Renault 4 en een Romeins Oppidum in de Gard.

Bijzondere ontmoeting bij Gaujac met een Renault 4Hoe start je een Renault 4 in de Gard?

Hoe het komt weet ik niet maar ik maak zo vaak gekke, leuke, lekkere of bijzondere dingen mee als ik in Frankrijk ben. Niet dat ik het erg vind want het levert vaak ook leuke verhalen op, zoals tijdens een wandeling naar een Romeins Oppidum bij Gaujac in de Gard. Een enthousiaste hond kwam mij en Marian tegemoet. Zijn staart kwispelde en na een korte begroeting rende hij terug de heuvel op.

Daar ontmoette ik een vrouw die met vrijwilligers bezig was te snoeien bij deze historische plek. Zij vertelde mij veel over de omgeving en de vindplaats, maar daarover binnenkort meer. Na een tijdje nam ik afscheid van Martine en bedankte haar voor de uitleg en wilden verder lopen.

Waar een Renault 4 toe in staat is

Eerst moest ik echter langs een klassieke landrover en 2 oude Renaults 4. In een fractie van een seconde denk ik, “dit moet ik fotograferen”. Maar net als ik voor de blauwe Renault ga staan om een nostalgische Franse foto te kunnen maken wordt mij vriendelijk maar dringend verzocht om onmiddellijk opzij te stappen.

Verbaasd vraag ik “pourqoi” en in duidelijk Frans wordt mij uitgelegd dat de eigenaar van de vriendelijke hond en de hond zelf in de Renault 4 zitten maar deze op het punt staat om de helling af te rijden. “OK” denk ik, “maar wat is er zo gevaarlijk aan?” Als antwoord krijg ik “deze Renault kan niet meer met het contact worden gestart maar alleen aangeduwd , getrokken of door met ware doodsverachting de heuvel af te rijden!”

Romeinse thermen blijven net bespaard

Aha… een mooi fotomoment dus 🙂 Ik doe een stap opzij en nog geen seconde later dendert de Renault de heuvel af om ongeveer 60 meter lager, en net 5 meter voor de resten van de Romeinse thermen, met een pruttelende motor tot stilstand te komen.

Met veel kabaal wordt de motor draaiende gehouden en de oude Renault gekeerd om vervolgens met evenveel herrie de heuvel op te crossen. De hond steekt zijn kop buitenboord om te genieten van de wind door zijn haren en het uitzicht op de twee totaal verbijsterde Nederlandse toeristen die dit ongelooflijke tafereel hebben gadegeslagen.

Eenmaal bovenaan moet het gas diep worden ingetrapt om net over een rand te kunnen komen. Met slippende bandjes huppelt het Renaultje over de rand en kan via de smalle weg uiteindelijk terug naar huis 🙂

Tips:

Reacties

  1. Hallo Ruud en Marian,

    zojuist jullie verhaal gelezen over uzes en het koekblik, zo herkenbaar. Hopelijk hebben jullie de fietstocht naar de camarque nog kunnen maken.

    Veel plezier in de Loire en de verjaardag van jullie zoon met het wijnproeven.

    A la procaine, Esther en Leo