Stedentrip Nantes, wat valt er te beleven?

Niet zo gek lang geleden vroeg iemand op mijn Facebookpagina of ik iets over Nantes kon schrijven. Dat kwam mooi uit omdat het plan met tips voor een Stedentrip Nantes al klaar lag. Vergeet eens de traditionele steden in Frankrijk en ga op stedentrip naar Nantes. Waarom? Dat ontdek je hier!

Stedentrip Nantes, verrassing aan de Loire.

Ik ben een paar maanden geleden nog in Nantes geweest en heb er weer mijn ogen uitgekeken. Helaas kon ik er maar één dag naar toe, maar dat was gelukkig wel op een zaterdag. De dag dat het markt is en het er meer dan gezellig druk is.

Mijn ervaringen met een stedentrip Nantes ga ik je in dit blog en de bijbehorende podcast uit de doeken doen. Als je eens een bijzondere stad in Frankrijk wilt bezoeken dan is Nantes echt een aanrader. Ga je met kinderen? Dan heeft deze gezellige stad aan de Loire zelfs iets bijzonders dat ze niet snel zullen vergeten, jij ook niet trouwens.

Nantes is een stad die bruist en waar altijd wel iets te beleven valt. Het is een mooie stad voor een dagtrip maar ook voor een weekend of een paar dagen in Nantes en omgeving zul je je geen moment vervelen.

Hoe kom ik in Nantes?

Je kunt er met de auto naar toe (vanaf Breda circa 800 km) maar ook met het vliegtuig.

Je kunt zelfs met de trein naar Nantes! Met de Thalys ga je naar Parijs en daar stap je over op de TGV . Vanaf Rotterdam duurt de reis inclusief overstap in Parijs circa vijf en half uur! Je komt in Parijs aan op Gare du Nord en hebt dan ruim een uur om met de RER naar station Montparnasse te gaan waar de TGV naar Nantes vertrekt. Tickets voor de Thalys en TGV regel je kun je simpel online boeken

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Wat valt er tijdens een stedentrip Nantes te beleven?

Stedentrip Nantes

“Wat kun je in Nantes doen?” is een vraag die mij wel vaker gesteld wordt.

Het antwoord is niet zo maar 1,2,3 te geven omdat Nantes een heel veelzijdige stad is. Maar ik zal proberen om aan de hand van een dag wandelen in de stad je tips te geven om je over te halen om Nantes ook eens te bezoeken.

Ik zal je eerst de belangrijkste redenen geven waarom Nantes een aanrader is:

 1. Les Machines de L’Île
 2. het Chateau des ducs de Bretagne
 3. Les Jardins des Plantes
 4. fietsen langs de Loire
 5. het gezellige centrum
 6. de  leuke pleinen
 7. La plus belle Brasserie du Monde: La Cigale
 8. de Passage Pommery
 9. Le Lieu Unique, de oude koekjesfabriek van LU
 10. “mijn” stadswandeling

Als je dit op één dag wilt doen dan wordt het flink aanpoten. Daarom is het helemaal geen slecht idee om een of meer nachten in Nantes te blijven slapen.

Tip om te parkeren in Nantes

Parkeren in Nantes

Allereerst een handige tip om te parkeren in Nantes. Vooral op zaterdag kan het in de stad behoorlijk druk zijn. Zelf vind ik het handig om op het Île-de-Nantes te parkeren. Dit is het grote eiland in de Loire dat de laatste jaren sterk ontwikkeld is met een heel moderne wijk.

Als je de auto parkeert in de parking Nantes Machines dan sla je 2 vliegen in één klap.

De ingang van deze parkeergarage ligt aan de Rue de la Tour d’Auvergne en pal tegenover de Les Machines de L’Ile.  In de zomermaanden gaat deze attractie om 10 uur open. Als je zorgt dat je rond 9:30 in de parkeergarage bent sta je als één van de eersten in de rij voor een ritje op een gigantische olifant :-).

Wil je niet mee? Dan sta je vooraan op een topplek om getuige te zijn van de eerste rit van de olifant! Na je bezoek aan Les Machines de L’Île kun je te voet de Loire oversteken richting het centrum.

Les Machines de L’Île

bezienswaardigheden Nantes

Op de plek van oude scheepswerven aan de Loire is een bijzondere locatie ontstaan: Les Machines de L’Île.

