Vakantie in de Gard, topbestemming in Zuid-Frankrijk

Vakantie in de Gard in het zuiden van Frankrijk kan ik iedereen aanbevelen. Ik ben er een paar keer langere tijd geweest voor de research voor een ebook. Ik heb echter nog niet de tijd gehad om dit uit te werken omdat ik er zoveel heb meegemaakt dat ik er eigenlijk een paar maanden voor moet gaan zitten. Maar…. in deze podcast laat ik je alvast kennismaken waarom vakantie in de Gard een aanrader is èn verklap ik je alvast een paar geheimpjes! Luister je of lees je mee?

Vakantie in de Gard bij rivier de Gardon.

De Route du Soleil is de zomerse snelweg naar het zuiden van Frankrijk en bijna aan het eind vind je de Gard

Langs de Middellandse Zee liggen traditionele badplaatsen voor een vakantie aan de mediterrane kust. Tussen de grote steden Montpellier en Marseille bevindt zich de kuststrook van het  departement Gard.

Dit mooie vakantiegebied is genoemd naar de rivier de Gardon, die hier door het landschap slingert en zich samenvoegt met de Rhône om via de Delta van de Camargue uit te komen in de Middellandse Zee.

Het in het binnenland gelegen Nîmes is de hoofdstad van het departement en een supergezellige stad. Een andere wat grotere plaats is Alès en de omgeving van deze stad is populair bij vakantiegangers.Voor een vakantie in de Gard vind je trouwens vooral veel kleine en schilderachtige dorpjes.

Tot de verbeelding sprekende stadjes zijn bijvoorbeeld Bagnols-sur-Cèze, Beaucaire, Saint-Gilles, Uzès en Villeneuve-lès-Avignon. Veel van deze plaatsjes hebben een oud centrum met monumenten en bezienswaardigheden die daar soms al 2000 jaar staan. Het landschap is er gevarieerd en bestaat uit rivieren, bergen, ravijnen en strandkusten.

Kortom.. vakantie in de Gard biedt voor elk wat wils

Tips voor vakantiehuizen, campings en hotels in de Gard

Vakantie in de Gard

In de loop der jaren heb ik tal van ervaringen opgedaan in de Gard.

Je kunt er prima verblijven op een mooie camping maar er zijn ook aantrekkelijke en kleinschalige vakantieparken. Een luxe vakantiehuis huren in de Gard is natuurlijk ook een optie. Zoek je het gemak van een complete autovakantie? Dan is er ook voldoende keus.

Om je te helpen heb ik hieronder een aantal tips verzameld waar je een vakantie in de Gard kunt regelen. Met de meesten heb ik zelf goede ervaringen dus doe er je voordeel mee:

Voor vakantiehuizen in de Gard kun je terecht bij TUI villas / atraveo (veel keus) of bijvoorbeeld  Belvilla.  Suncamp holidays heeft een prachtige camping in de Gard: La Vallée Vert (vlakbij de rivier de Cèze). Een andere mooie camping vind je bij Anduze van Homair Vacances.

Voor een goed hotel in de Gard, voor een scherpe prijs, klik je hier.

De steden van de Gard

Nîmes

Al in de tijd van de Romeinen was Nîmes een grote stad, en er zijn nog verschillende unieke ruïnes en bouwwerken uit het begin van de jaartelling te zien. Zo heeft de stad onder andere een goed bewaard amfitheater.  Maar ook een tempel  in een fraai park en een op een heuvel gelegen Romeinse toren met een prachtig uitzicht over de stad.

Tussen Nîmes en Uzès ligt over de Gardon de wereldberoemde Pont du Gard, die in de 1e eeuw door de Romeinen werd aangelegd. In Uzès staan onder meer de Saint-Théodoritkathedraal en het Paleis van de Duc d’Uzès.

De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad Alès is de 18e eeuwse Kathedraal van Alès.

Ontdek leuke dorpen en plaatsen en de Camargue

Ontdek de dorpen en steden in de Gard

Van de kleinere plaatsen is ook in Villeneuve-lès-Avignon veel overgebleven uit het rijke verleden.

Dit dorp heeft historische gebouwen zoals het Fort Saint-André uit de vroege 14e eeuw en de Tour Philippe-le-Bel. In Beaucaire vind je een middeleeuws kasteel. Terwijl in Bagnols-sur-Cèze de authentieke straatjes en de 16e eeuwse Saint-Jeankerk belangrijke bezienswaardigheden zijn.

Saint-Gilles staat bekend om de 7e eeuwse abdij. Hoewel officieel niet behorend tot de regio Gard is de nabijgelegen stad Avignon met zijn stadsmuren en Pausenpaleis ook niet te missen. Aan de kust bij het vestingstadje Aigues-Mortes bevinden zich de belangrijkste strandgebieden van de streek. De zandstranden van Le Grau-du-Roi, Port du Camargue en het woestijnachtige duinenstrand van Espiguette hebben een totale lengte van bijna 40 kilometer.

Ten oosten ervan loopt de kuststrook over in de Camargue, de waterrijke delta van de Rhône waar veel flamingo’s en karakteristieke witte paarden leven. Je kunt hier mooie fietstochten maken. Dankzij de diverse oude dorpjes en de relatief vlakke kustregio hebben fietsliefhebbers overigens elke dag prachtige routes en bestemmingen om uit te kiezen.

Interessante uitstapjes in de omgeving

Rivier de Gardon

Meer natuur vind je in het binnenland van de Gard, waar bij Nîmes het nationaal park Cévennes ligt.

