Pont du Gard

Dit blog en de podcast gaat over de Pont du Gard. Ik ben bijna 8 weken in de Gard geweest om te ervaren wat je er allemaal kunt beleven èn om inspiratie op te doen voor een ebook. Deze streek heeft zoveel te bieden dat het ebook nog even duurt maar de podcast is er nu al.  Kortom de Gard is meer dan de moeite waard.

Vakantie bij de Pont du Gard

Abonneer in iTunes

Abonneer je in iTunes en je bent altijd op de hoogte van nieuwe podcasts met mijn tips over Frankrijk en Parijs.  Deze podcast over de Gard, een mooi vakantiegebied in Zuid-Frankrijk. In dit artikel lees je waarom ik naar de Gard ben geweest.

Naar de Pont du Gard tussen Uzès en Nîmes

Dit blog gaat over de Pont du Gard. Ik ben samen met Marian bijna 9 weken in Frankrijk geweest waarvan dik 8 in het département Gard. Dit mooie gebied is zeer gevarieerd en heeft een rijke historie. Kortom meer dan de moeite waard.

De aanleiding was een e-mail die ik kreeg van Leo Robberts, die samen met zijn vrouw Esther de chambre d’hôte Mas Oleandre bij Uzès heeft. Hij schreef mij het volgende:

“Ik volg jullie nu al een paar jaar, woon sinds 1998 in Zuid Frankrijk in de Gard, maar ben bij mijn weten nog nooit een trip van jullie tegengekomen over Uzès, het oudste hertogdom van Frankrijk en dat is de moeite waard voor jullie om te bezoeken en over te schrijven”

Het mooie département Gard in de Languedoc

Leo sloeg de spijker op zijn kop. Ik ben vaak in de Gard geweest maar er vooral doorheen gereden op weg naar de Provence of juist richting de Rousillion of Aquitaine. Uiteindelijk kwam het er van om wat langer deze streek te bezoeken.

Ik had bij het plaatsje Gaujac een gîte gehuurd en dat was een prima vertrekpunt om de streek te ontdekken. Ik heb er veel gezien en vooral veel informatie verzameld om er een ebook over te kunnen schrijven. Daar wordt nu hard aan gewerkt.

Er staan inmiddels een meerder ervaringen op het weblog zoals de startende Renault 4 bij het Oppidum in Gaujac en de bijzondere lunch bij het Maison de la Truffe in Uzès. Maar de Gard heeft veel meer te bieden zoals de fantastische Pont du Gard, de indrukwekkende arena van Nîmes, heerlijke dorpjes zoals het water- en schaduwrijke dorpje Goudargues (waar je lekker kunt lunchen).

Ik schreef er recent dus een uitgebreid artikel over dat tevens de basis vormde voor mijn videopodcast over de Gard die je hier kunt volgen.

Verder zijn er uitstekende mogelijkheden om te wandelen met een prima bewegwijzering. Ruim 300 km wandelpaden liggen op de wandelaar te wachten. Bij de meeste VVV’s kun je voor een paar euro een kaart kopen met de wandelingen in de buurt.

Fietsen in de Gard vond ik wat minder omdat er nauwelijks fietspaden zijn. De wegen zijn er bochtig, smal en onoverzichtelijk, maar daar komt op termijn ook verandering in heb ik begrepen. Er zijn plannen tot het aanleggen van fietspaden.

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Mooie natuur en een bijzonder kunstwerk

Wandelen en fietsen in de Gard

Ook qua natuur kom je volop aan je trekken. Naast de uitgestrekte wijngaarden heb je bijzondere plekjes zoals de Cascade de Sautadet (bijzondere waterval), Les Concluses de Lussan (prachtige kloof waar je een stuk in de bedding van de Aiguillon kunt lopen). Verder zijn er bossen met veel geurige garrigue waar je prima kunt wandelen in een “kruidige omgeving”.

Indrukwekkend vond ik zelf de “Romeinse waterleiding“. Bij Uzès ligt de bron van de Eure. Deze werd door de Romeinen gebruikt om via een kanaal van ca 50 km dwars door het landschap het water naar Nîmes te brengen. Dit traject ben ik gevolgd en de eerste indrukken staan in dit filmpje.

Het plan is om van mijn ervaringen in de Gard een ebook te schrijven. Alleen… ik ben er nog niet aan toegekomen. Maar dat het er ooit komt staat voor mij als een paal boven water!

Meer over de Pont du Gard:

Om je te helpen heb ik hieronder een aantal tips verzameld waar je een vakantie in de Gard kunt regelen. Met de meesten heb ik zelf goede ervaringen dus doe er je voordeel mee:

Voor vakantiehuizen in de Gard kun je terecht bij TUI villas (veel keus) of bijvoorbeeld  Belvilla. Op FrankrijkVakantieland staan meer dan 500 aanbiedingen met vakantiehuizen in de Gard.

Suncamp holidays heeft een prachtige camping in de Gard: La Vallée Vert (vlakbij de rivier de Cèze). Een andere mooie camping vind je bij Anduze van Homair Vacances.

Voor een goed hotel in de Gard, voor een scherpe prijs, klik je hier.

Reacties

 1. Wij zijn er verleden jaar geweest en hopen er volgend jaar terug eens te stoppen tijdens onze rondrit met caravan .

  ik kom graag op julie site om alles na te lezen en te ontdekken ,hierbij wens ik julie prettige feesten en een gezond 2012 .zodat wij nog veel van jullie kunnen leren ,groetjes van Bérénice

 2. Beste Ruud en Marian, waar zo’n bericht inderdaad niet toe kan leiden, jullie zijn ware ambassadeurs geworden van Frankrijk en in dit geval ook van de Gard. Een mooi verhaal met veel tips zou ik zo zeggen.
  Vanuit een zonnig zuiden onze hartelijke groeten, was de wijn proeverij met jullie zoon nog een sucses?
  Esther et Leo

  • Bonjour Esther en Leo,

   Wat die wijnproeverij met onze zoon betreft.. dat was een feestje 🙂 Hij heeft door zijn werk in de wijnhandel in Frankrijk veel verstand van wijn en goede contacten. Zo hebben wij een fantastische proeverij gedaan bij Domaine Huet in Vouvray (Loire), alweer een verhaal op zich.

 3. T.Leegwater zegt

  Prachtig filmpje, en zo herkenbaar, hopen er ooit nog eens heen te gaan!