Ik was te gast in de Klare wijn podcast van Antoin Peeters en Ernstjan Overduin. Zij bespreken in hun veel beluisterde podcast 1x per maand de lekkerste wijnen. In aflevering 24 stond de Loire op het programma. Naast veel wijnweetjes passeren ook mijn tips over de Loire de revue in een zeer geanimeerd gesprek waarin wij ook zeven heerlijke loirewijnen proefden en bespreken. Lees het verhaal en luister vooral naar deze leerzame podcast.
Een podcast over wijn, de Loire en 3 levensgenieters die hun tips delen
Op 15 augustus 2022 verscheen de 24e aflevering van de Klare wijn podcast. Ik was in Dordrecht te gast bij twee superleuke gastheren en ik kan je alvast verklappen dat het plezier van hun podcasts afspat. Maar hoe kwam ik in Dordrecht terecht en waarom? Wat heeft het met Frankrijk te maken?
Dat vereist misschien een beetje uitleg. Via instagram volg ik al een tijdje de @klarewijnpodcast van Antoin Peeters. Hij staat op de foto hierboven links. Misschien denk je "hé die ken ik!". Dat zou best kunnen want Antoin is journalist en presentator van het RTL Nieuws. Maar daarnaast is hij een enorme wijnliefhebber en kenner. Op zijn instagram plaatst hij regelmatig zijn wijnervaringen en deelt zijn bevindingen als hij weer eens een wijn heeft geproefd. Die krijgt van Antoin een beoordeling en de lekkerste krijgen het predicaat Klare Wijn!
Op de website van de klare wijn podcast schrijft hij ondermeer dit: " als ik even wil ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, duik ik mijn wijnkelder in. Al sinds mijn studententijd ben ik namelijk groot wijnliefhebber. ".
Toen in 2021 mijn tweede boek Frankrijk Binnendoor LOIRE verscheen stuurde ik een exemplaar naar Antoin. Een paar maanden geleden kreeg ik van hem de vraag of ik te gast wilde zijn in een aflevering van de Klare wijn podcast over de wijnen van de Loire. Dat leek mij hartstikke leuk, dus maakten wij de afspraak voor de opnames.
Antoin doet het niet alleen want de podcast wordt extra interessant door de onvoorstelbare wijnweetjes van zijn vriend en co-host Ernstjan Overduin. Hij is financieel adviseur en kwam eens met vrienden bij een wijnclubje. Daar gebeurde iets met hem zoals hij op de Klare wijn website omschrijft als: "Ik voelde mij daar net een brugklasser die zijn eerste les krijgt in wiskunde. Wonderlijk, interessant en uitdagend. Ik was gegrepen. Daarop heb ik binnen een jaar een drietal wijndiploma’s gehaald, heb ik inmiddels tientallen wijnboeken gelezen en een abonnement genomen op twee vakbladen". Ik kan je vertellen dat hij inderdaad heel veel van wijn weet en vol zit met leuke anekdotes. Maar je kunt beter naar de podcast luisteren dan hoor je het zelf.
De klare wijn podcast, aflevering 24
Op een zaterdag in juli waren de opnames gepland en die zouden in Dordrecht plaatsvinden. Omdat wij de stad niet kenden meteen een mooie gelegenheid om er een weekendje van te maken. Wat een superleuke stad is dat. Maar nu de podcast. Antoin en Ernstjan bespraken 7 verschillende wijnen uit de vallei van de Loire. De reis begon bij de Muscadet regio tussen Nantes en Angers en ging verder stroomopwaarts tot Sancerre en Pouilly-sur-Loire. Ernstjan bleek gewoon een wandelende Grand Larousse du Vin te zijn. Hij vertelt in de podcast alles over de wijnen, druiven en veel historische feitjes. Antoin zorgt er op een prettige manier voor dat alles in goede banen wordt geleid en wilde van mij alles weten over de vallei van de Loire en vooral de omgeving van de wijnen en wijndorpen die aan de orde komen. Een greep uit de inhoud? Dit kwam er ondermeer aan de orde:
Een mooi lijstje van 7 wijnen die superlekker waren. Vooral ook leuk om eens Sauvignon Blanc uit drie verschillende streken te proeven zodat je goed de invloed van het terroir (de bodem) kunt proeven. Ben je nu benieuwd wat Antoin en Ernstjan van de wijnen vonden? Luister dan nu naar de podcast. Dat kan door deze hieronder te starten maar je vindt de Klare wijn pocast ook in je favoriete podcast app
De Klare wijn podcast...
