Wijn proeven in de Loirestreek bij Montlouis en Vouvrey

Wijn proeven in de Loirestreek.

Wijn in Montluis-sur-Loire en Vouvray

l’Abus de modération nuit gravement a la consommation

Nooit had ik het idee dat je in de omgeving van Tours lekkere wijn kon kopen tot ik een paar jaar geleden in Montlouis terecht kwamen bij het Domain la Taille aux Loups, het ligt net buiten het dorpje Montlouis-sur-Loire, je moet even goed zoeken maar op de website staat het duidelijk aangegeven.

Ik had er het genoegen om samen met Marian en mijn zoon een proeverij te doen met de eigenaar Jacky Blot, die ook het Domain de la Butte in Bourgeuil in eigendom heeft. Jacky Blot is een bevlogen wijnmaker die zijn wijnen biologisch maakt maar daarbij geen concessie doet aan de kwaliteit (wat bij de meeste biologische wijnen nog lang niet in orde is!)

Fris en wit

Er wordt een lekkere frisse witte wijn gemaakt, Clos de Venise, maar wat hier ook bijzonder is dat zijn de zoete wijnen (démi sec en moulleux). De prijs van de zoete wijnen is echter vaak hoog, men plukt namelijk met de hand de meer dan overrijpe druiven en dan worden direct de beste druiven met de hand geselecteerd om er soms mierzoete wijnen van te maken.

Ik heb dus met Jacky Blot zijn wijnen geproefd en onder meer een zoete, de Rémus plus. Deze wijn kun je rustig na opening 2 weken in de koelkast bewaren, je zult na 2 weken bijna geen verschil proeven. ik nam met de wijnmaker de proef op de som toen ik vroeg hoe lang je de wijn open kon houden. Hij had nog een fles open die 12 dagen oud was en maakt spontaan een nieuwe fles open. Ik proefde samen met Jacky Blot en ook hij kwam tot de verassende conclusie dat er praktisch geen smaakverschil was. De wijn kan prima gebruikt worden als apéritief maar vooral ook als dessertwijn.

Bijzonder vond ik trouwens het bordje in de kast met glazen en het opschrift: “l’abus de modération nuit gravement a la consommation”. Vrij vertaald dus: misbruik schaadt een matige consumptie :-).

Aan de overkant maken ze ook mooie wijnen

Aan de andere kant van de Loire ligt Vouvray, waar ook goede wijnen vandaan komen. Een prima domein is het Domaine Huet dat vooral op biologische wijze uitstekende wijn maakt. Een proeverij bij dit domein zal er zeker toe leiden dat je met een paar flessen richting de auto loopt.

Heel lekker vonden wij hier de demi-sec, zoals  Le Clos de Bourg en le Mont die vooral Marian erg lekker vond. Het is een frisse half zoete wijn die goed bij visgerechten met een botersaus en gevogelte past. Verfijnd maar niet goedkoop is  Le Clos de Bourg 1ère Trie 2006, een zoete wijn met een heel eigen karakter.

Mocht je in de buurt zijn van Mont-Louis of Vouvray dan zou ik zeker bij beide domeinen eens binnenstappen:-)