Fontvieille een bijzonder plekje in de Provence

Mouilin de Daudet in Fontvieuille (Provence)

Historische verrassingen in Fontvieille

Tijdens een verblijf in de Provence is de streek bij de Alpilles een heerlijke plek om te bezoeken. Ooit werd ik via Andy Arnts (auteur en hoofdredacteur van het Frankrijkblad EnRoute ) via Twitter gewezen op een leuk artikel over hem in het boekmagazine INKT! In dat stukje stond ook Fontvieille vermeld.

De molen van Daudet

Toen ik het las kreeg ik weer een heel warm gevoel aan mijn herinneringen aan Fontvieille.

Naast het feit dat je bij Le Patio en Le Table de Meunier fantastisch (en betaalbaar) kunt eten, bevind je je in een bijzondere omgeving. Allereerst is Fontvieille bekend door de molen van Daudet, waar Andy Arnts ook naar verwijst.

Alphonse Daudet heeft de molen van het dorp op de kaart gezet door zijn boek Lettres de mon moulin. De molen ligt ongeveer een kilometer buiten het dorp en er is een mooie wandeling die ook langs de molen komt. Hoog boven op de heuvel ligt deze op een plek waar je een prachtig uitzicht hebt op de Alpilles en in de verte zelfs de oude abdij van Montmajour.

De molen is fraai gerestaureerd en bevat een museum(pje) over de Provencaals schrijver Daudet. De molen werd vroeger gebruikt om koren te malen en je kunt er ook meer te weten komen over de molen zelf.

Olijfolie

Hoewel ik een behoorlijke liefhebber ben van een goed glas wijn ben ik sinds mijn ontdekking van de Provence ook gek op voortreffelijke olijfolie. Er gaat voor mij niets boven knapperig gekookte groente, een pasta of stukje vis met een scheut olijf olie. Een salade met goede dressing op basis van een mooie olijfolie wordt een feestje!

Laten ze nu in dit deel van Frankrijk de beste olijfolie van het land produceren! Bij Fontvieille ligt Chateau d’Estoublon. Ze maken er niet alleen goede wijn maar ook voortreffelijke olijfolie. Als ik in de buurt ben dan neem ik altijd een paar flessen Grossanne 100% mee. De lokale olijf die kracht geeft aan je gerechten. In Parijs haal ik deze olie meestal bij Galerie Lafayette. Nu ik dit aan het schrijven bent loopt het water al weer in mijn mond als ik denk aan een mooie pasta met lamskoteletjes uit de Alpilles en natuurlijk een scheut olijfolie 🙂

In de omgeving van Fontvieille

Fontvieille is een leuk dorp. Neem maar eens een kijkje in de Grand Rue waar je goed kunt zien hoe een oude steengroeve in de loop der tijden is veranderd omdat mensen er in troglodytes (grotwoningen) zijn gaan wonen. Overigens heet Fontvieuille niet voor niets zo want in het Provencaals betekent Font gewoon fontein. En omdat het fontein van het dorp bij de Tour des Abbés uit de 12 eeuw stamt heet het dorp dus Oudfontein ofwel Fontvieille 🙂

In de omgeving kun je nog meer bijzonderheden zien zoals de maalderij van Barbegal en het romeinse aquaduct. Dit is zo’n bijzondere plek dat ik daar mijn volgende stukje over zal schrijven met nog meer tips over Les Alpilles!