Guedelon, een kasteel in aanbouw

Guédelon is een kasteel in aanbouw in het département Yonne

Guedelon laat je de middeleeuwen beleven

Een aantal jaren terug was ik met Marian in de omgeving van Auxerre toen wij door het dorpje Toucy reden en een bordje zagen staan met de tekst Guédelon Chateau Mediéval.

Omdat ik die dag niet echt een plan had om iets te gaan doen volgde ik de bewegwijzering om uiteindelijk uit te komen in de buurt van Saint-Sauveur-en-Puissaye. Een dorpje dat in een omgeving ligt met bos en veel vennen waar je goed kunt vissen. Je moet er wel een dagkaart voor hebben, maar ik ben geen visser dus dat is aan mij niet besteed.De interesse naar het middeleeuwse kasteel was wèl groot en na een mooie tocht door het glooiende landschap en het bos parkeerde ik op een ruime parkeerplaats.

Een plek die je echt eens moet bezoeken!

Na die eerste keer ben ik er nog vaak terug geweest want Guédelon is echt heel bijzonder.

De eerste keer dat ik het bezocht was in 2000. Men was toen net 3 jaar bezig. Het kasteel in aanbouw wordt gebouwd met ambachtslieden die in ca 25 jaar een middeleeuws kasteel bouwen zoals dat ook in die tijd werd gedaan. Dus geen machines en makkelijke gereedschap maar alles met de hand, paard en wagen! Het enige machinale werk is indertijd het grondwerk voor de bouwplaats geweest.

Daarna is alles met de hand gedaan!

De materialen haalt men uit het bos en de grond bevat steen en ijzer, zand, klei, kalk en leem. Alle materialen die men dus nodig heeft zijn ter plekke aanwezig. Eerst begon een smid met het maken van ovens en gereedschappen, vervolgens kwamen de ambachstlieden en steenhouwers, gevolgd door kunstenaars.

Stenen, balken, tegels, stalen gereedschap, touwen het wordt allemaal ter plekke gemaakt. Het leuke is dat je telkens als je terug gaat de vorderingen goed zichtbaar zijn.

Stel gerust een vraag

Als je een beetje Frans spreekt is het leuk om een vraag te stellen, want de werklui zijn graag bereid om te laten zien èn te vertellen wat ze aan het doen zijn. Ze zijn er trots op dat zij op deze bijzondere manier een kasteel aan het bouwen zijn. De mensen die er werken dragen ook middeleeuwse kleding waardoor het geheel een bijzonder karakter krijgt.

Guédelon bezoeken is met kinderen heel erg leuk maar ook voor volwassenen is het meer dan de moeite waard.

Het project werd ooit gestart door restaurateur Michel Guyot die in Saint-Fargeau het plaatselijke kasteel restaureerde en waar hij voor de financiering een middeleeuws spektakel opzette met 600 vrijwillegers en 60 ruiters.

Inmiddels bedruipt Guédelon zich door entreegelden, merchandising en Europese subsidie die overigens pas jaren na de start werd verkregen. Het is in Frankrijk een project dat door veel technische opleidingen wordt bezocht maar het is vooral voor iedereen de moeite waard!

Ben je niet in de gelegenheid om dit bijzondere plekje in het noorden van de Bourgogne te bezoeken?

Dan is een bezoekje aan de interessante website van Guédelon een goed alternatief 🙂