De hydraulische maalderij van Barbegal

Maalderij van Barbegal in de Provence

Romeinse indrukken bij Les Alpilles (Provence)

Toen ik in de buurt van Les-Baux-de-Provence was wilde ik op zoek naar de Molen van Daudet in Fontvieille. Je kunt dan via de D17 naar Fontvieille rijden maar het is leuker om dat via Paradou te doen. In dit dorpje kun je trouwens ook een stop maken bij de La Petite Provence de Paradou. Je vindt dit aan de 75, Avenue de la Vallée in Paradou en het is de Provence in het klein.

Mijn doel was ook het Aqueduc et les moulins de Barbegal. In Paradou moet je dan in het dorp naar de D78e. Als je dan Paradou uitrijdt maakt de weg op een gegeven moment een haakse bocht naar rechts en even later naar links. Iets verderop zie je dan links en rechts van de weg de resten van een oud Romeins aquaduc. Probeer daar ergens de auto aan de kant te zetten en volg dan links het pad langs de resten van wat eens een aquaduct was dat een indrukwekkende meelfabriek van de Romeinen van water voorzag.

Het pad loopt uiteindelijk over in een goot die in de rotsen is uitgehouwen. Aan het eind stopt deze onverwacht en sta je voor een afgrond en aan de rand van een prachtige vallei. Onder je zie een gladde rotswand die ook bezaaid ligt met stenen en fundamenten. Hier heeft ooit een complex gestaan met 16 indrukwekkende watermolens (8 aan elke kant) die gebruikt werden om meel te maken en de inwoners van de verderop gelegen stad Arles van voedsel te voorzien.

Ik vond het een indrukwekkende plek vooral als je ter plekke je fantasie de vrije loop laat en het water naar beneden hoort kletteren met het geluid van watermolens en ronddraaiende maalstenen.

Nu moest ik het er echter doen met de resten van wat eens een indrukwekkend complex was èn een fantastisch uitzicht 🙂