Bergen, ravijnen, grotten, rivieren en bossen bepalen het landschap van dit ruim 900 vierkante kilometer grote gebied. Hou je van kanoën, dan kun je iets verder landinwaarts een tocht maken op de rivier de Tarn door de 50 kilometer lange kloof Gorges du Tarn.

De omgeving bestaat uit hoog oprijzende rotswanden, pittoreske dorpjes en kasteelruïnes. Bijzondere zeedieren kun je bekijken in het Sea Aquarium in Le Grau-du-Roi. In de verschillende aquaria leven onder meer haaien en reuzenschildpadden.

Wil je nog een paar persoonlijke ervaringen van mij weten?

Oesters in Sommières

Het dorpje Sommières  is op zaterdagmorgen heel gezellig omdat er dan een prachtige markt wordt gehouden. In de smalle straatjes van het dorp en langs de oevers van de rivier de Vidourle staat een onafzienbare rij kraampjes met verse waren maar ook brocante en andere oude spullen.

Tussen de middag kun je heerlijk lunchen op de vele terrassen. Vooral de verse oesters op de markt zijn een verrassing. Je koopt ze onder de schaduwrijke bogen bij de oesterkraam en neemt ze gewoon mee naar een terras. Ga zitten bestel een glas wijn en je oesters worden terplekke voor je opengemaakt. Is dat service of niet?

Je kunt ook, als er plaats is, een plekje op zo’n terras zoeken en oesters en een glas wijn bestellen. Let vooral goed op de mensen die de oesters met een enorme vaardigheid openen.  Nu ik dit vertel loopt het water mij in de mond en zie ik mijzelf alweer in Sommières zitten. Heel bijzonder!

De omgeving van Sommières is ideaal voor een mooie vakantie.

Je zit niet ver van Nîmes en Montpellier. Je kunt fantastisch wandelen in de omgeving en mooie plaatsen zoals Uzès, Vézenobre maar ook de Petit Camargue en de Pont du Gard liggen op een steenworp. Er begint ook een voie verte van circa 24 km die dwars door en langs de wijngaarden naar o.a Calvisson gaat. Een heel leuke vakantiestreek!

De Pont du Gard en Nîmes

Vakantie in de Gard

Nîmes en de Pont du Gard heb ik al genoemd, maar een bezoek aan de Gard zonder deze twee gezien te hebben is niet compleet!

De stad Nîmes is ontzettend gezellig. Vooral op zaterdag als er markt is en ga dan later op de dag naar de Jardin de la Fontaine. Als je daar tegen het eind van de middag naar toe gaat kun je meestal getuige zijn van bruidsparen die er op de foto gaan maar er ook een klein feestje vieren.

Het schitterende Amfitheater en het bijzondere Maison Carré moet je ook absoluut gezien hebben. Je ontdekt er alles over de ruim 2000 jaar oude geschiedenis en de Romeinen. Ik vind het telkens weer indrukwekkend als ik er ben.

De Pont du Gard is dé topper voor een vakantie in de Gard. Dit prachtige Romeinse bouwwerk uit de 1e eeuw was ooit een aquaduct van 50 kilometer tussen Uzès en Nîmes. Je kijkt er je ogen uit over zoveel vakmanschap en dat meer dan 2000 jaar geleden!

Aigues-Mortes

Als ik in de Gard ben moet ik altijd weer even naar Aigues-Mortes. Waarom? Je kunt er in de omgeving heerlijk fietsen en binnen de stadsmuren is het altijd super leuk. De Place Saint-Louis bruist altijd van gezelligheid. Houd er wel rekening mee dat Aigues-Mortes vooral in het toeristenseizoen heel druk is. Maar als je, net zoals ik, in het voorseizoen of bijvoorbeeld in september gaat valt het met de drukte reuze mee.

Zelf parkeer ik de auto meestal bij de rotonde op de Avenue Fréderic Mistral. Linksaf zijn altijd vrije plaatsen. Zelfs als er markt is in Aigues Mortes. Het is tevens een mooi vertrekpunt voor fietstochten in de omgeving. Als er geen markt op de Avenue is kun je een plekje onder de bomen zoeken.

Wil je Aigues-Mortes verder ontdekken? Lees dan mijn blog over deze bijzondere plek aan de rand van de Camargue.

Vissers van Grau-du-Roi

Vissers in Grau du Roi

Ook leuk is het havenplaatsje Le Grau-du-Roi en dan vooral rond half vijf in de namiddag. Zoek een plekje op de Quai Général de Gaulle en je kunt met eigen ogen zien hoe de grote visserboten binnenkomen. De boten worden vergezeld door een zwerm vogels omdat de bemanning op het achterdek de gevangen vis schoonmaakt.

Een uur later zijn de laatste schepen binnen en wordt het rustiger. Sommige kleinere vissersboten meren af aan de kade in het dorp. Even later komen er tal van bestelbusjes om de vis op te halen en bij sommige boten kun je direct vanaf de boot kopen.

Meer tips over de Gard

Wil je meer weten over vakantie in de Gard? Kijk dan op frankrijkvakantieland.nl/gard waar je alles vindt voor je vakantie in dit mooie vakantiegebied in het zuiden van Frankrijk.

Anderen lazen ook deze tips over de Gard:

Wil je naar mijn podcast over de Gard luisteren? Dat kan hieronder:

Abonneer in iTunes

Abonneer je in iTunes en je bent altijd op de hoogte van nieuwe podcasts met mijn tips over Frankrijk en Parijs.  Je kunt deze podcast ook hier downloaden.