Waarom het noorden van Finistère zo mooi is

Als je met vakantie naar Bretagne wilt kies dan eens niet voor het zuiden, de Côte-d’Armor of Côte de Granit-Rose maar ga op ontdekkingstocht in het noorden van Finistère. Lees verder…

Vuurtoren in Finistère

Het Pays de Léon in Finistère is een aanrader!

Ik ben vaak in Bretagne geweest maar eigenlijk nooit in het noorden van Finistère.

Daar kwam onlangs verandering in en daar heb ik absoluut geen spijt van gehad. Ik verbleef bij het leuke plaatsje Carantec dat aan de Baie de Morlaix ligt. Een prima uitvalsbasis om dit mooie stukje van Bretagne te verkennen.

Als je  van wandelen houdt dan is deze streek een walhalla. Allereerst is er de GR 34 die de kustpaden volgt. Je hebt komt over rotsen, door leuke kustplaatsen, soms over mooie stranden en door prachtige baaien. Er zijn ook veel rondwandelingen bij de meeste dorpen. Hier kun je kilometers maken.

Voor fietsers en ebikers valt er ook veel te genieten. Maar vergis je niet het gaat meestal behoorlijk op en af. Ben je bij een leuk strandje dan moet bijna 100% zeker even een flink stukje klimmen. Maar heb je een eBike, net zoals ik, dan is het puur genieten.

Is je conditie top en ben je wielrenner? Dan zijn er ook fraaie tochten te maken. Langs de kust en in het bergachtige binnenland van de Monts d’Arrée en het Forêt Domaniale de Huelgoat.

Houd er rekening mee dat sommige doorgaande wegen druk zijn maar kies je de rustige binnenwegen dan valt er veel te genieten. Franse automobilisten houden meestal goed rekening met fietsers en passeren heel ruim. Er worden ook steeds meer véloroutes aangelegd. Maar echt veel fietspaden moet je hier (nog) niet verwachten. Als ze er zijn dan is het vaak een paar honderd meter :-).

Verder zijn er tal van routes langs de kust zoals de prachtige bewegwijzerde route van de Tour de Manche.  Bij Roscof, aan de overkant bij Carantec, begint zelfs de Vélodyssee die tot aan de Pyreneeën loopt.

De omgeving van Carantec

Op de fiets naar MorlaixCarantec ligt in Finistère bij de Baai van Morlaix die genoemd is naar de 2e stad van Finistère na Brest. Morlaix is trouwens een leuke stad met een mooi historisch centrum. Maar buiten het hoogseizoen en door de week vond ik het er een beetje saai.

Bijzonder is trouwens het oude spoorviaduct van Morlaix dat dwars over de stad en de haven loopt. Je kunt er via een trap en een steil pad naar een voetgangersdeel gaan. Dat moet je zeker doen als je er bent want je krijgt dan een heel bijzondere kijk op deze stad.

Vanuit Carantec kun je er ook op de fiets naar toe. Een mooi rondje is om via de route van de Vélodyssee naar Morlaix te fietsen en dan terug langs het water over de D73. Een prachtige tocht.

Bij Carantec kun je jezelf ook prima vermaken met wandelen en fietsen. Er is een Boucle de Carantec van ongeveer 22 kilometer. Een mooie rit met pittige klimmetjes. Maar je ontdekt de mooiste plekjes van de omgeving en het dorp.

Door het grote verschil van eb en vloed kun je hier genieten van mooie stranden en bij laag water kun je over een weg naar Île Callot. Je hebt dan ongeveer 4 uur om zonder problemen naar het eiland te wandelen en dit te bekijken en weer met droge voeten terug te komen.

Een mooie camping met luxe chalets en veel ruimte

5 sterrencamping les Mouettes Carantec

Bij Carantec ligt ook een fantastische camping met het grootste zwemparadijs van Frankrijk. Het is de 5-sterrencamping Les Mouettes. Ik had er een chalet geboekt voor een paar weken en heb het er enorm naar mijn zin gehad. Maar het is er ook met kinderen prachtig. De camping ligt bij een klein strandje en er valt veel te ontdekken.

Een gouden tip kreeg ik trouwens bij het Office du Tourisme van een medewerkster die Nederlands sprak. Maar daar kwamen wij beiden pas achter toen zij vroeg waar ik vandaan kwam. Zij woonde al vanaf haar 6e in Frankrijk en kende deze streek heel goed. Zij gaf mij een getijdentabel en wees aan dat je circa 1x per 2 weken ‘s-avonds over Le Passage naar Île Callot kon lopen om er te genieten van de zonsondergang. Dat heb ik gedaan en het was meer dan de moeite waard.

