Hostellerie de la Croix d’Or in Provins

Hostellerie de la Croix d'Or Provins

Diner in het oudste restaurant van Frankrijk

Ik ben altijd wel te porren voor iets bijzonders. Toen ik pas in het prachtige plaatsje Provins was kwam ik er achter dat de Hostellerie de la Croix d’Or  in de oudste herberg van Frankrijk is gevestigd. Nou en? Hoor ik je denken 🙂

Het is een historische plek in een historische plaats die mijn aandacht trok. Ik las er over terwijl ik op de mooie Place du Châtel in Provins van een Leffe Blond genoot.

Reserveren bij Hostellerie de la Croix d’Or

Nu ben ik meestal bij het horen van Hostellerie in combinatie met een restaurant op mijn hoede. Waarom? Omdat de prijzen vaak te hoog zijn voor de geboden gerechten.

Nieuwsgierig geworden ging ik op zoek naar La Croix d’Or en vond het aan de 1 Rue de Capucins. Helaas was er niemand aanwezig om een tafel te reserveren want de kaart sprak mij, en Marian, absoluut aan. Wij besloten het er op te gokken en s’-avonds op de bonnefooi bij de herberg aan te kloppen 🙂

Hostellerie de la Croix d'Or

Er was gelukkig nog tijd om het prachtige Provins verder te ontdekken. Allereerst viel mij de fraaie gevel van het pand van het restaurant op. Naast de ramen zag ik een tableau met het jaar van de opening… 1270. Het is overigens maar één van de vele prachtige panden in Provins.

Provins vergeet ik nooit meer!

Het stadje in Seine-et-Marne is opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet zomaar! De stadsmuren en poorten zijn wonderwel goed bewaard gebleven. Het was ooit een rijke marktplaats en een belangrijk centrum voor de handel tussen het noorden en zuiden.

Er liggen verschillende mooie oude panden. Op de fraaie Place du Châtel staat nog een oud kruis uit de 13e eeuw waar aan de voet geld gewisseld werd.

Blikvanger van Provins is zonder twijfel de bijzondere en achtkantige Tour Cesar die prachtig bewaard is gebleven en hoog boven de stad uittorent.

Er vlakbij ligt de kerk Saint-Quirace uit de 12e eeuw. In die tijd had Frankrijk ook al financiële problemen want Filip de Schone kon de kerk niet afbouwen. Dat is vandaag nog steeds te zien. Overigens bezocht Jeanne d’Arc de kerk met de Dauphin toen zij opweg was naar Reims voor de kroning. Een plakkaat aan de buitenkant van de kerk herinnert daar nog aan.

Er is in Provins nog veel meer te zien. Stap binnen bij het office du tourisme en haal een handige plattegrond met een paar wandelingen (in het Nederlands!)

En dan nu… eten in de oudste herberg van Frankrijk

Ik overnachtte in het lokale Ibishotel. Het ligt iets buiten de oude stad maar verder prima voor een nacht en niet duur. Parkeren is er gratis. Omdat de keuken van Hostellerie de la Croix d’Or om 19:15 open gaat en om 21:15 sluit besloot ik om 19:00 uit het hotel weg te gaan en lopend via de oude stad er naar toe te gaan.

Onderweg begon het zachtjes en gestaag te regenen maar met een flinke pas stond ik samen met Marian om 19:45u voor de poort van de herberg. Ik hoefde niet eens te kloppen en kon zo naar binnen 🙂

Er was nog niemand dus ik dacht dat het wel geregeld zou worden. Toen er een vriendelijke mevrouw naar mij toe kwam vroeg zij of ik gereserveerd had. Dat was niet het geval en zij keek bedenkelijk. Het was eigenlijk helemaal vol!

Ik besloot een oude truc van stal te halen en begon een teleurgestel gezicht te trekken en vertelde dat ik helemaal uit Nederland naar Provins was gereden om bij haar te komen eten. Ook vertelde ik dat ik ‘s-middags langs was geweest maar er toen niemand was. Zij trok zich terug voor overleg en kwam met een glimlach terug.

Het gastronomisch menu met een gouden randje

Avond in ProvinsEr werd een tafeltje verplaats bij de openhaard en wij konden gaan zitten. Wij kregen de kaart overhandigd met de wijnkaart.

Even later kwamen er meerdere gasten binnen. Terwijl ik een aperitif bestelde (het huisaperitif op basis van champagne is een aanrader!) kregen wij al een heerlijk bouche amuse voorgeschoteld van fijne stukjes komkommer met zalm.

De kaart bood tal van mogelijkheden inclusief een aantal menu’s. Ik besloot van de gelegenheid misbruik te maken en koos het menu gastronomique bestaande uit een proeverij van 3 soorten huisbereide foie-gras, een stukje gebraiseerd kalfsvlees met krokant gebakken zwezerik, lokale kazen en een assortissement gastronomique als nagerecht.

Het was een voortreffelijke keus! Hoewel ik bij aanvang van het nagerecht al redelijk vol zat. Maar het huisgemaakte gebak was super lekker, vooral met een heerlijk glaasje sauternes er bij!

De wijnkaart

Overigens is de wijnkaart ook uitstekend maar wel slim ingericht. De mooiste wijnen en de duurste keus staat vooraan. Blader even door naar achteren en je vindt in plaats van minimaal 60 euro de fles ook betaalbare wijnen en zelfs heel goede halve flesjes voor een redelijke prijs.

Bestel er een karaf water bij en je avond kan niet meer kapot. Het eten is er echt goed! De bediening? Heel attent, aardig en vooral deskundig.

Ik heb er samen met Marian voor € 145,00 een topavond gehad (aperitif, wijn, koffie en een prima 4-gangenmenu). Oh ja vergeet niet vooraf te reserveren want om 20:30u zat het helemaal vol!

Wil je ook eens de mooie omgeving van Provins verkennen en lekker eten in de langst geopende herberg van Frankrijk? Bij TUI hebben ze een leuke 4-daagse autovakantie naar Provins. Ideaal om de omgeving te ontdekken.

  • ik heb geen internetsite van het restaurant kunnen ontdekken maar het adres is 1 Rue des Capucins, Provins, Seine-et-Marne. Telefoon +33 (0) 164089528. Je kunt wel meer zien op de site van het Office du Tourisme
  • Hotels in en bij Provins

Reacties

  1. Peter Horsman zegt

    Hoi Ruud! bedankt voor deze superleuke tip! Binnenkort gaan wij weer naar Frankrijk en gaan dan absoluut links om Parijs naar Provins. Ik wil ook wel eens eten in de oudtse herberg van Frankrijk 🙂

    Bedankt voor je leuke blogs en tips ik heb er al vaak gebruik van gemaakt!

    Peter H.