Olijfolie uit de Provence

Olijfolie Estaublon

Olijfolie, het vloeibare goud uit de Provence?

De foto bij dit artikel maakte ik bij het indrukwekkende Domaine du Château Estoublon in Fontvieille. Dit leuke dorpje ligt vlakbij Saint-Rémy-de-Provence en Les-Baux-de-Provence. Een streek die zeer de moeite waard is en vooral in het voor- en najaar vind ik het er heel aantrekkelijk. In de zomermaanden is het er behoorlijk druk en kan het er ook flink warm worden maar het is de moeite waard om deze streek te bezoeken.

Ik zal het nu vooral over olijfolie hebben. Daarvoor moet ik een paar jaar terug in de tijd. Ik was in Parijs toen ik op de overheerlijke afdeling van Lafayette Gourmet weer eens aan het lekkerbekken was :-). Deze afdeling van het warenhuis Lafayette is een walhalla als je van lekker eten en drinken houdt. Ik was op zoek naar een goede olijfolie voor het avondeten toen ik op een mooie fles stuitte.

Onweerstaanbaar

Olijfolie Grosanne

De vormgeving van de fles, het etiket en de goudkleurige inhoud trokken mijn ogen als het ware naar de stelling en mijn handen waren niet meer in bedwang te houden om de fles in mijn handen te pakken. Het bleek om olijfolie van het Domaine Estoublon te gaan. Om precies te zijn de Grosanne.

Ik had mij eerder in de Provence al eens laten uitleggen dat deze olijfsoort in de vallei van Les Beaux de Provence één van de allerbeste olijfolies voorbrengt. In elk geval vind ik deze  bijzonder lekker! Ik gebruik het vaak bij een voorgerecht om op wat stokbrood te sprenkelen met een klein beetje zout of om een overheerlijke dressing te maken op een salade. De olie is krachtig en toch zacht tegelijk en smaakt ook op pasta voortreffelijk.

Toen ik dus oog in oog stond met deze prachtige fles met inhoud kon ik mij niet bedwingen. Hoewel niet goedkoop, tegenwoordig tussen de 25 en 30 euro voor een fles, besloot ik om voor een keer maar eens gek te doen en de fles in mijn mandje te leggen. Ik heb er geen moment spijt van gehad en heb er daarna telkens bij een bezoek in Parijs weer één meegenomen 🙂

Op bezoek bij Estoublon

Net als ooit bij een fles armagnac kreeg ik na verloop van tijd de onbeschrijfljke behoefte om de fabrikant op te zoeken. Hoewel ik er al vaker in de buurt ben geweest ben ik er gewoon talloze keren straal voorbij gereden. Château Estoublon ligt in Fontvieille, niet ver van de molen van Daudet en de bijzondere Romeinse maalderij van Barbegal.

Recent zocht ik de maker van deze mooie olijfolie op. Omdat ik er onaangekondigd kwam was er geen tijd voor een rondleiding want men was druk bezig met de voorbereiding van een bruiloft op het domein. Als je er rondloopt begrijp je ook waarom deze olijfolie duur is. Het terrein, de olijfboomgaarden, de wijngaarden, de gebouwen, de medewerkers… het ziet er allemaal perfect uit!  De olijven worden met de hand geplukt en alleen de beste exemplaren worden gebruikt voor de olijfolie van Estoublon.

Op ruim 48 hectare wordt geproduceerd onder de l’Appellation d’Origine Protégée Vallée des Baux de Provence die tot de allerbeste van Frankrijk behoort. Er worden verschillende olijven geteeld: Grossane, Salonenque, Béruguette, Picholine en Bouteillan die elk hun eigen karakter hebben. Het is met olijfolie net als met goede wijn. Elke olijf of druif geeft zijn eigen smaak die wordt beinvloed door bodem, zon, regen en wind maar ook door de behandeling van de producent. Zo kan ook Grosanne elk jaar weer wat anders smaken.

Ook leuk en lekker

Estoublon produceert ook wijnen en op het domein is een mooie winkel waar  veel andere producten voor in de keuken worden verkocht. Boven de winkel is nog een verdieping met bijzondere accesoires, decoratie voor in huis en zelfs kleding. Ook als het niet je smaak is zou ik het toch even bekijken. Al was het maar om even als een kasteelheer de mooie trap op te lopen 🙂

De épicerie fine is een “heerlijke” winkel met tal van producten die je niet snel ergens anders zult vinden. En ook deze winkel ziet er uit om door een ringetje te halen. Bij het domein ligt een mooi park waar je kunt wandelen en als het lukt moet je eens in de prachtige kapel kijken. Ook met kids is er genoeg te beleven. Ze kunnen er zelfs een ritje op een pony maken of maak eens een wandeling door de wijngaarden en langs de olijfbomen.

Trek gekregen? Reserveer dan in de bistro Mogador maar kijk wel eerst even naar de prijzen. Als je Domaine Estoublon eenmaal gezien hebt dan begrijp je net als ik dat olijfolie uit deze streek wel vloeibaar goud moet zijn 🙂