Ook leuk is het om op de fiets naar Roscof te gaan. Je fietst dan van Carantec naar de overkant van de baai en pakt na de brug het de Vélodyssée naar Roscof. Je rijdt dan over rustige binnenwegen via Saint-Pol-de-Léon naar de gezellige havenstad aan de monding van de Baai de Morlaix. Een prachtige rit maar met verschillende pittige klimmetjes. Maar éénmaal bovenop geniet je van fraaie uitzichten.

Het Forêt Domaniale de Huelgoat

Het woud van Huelgoat

Het Forêt Domaniale de Huelgoat is een verrassend mooie plek voor een dagtocht naar het binnenland van Finistère. Ik had er al veel over gelezen en gehoord maar was er zelf nog nooit geweest.

Vanaf de kust van Finistère reed ik via Morlaix over de fraaie en redelijk rustige D 769 naar Huelgoat. In Huelgoat kun je in het centrum parkeren en als je vroeg bent dan kun je een plekje langs het meer vinden.

De rivier d’Argent valt bij de chaos du Moulin naar beneden en daar begint ook de indrukwekkende tocht onder en over enorme keien. Aan het begin staat een bordje met een waarschuwing dat het voor kleine kinderen en ouderen gevaarlijk kan zijn. Als het geregend heeft kan het hier ook behoorlijk glibberig zijn. Maar als je de paden volgt dan kun je met een beetje vaste tred een prachtige wandeling maken.

Na een eerste klauterpartij kom jij bij de Grotte du Diable waar je met een smalle trap naar beneden kunt. De rivier kun je dan onder de rotsen door horen stromen. Na een leuke klauterpartij kom je dan bij het volgende fenomeen. La Roche tremblente is een meer dan 130 ton wegend blok graniet dat je met een trucje kunt laten bewegen. Hoe? Dat zul je ongetwijfeld zien als je er bent want er is maar één manier en iedereen die hier komt ontdekt snel hoe.

Daarna kun je de bordjes of de verschillende wandelroutes volgen. Als je denkt uit het bos te lopen omdat je op een weg komt moet je even blijven doorlopen want iets verderop kun je links weer het bos in en ontdek je nog meer bijzondere plekjes zoals een oude Gallische nederzetting die bekend staat als camp d’Artus.

De wandeling is niet heel moeilijk maar je moet soms wel even goed oppassen. Ook met kinderen is het dan prima te doen.

De mooiste stranden en baaien in Finistère

Plage de Vougot

Een andere verrassing die ik in het Pays de Léon in Finistère tegenkwam waren de prachtige baaien en stranden. Sommigen met grote kiezels en rotsen en andere met prachtig fijn zand. Zo kwam ik na een fietstocht bij het plaatsje Guissény waar je iets verder een prachtig strand vind.

La Plage de Vougot ligt fantastisch. Ik was er eerder tijdens mijn verblijf in Finistère al eens geweest maar toen was ik kletsnat geregend. Deze keer scheen de zon, was de lucht strakblauw en het strand, op zaterdag, helemaal verlaten. Het was of ik ergens in Afrika beland was. Naderhand bleek dat dit strand misschien wel het allerfijnste zand van Europa heeft.

Ben je ooit in Finistère dan moet je deze plek zeker eens opzoeken. Met kinderen is het er fantastisch want ze hebben er een enorme zandbak ter beschikking.

Trouwens de hele kust van Roscoff tot aan de Lampaul-Ploudalmézeau heeft veel verborgen geheimen en strandjes die je het best ontdekt tijdens een fietstocht. Ik maakte in de twee weken dat ik in deze streek geweest ben diverse mooie tochten op de fiets van Carantec tot aan de Aber Wrac’h een prachtige fjord achtige inham tussen.

Ik was zo verrast van deze prachtige streek dat ik er zeker nog eens zal terugkomen omdat er nog veel meer valt te ontdekken.

Meer over Bretagne

Ben je nieuwsgierig naar mijn ervaringen? Ik was in deze streek omdat er een nieuw ebook over Bretagne komt. Het Pays de Léon was voor mij het ontbrekende stukje in de puzzel. Wil je weten wanneer mijn ebook over Bretagne klaar is? Meld je dan nu aan voor mijn wekelijkse tips en je bent als eerste op de hoogte.