Twee Fransen reisden met een mechanisch spektakel langs Europese steden en uiteindelijk vestigden zij zich aan de Loire. De oude leegstaande loodsen van scheepswerven waren voor hun de ultieme plek om een droom waar te maken. Nu vele jaren later is het inderdaad een unieke plek geworden waar je indrukwekkende mechanische dieren kunt zien in La Galerie des Machines.

Een giga olifant en de caroussel van de zeewereld

Les Machines de L'Îlle

Maar dé attractie van Les Machines de L’Île is Le Grand Élephant. Een enorm gevaarte van 12 meter hoog, 8 meter breed en 21 meter lang.  Deze enorme mechanische olifant is grotendeels van hout en weegt ruim 48 ton. Het metalen karkas beweegt door indrukwekkende hydraulische constructies en door een motor met 450 paardekrachten bereikt de olifant een snelheid van 3 km per uur.

In en op Le Grand Élephant is plaats voor 50 passagiers die een tocht over het terrein maken richting Le Caroussel des Mondes Marins. Dat is ook al zo’n bijzondere attractie. Vlakbij het Musée Jules Verne is dit een bezienswaardigheid voor jong en oud. Als je een kaart hebt kun je er op een paar niveaus ontdekken welke dieren er in de zee leven.

Het is eigenlijk een magistraal mechanisch aquarium waarin alles beweegt. Je mag zelfs in de vissen, octopus en andere zeedieren een rondje maken en krijgt dan uitleg waar alle hendels en knoppen voor dienen. Uitleg? Jazeker! Je kunt het zo gek niet bedenken of het beweegt. Indrukwekkend om te zien of nog beter om het zelf te beleven!

Een nieuwe constructie wordt de Arbre aux Hérons. Dit wordt een boom van circa 35 meter hoog en een diameter van 50 meter waar je in en op kunt lopen. Op dit moment is er een klein proefmodel vlak bij de Galerie des Machines, maar in 2021 moet de Arbre aux Hérons op ware grote aan de oevers van de Loire verschijnen.

De Loire oversteken naar het centrum

Slavernij in Nantes

Als je bent uitgekeken op Les Machines de L’Île wordt het tijd om de Loire over te steken en richting de oude stad te gaan. Als je Pont Général Audibert oversteekt heb je links en rechts alweer 2 bijzonderheden:

 • Het musée Naval Maillé-Brézé ligt links aan de kade en is een T47 klasse torpedobootjager van de Franse Marine en is nu een interessant museum. Het schip stamt uit 1957 en is inmiddels een historisch monument
 • Als je over de brug rechtsaf gaat moet je absoluut even afdalen naar het rivierniveau. Je ontdekt er het Mémorial de l’Abolition een indrukwekkend monument dat de slachtoffers van de slavernij herdenkt. Nantes was een belangrijke schakel in de bedenkelijke slavenhandel. Dit monument neemt wat van de schaamte van de stad weg. Het heeft op mij een diepe indruk gemaakt.

Als je dit bijzondere monument gezien hebt kun je langs de Loire lopen richting de Parking Gloriette Petit Hollande waar elke zaterdag een heel drukke markt wordt gehouden. Je moet je er gewoon door de mensenmassa heen worstelen maar het is er supergezellig en bij de kramen met verse waar ruikt het heerlijk.

Winkelen in Nantes en de Passage Pommeraye

Passage Pommeray Nantes

Hier zit je niet ver van het oude centrum en als je dan bij de Place de la Bourse oversteekt en de Rue de la Fosse inloopt kan het shoppen en ontdekken beginnen 🙂

Halverwege zie je aan je linkerhand de prachtige Passage Pommeraye, een winkelpassage die in 1843 voor het eerst openging en een blikvanger in de stad is. Deze passage werd gebouwd tussen de wijk Graslin en het beursgebouw waar nu het warenhuis FNAC met muziek, boeken en elektronica is gevestigd.

Als je via de indrukwekkende trap naar binnen gaat ontdek je tal van bijzondere winkeltjes. Let vooral op het beeldhouw- en houtsnijwerk dat heel fraai is. Dit is een stukje Nantes dat je gewoon gezien moet hebben!

La Cigale, brasserie met stijl

Lunc in La Cigale

Als ik aan de andere kant uit de Passage Pommeraye kom dan begint mijn maag altijd spontaan te knorren. En dat is niet zonder reden. Ga er maar eens linksaf en loop richting de Place Graslin.

Hier kun je eerst Théatre Graslin bewonderen maar als je je daarna omdraait kijk je uit op het terras en de entree van Brasserie La Cigale.  Zelf noemen zij zich de mooiste brasserie van de wereld, maar in elk geval is het absoluut de mooiste van Frankrijk.

