatje met oude panden
 • Rue Saint-Denis (Tip: zoek hier een doodlopend straatje naar een terras. Je hebt er een prachtig uitzicht op het dal van de Loire)
 • Vergeet ook niet de Église-Notre-Dame

Eten, drinken en wijnproeven in Sancerre

Het is niet verstandig om met een volle maag in Sancerre te belanden. Als je dit dorp bezoekt dan is een lunch (of diner) bij een van de vele restaurants een must en natuurlijk in combinatie met een goed glas Sancerre 🙂

Het meest in het oog springende op de Nouvelle Place is misschien l’Esplanade. Ik kom er nooit meer vanwege een slechte ervaring. Maar er zijn er genoeg om uit te kiezen en die variëren wel van goed en niet duur tot heel goed en prijzig.

In de laatste categorie hoort restaurant La Tour met topkok Baptiste Fournier. Even likkebaarden? Bekijk dan dit filmpje op YouTube of alvast de menukaart. Overigens kun je er ook voordelig en goed eten! Reserveren is wel handig.

Buikje vol? Dan wordt het tijd voor een wijnproeverij!

Je kunt in het dorp bij diverse kelders en wijnshops proeven. Gewoon doen en uitproberen. Nog leuker wordt het als je op bezoek gaat bij een wijnboer. Maar hoe pak je dat aan?

Stap binnen bij het Maison des Sancerres

Wil je meer te weten komen over Sancerre en wijn?

Dan is het Maison des Sancerre een goede stap in de richting.  Je komt er alles te weten over de wijn van Sancerre, je kunt er proeven, de fraaie kelder bekijken en zelfs op een machine zitten waarmee de wijngaarden worden onderhouden.

Na je bezoek ben je al een stuk wijzer. Zo weet je bijvoorbeeld dat er ruim 3000 ha wijngaarden zijn die bewerkt worden door circa 450 wijnboeren. Dat wordt dus moeilijk kiezen 🙂

Mijn tip is om bij het Maison des Sancerre te proeven. De wijn die je lekker vindt goed onthouden en vervolgens ga je in de omgeving op zoek naar deze wijnboer(en). Zij zullen je normaal gesproken gastvrij ontvangen om hun passie voor wijn met je te delen. Wie weet vertrek je uit Sancerre met een paar goede flessen wijn.

Overigens vergeet bij het Maison des Sancerres niet in de tuin te kijken met planten die je qua geur kunt terugvinden in de Sancerre wijnen. Je hebt er ook een schitterend uitzicht op de omgeving!

Ik weet zeker dat als je thuis een fles open trekt deze niet alleen heerlijk smaakt maar ook je bezoek aan Sancerre opnieuw laat herleven 🙂

Tip:  Blijf eens een nachtje slapen in Sancerre. Hier zijn wat leuke hotels.

Reacties

 1. De wijnproeverij in het maison de Sancerre is normaal gesproken slechts het proeven van 1 glas wijn, waarbij de naam van de producent niet bekend gemaakt wordt vanwege de concurrentie. Een bezoek aan het maison is echter meer dan de moeite waard mede vanwege de geweldige multi media voorstelling in de kelder.
  Er is wel een mogelijkheid om uitgebreid Sancerre wijnen te proeven. n.l. bij la ronde sancerroise. Ligt in een zijstraat (Rue de la Tour) van het “markt plein”. Al hoewel het hier een “commerciele” proeverij betreft, een 20-tal producenten hebben gezamelijk deze proeverij opgezet, kan hier optimaal het verschil in wijnen van de verschillende grondsoorten worden geproefd. Er is een zeer deskundige toelichting op datgene wat geproefd wordt.
  Als je geen wijn koopt moet je rekening houden met een kleine bijdrage, in 2013 was dat nog iets van 2 euro.

  • Hoi Bart.
   Bedankt voor deze leuke tip! Je kunt trouwens naast de uitgebreidere wijnproeverij ook inschrijven voor excursies zoals een wandeling door de wijngaarden, ontdekkingstocht van de wijngaarden van Sancerre en omliggende plaatsen of een bezoek aan wijnkelders met proeverij (+ een bezoek aan een geitenboerderij waar lokale kaasjes worden gemaakt. De website is: http://www.larondesancerroise.com