De wijnen, de perfecte kaasstengel, techniek en een caviste in Parijs
Als je wilt weten welke wijnen er geproefd werden en hoe die werden beoordeeld dan moet je gewoon naar de podcast luisteren. Je hoort niet alleen de bevindingen van Antoin en Ernstjan maar ook mijn tips over de Loire. Op de foto hierboven zie je de flessen van de wijnen (hier nog dicht) die geproefd werden. Maar niet onbelangrijk je ziet ook Robin (links) en Barry (rechts) die op een warme zaterdagmiddag in Dordrecht voor de techniek zorgden.
Niet in beeld maar zeker niet onbelangrijk is Esra die haar superlekkere zelfgemaakte kaasstengels bij de wijnen presenteerde. Zo lekker zelfs dat ik op een gegeven moment niet kon antwoorden op een vraag van Antoin omdat ik net een stengel aan het peuzelen was. Daarna liet ik mij ontvallen dat het recept niet op de website bij deze podcast mag ontbreken. Daar hebben de mannen, en Esra, goed naar geluisterd want het recept van de perfecte kaasstengel staat nu op de website van de Klare wijn podcast. In de podcast zelf hoor je er meer over.
Waar je ook meer over hoort is hoe de boeken van Frankrijk Binnendoor zijn ontstaan en wat de rol van een caviste in Parijs is geweest voor het boek over de Loire.
Wil je eens lekker ontspannen en weten wat 3 levensgenieters allemaal te vertellen hebben over wijn, de Loire en genieten in Frankrijk? Dan is deze podcast een aanrader en echt niet alleen omdat ik er te gast was 🙂
Veel plezier met de Klare wijn podcast en Frankrijk Binnendoor!
O ja... Antoine lanceert in de podcast ook een prijsvraag. Als je het goede antwoord geeft maak je kans op een gesigneerd boek LOIRE!
De Klare wijn podcastmakers
De Klare wijn podcasts zijn leuk om te volgen. Het plezier spat er vanaf en je steekt er ook nog eens wat van op. Ik zou het zeker doen. Hoe?
Abonneer je op het podcastkanaal via je favoriete podcastapp of zet de website bij je favorieten. Je kunt natuurlijk ook @klare_wijn op instagram volgen, dan krijg je regelmatig mooie foto's, wijntips en nog meer in je tijdlijn.
Alles wat je moet weten over de Loire en een wijnroadtrip
Ben je ook enthousiast geworden over de Loire? Het is in elk seizoen een topbestemming om te bezoeken. Mijn favoriete periode is de nazomer en het begin van de herfst of het voorjaar van april tot half juni. Dan is het meestal heerlijk weer en niet te warm. In mijn boek Frankrijk Binnendoor LOIRE lees je er alles over inclusief een kant en klare Wijn Roadtrip Loire die werd samengesteld in samenwerking met een van de beste cavistes van Frankrijk.
Bestel het boek hieronder. Speciaal voor deze podcast heb ik een leuke actie: Bestel vandaag het boek, ik signeer het voor je en je krijgt tijdelijk het luisterboek voor maar € 5 euro extra.
Ik meen begrepen te hebben dat Hotel Auberge Champanoise in Moussy gesloten is wegens corona perikelen en het ontbreken van personeel. Kan iemand dat bevestigen? Alvast mijn dank.
Jan van Limbeek
Dat klopt inderdaad. Er is nog geen nieuwe exploitant. Informeer anders even bij de mairie van het dorp