Uzès: Varkenspoot of pied de cochon?

Uzès een bijzonder plaats in de Gard

Een lekkere stadswandeling in Uzès

Als ik in Frankrijk ben dan geniet ik vooral van het bezoek aan een leuke stad of plaats zoals Uzès. Ik neem er dan ook ruim de tijd voor en mijn aanpak is eigenlijk altijd hetzelfde. Je kunt natuurlijk in het wilde weg een plaats zelf gaan ontdekken maar het handigste is om bij het Office du Tourisme een plan de ville te halen. Deze stadsplattegrond is meestal voorzien van een uitgezette stadswandeling met omschrijving van de monumenten en bijzondere plekjes en wetenswaardigheden.

Ik zorg dan dat ik rond een uur of tien op de plaats van bestemming ben, loop bij het Office du Tourisme binnen, haal een plattegrond en vraag in mijn beste Frans wat ik absoluut moet zien wat niet in de beschrijving van de wandeling staat. Meestal krijg ik dan wat extra tips die met pen op de kaart worden aangetekend. Als je deze vraag stelt kun je ook een stroom van informatie verwachten die je niet gevraagd hebt, want de belangstelling die je toont is voldoende om meer dan de gebruikelijke informatie te krijgen van degene die je helpt. Dit lukt ook meestal wel in het Engels.

Ontdek het bijzondere Uzès

Zo werd ook mijn recente bezoek aan Uzès, in de Gard, weer een groot succes. Naast het feit dat dit één van de mooiste stadjes van Frankrijk is, vind je er ook 2x per week een super gezellige markt. Op woensdag heb je op de schitterende Place aux Herbes een kleine markt en dat was bewust de dag van mijn bezoek.

Gewapend met de stadswandeiing bezocht ik eerst ‘s-ochtends de gezellige markt en slenterde samen met Marian door het bijzondere centrum. Dit is ook een goed moment om te letten op een leuk terras of restaurant voor de lunch. De wandeling maak ik namelijk altijd ná de lunch. Marian had al verlekkerd staan kijken bij de kaart van het Maison de la Truffe aan de Place aux Herbes. Je kunt er niet alleen truffels en aanverwante artikelen kopen, maar je kunt er ook met truffelgerechten eten.

Een super lunch

Wij kozen dus deze plek voor onze lunch in Uzès. Toen wij de kaart kregen zat er een briefje in dat de salades niet verkrijgbaar waren. En dus werd de keuze beperkt tot carpaccio’s en pastagerechten. Onze keus ging uit naar een gerecht met pied de cochon (varkenspoot). De oudere mevrouw die onze bestelling noteerde vond dat geen goed idee en stelde voor om een ravioli te nemen. Ook met pied de cochon maar anders bereid en dat advies volgden wij op, samen met een glas rosé en een fles water.

Intussen genoten wij al van de truffelgeuren die van diverse tafeltjes onze neuzen prikkelden en toen onze bestelling arriveerde wisten wij niet wat wij zagen en roken. Het was een goed advies en een fantastisch gerecht (nr 16 op de kaart!). En de prijs? Slechts € 45,50 inclusief drank en koffie voor 2 personen. De wandeling erna door Uzès zorgde wel weer voor de verbranding van de extra calorieën.

Geef mij dus maar Pied de cochon aux Truffes, dat klinkt al veel lekkerder dan varkenspootjes met truffel 🙂

Tips:

Van november tot eind februari barst het truffelseizoen weer los. Misschien iets voor een weekje eruit? Kijk hier en lees mijn tips voor vakantiehuizen