Waarom je Nantes moet bezoeken

Le Voyage de Nantes

Le Voyage à Nantes

De stad Nantes worstelt met een probleem want qua toerisme is de stad  minder bekend dan andere grote steden in Frankrijk. Dat komt mede door de historie en de ligging van Nantes. In het estuarium van de Loire op 30 minuten van zee is het net geen badplaats. Door de ligging werd de oude binnenstad in de 2e wereldoorlog grotendeels verwoest en dat is er mede de oorzaak van dat Nantes nu eigenlijk een stad is zonder echt centrum.

De stad was vooral bekend door de vele scheepswerven en de koekjes van Lu.

Maar het stadsbestuur en een aantal kunstenaars hebben de laatste jaren het idee geopperd om van Nantes een cultureel aantrekkelijke plaats te maken. In de loop der jaren verrezen er in en om de stad al talloze imposante kunstwerken. Ook werd er veel aan stadsvernieuwing gedaan zoals op het Île de Nantes. Daar werd met 337 hectare één van de grootste Europese stadsprojecten gerealiseerd.

Inmiddels is de stad veel leefbaarder geworden en trekken er ook steeds meer toeristen naar Nantes en die ontdekken een stad die echt de moeite waard is.

Je leest alles over Nantes in dit Blog met bijbehorende Podcast

Profileren als kunst- en cultuurstad

Op weg naar het zuiden is het een goed idee om er eens een paar nachten te blijven om de kunst, cultuur, historie en het uitgaansleven te ontdekken. Je zult dan ervaren dat Nantes een aantrekkelijke plek is om te vertoeven.

Om alle ontwikkelingen nu nog meer onder de aandacht te brengen wordt er in de zomer een bijzonder festival gehouden en worden ook nieuwe attracties in gebruik genomen zoals de Carroussel des Mondes Marins.

In de oude hallen van de gesloten scheepswerven zijn nu kunstenaars actief. Dit resulteerde een aantal jaar geleden al in de spectaculaire Machines de l’île. Enorme bewegende dieren zoals een gigantische olifant. Deze zijn inmiddels beroemd tot ver over de grenzen en een ontdekking meer dan waard.

Slapen op een schoorsteen

Nantes is met de auto goed bereikbaar maar denk ook eens aan de TGV. Vanaf Parijs ben je er in 2 uur. Je kunt ook met het vliegtuig en het vliegveld ligt maar op ca 15 minuten van het centrum.

Villa Cheminée

Slapen in Nantes kun je in een hotel, een vakantiehuis of een chambre d’hôte. Ik geef de voorkeur aan een uniek verblijf bovenop een 15 meter hoge schoorsteen. Je hebt er een fantastisch uitzicht op de monding van de Loire en aan de andere kant op de thermische centrale van EDF.

De schoorstenen van deze centrale inspireerden de Japanse kunstenaar Tatzu Nishi tot het ontwerp van een bijzonder kunstwerk waar je nu voor ca 95 euro per nacht inclusief ontbijt kunt verblijven. En dat lijk mij wel iets voor de komende zomer 🙂

Meer over Nantes:

© foto en youtubefilmpje Office du Tourisme Nantes

Reacties

  1. AnneMarie van Oeveren zegt

    2012 is dan wel voorbij maar Les Machines de l’Île is echt de moeite waard om het te bezoeken. We zijn nu voor de 2de keer geweest en ook nu weer wat nieuws gezien. Allereerst de mechanische olifant is gewoon geweldig. En dan de 2 draaimolens. Helemaal top. Vooral een attractie waar kinderen zich helemaal bij uit kunnen leven. Ik zeg DOEN!!