Een lekker Frans nagerecht

Een bijzonder Frans nagerecht in Andernos-les-Bains

Lekkere nagerechten

Het oog wil ook wat 🙂

Dat ik een liefhebber ben van Frankrijk maar ook van lekker eten zal voor de trouwe bezoeker inmiddels wel bekend zijn. Ik heb er al meerdere blogs over geschreven en als je klikt op de tag lekker eten dan vind je al mijn lekkere tips op Frankrijk Binnendoor!

Ik kan er enorm van genieten als een kok weer zijn of haar uiterste best heeft gedaan om met mooie verse producten iets heerlijks voor te schotelen. Als hij of zij dan ook nog eens alles uit de kast heeft gehaald om er een mooi plaatje van te maken dan is het feest helemaal compleet!

Soms zijn er van die ervaringen die ik nooit meer zal vergeten. Bijvoorbeeld die keer dat ik voor het eerst een ongelooflijk lekker desert proefde van Xavier Jalade in Andernos-Les-Bains bij het Bassin d’Arcachon. Het was voor mij een prototype van een geslaagd Franse nagerecht!

Chez Eliette in Andernos-Les-Bains

Het was op een zondagmorgen in mei. In het leuke plaatsje Andernos-les-Bains wordt dan regelmatig een kunstmarkt gehouden. Samen met Marian was ik er ‘s-ochtends vanuit Arès naar toe gefietst. In de vissershaven aan het Bassin d’Arcachon liggen diverse leuke restaurants met heerlijke terrassen die uitkijken over het Bassin. Hoewel wij regelmatig in deze omgeving vertoeven was het er nog nooit van gekomen om in Andernos ergens een hapje te eten.

Daar kwam deze ochtend verandering in toen wij rond een uur of één terug wilden fietsen naar ons vakantiehuis in Arès.  De restaurants liggen in de Porte Ostreicole allemaal bij de werkplaatsen van de vissers en verse vis, oesters en andere schelpdieren staan natuurlijk op de menukaart. Het was ons al eens opgevallen dat het bij Chez Eliette altijd druk was. Ook deze keer was dit het geval. Ik stelde Marian voor om de fietsen tegen het hek te zetten en om te proberen op het drukke terras een plekje te bemachtigen.

Zondag, lunchtijd is familietijd

Het terras zat echt helemaal vol. Vooral met gezinnen met kinderen, opa’s en oma’s. Kortom het was er een levendige bedoening en super gezellig. Er waren nog  2 plaatsen vrij. De kaart van Chez Eliette bevat vooral veel verse visgerechten. Maar het viel ons ook op dat er de mooiste nagerechten naar de tafels werden gebracht. Het waren echte blikvangers die telkens reacties los maakten als deze ergens op tafel werden gezet.

Daarom besloten wij eerst naar de nagerechten op de kaart te kijken en vervolgens naar de hoofdgerechten. Wij bestelden een karaf water, een demi vin blanc, oesters vooraf en rouget filets als hoofdgerecht. Dat was al super lekker, mager en niet te veel om al vol te zitten voor het nagerecht. Laat de kaart maar komen 🙂

De nagerechten waren werkelijk een feestje. Xavier Jalade heeft in september 2011 de titel maître restaurateur gehaald en op de muur van zijn restaurant hangt een onafzienbare rij plaatjes van Le Guide Routard. Ondanks dat liggen de prijzen bijzonder schappelijk.

Mocht je er ooit in de buurt zijn dan is dit echt een aanrader! De locatie is bijzonder, het eten fantastisch en de nagerechten ongelooflijk lekker. Marian had een desert van fijne patisserie met caramel en hazelnoot. Ik had een mousse au chocolot.  Maar die was wel heel bijzonder. De buitenkant was  mooi donkerbruin. Toen ik er het mes in zette stroomde er aan één kant  witte chocolade uit en aan de andere kant bruine chocolade!

Bijzonder en…… heel lekker 🙂

Tips:

Chez Eliette vind je aan de 19 Avenue du Commandant David Allègre, 33510 Andernos-les-Bains, Gironde, Frankrijk