La Cigale zit hier al sinds 1895 en is werkelijk een instituut als het om lekker eten en drinken gaat. Menig beroemde wereldbewoner heeft hier al aan tafel gezeten. Als je aan tafel 130 zit moet je eens aan mij denken omdat ik er menigmaal met Marian heb genoten van een heerlijke lunch.

Deze brasserie is niet goedkoop maar het interieur, de prima bediening en het fenomenale art-deco interieur maken het allemaal goed. Als je dan per persoon 10 of 15 euro over hebt voor de entree van een museum moet je dit bedrag gewoon van je rekening aftrekken en dan garandeer ik je dat je je 1,5 a 2 uur je ogen uitkijkt en ook nog eens geniet van een voortreffelijke maaltijd!

De laatste keer liet ik mij gaan met een apéritif met 2 glazen champagne, 2 hoofdgerechten Ris de Veau en de beroemde Crêmet Nantais als nagerecht. Met 2 glazen wijn bij het eten en 2 espresso’s na was de rekening € 115 euro. En ik heb er nog geen fractie van een seconde spijt van gehad 🙂

Ontdekkingstocht Stedentrip Nantes

Kasteel en water

De middag is een mooi moment om je Stedentrip Nantes af te maken en de stad te verkennen.

Je kunt zonder plan lekker door de binnenstad crossen om te shoppen of om bijzondere plekjes te ontdekken. Maar misschien is het handig om eerst naar het Office du Tourisme te gaan en er een plattegrond te halen. Daarvoor ga je richting de Place Royale dwars door de oude stad richting het Château des Ducs de Bretagne.

Dit kasteel is de plek waar Nantes feitelijk is ontstaan. Je kunt de muren en binnenplaats via de grote poort en ophaalbrug gratis bezoeken. Het kasteel stamt uit de 15e en 16e eeuw en het is de plek waar Anne van Bretagne werd geboren en zij trouwde er 22 jaar later met Lodewijk XII. Ook werden in dit kasteel belangrijke verdragen ondertekend en verbleven er tal van Franse koningen.

Tegenover het kasteel ligt het Office du Tourisme. Je kunt er een plattegrond halen met een stadswandeling en alle informatie over de stad vinden.  Een stadswandeling is trouwens makkelijk omdat je alleen maar de groene lijn op het trottoir hoeft te volgen.

Maar het is ook leuk om op de bonnefooi op pad te gaan zoals ik dat gedaan heb. Bij het kasteel liep ik naar de Square Élisa Mercoeur. Op een warme dag ook leuk met kinderen omdat er een Miroir d’Eau is waar 32 waterstralen soms 1,5 meter omhoog schieten. De plantsoenen er omheen zijn vaak het tafereel van gezinnen met kinderen die er picknicken of op een andere manier plezier maken. Soms zijn er ook optredens en evenementen.

Koekjes van Lu en Le Jardin des Plantes

Koekjes van Lu in Nantes

Als je goed kijkt zie je achter een viaduct een vreemde toren. Deze behoort tot het Lieu Unique en is La Tour Lu en staat op de plek waar ooit de koekjesfabriek van Lu stond. Nu is het een theater, vind je er ateliers, een muziekzaal, trendy bar, boekwinkel een haman en nog veel meer. Loop er naar toe en je zult een aparte plek ontdekken.

Je loopt er langs het water van het Canal Saint-Félix. Er zijn een paar terrassen en iets verder kun je links een brug over en kom je bij het voetbalstadion. Loop dan naar links richting het station van Nantes. Ooit wilde ik hier richting de Jardin des Plantes maar kon geen doorgang vinden. Tot ik het station in ging en de noorduitgang vond. Dan loop je praktisch tegen dit park aan.

Als het lekker weer is dan kun je in de Botanische tuin van Nantes lekker flaneren in het groen of op één van de vele banken even bijkomen en misschien wel een sandwich eten. Als je het park dan aan de noordzijde verlaat aan de Rue Gambetta dan ben je in no-time bij de mooie Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul.

Op het plein voor de Kathedraal stopt ook het toeristentreintje dus als je alles wilt zien tijdens je stedentrip Nantes dan is dit je kans!  Ooit ontdekte ik hier de groene lijn op straat en ben die gaan volgen. Je bent dan wel een dag zoet maar je komt overal!

Als je op deze plek de oude stad weer in loopt zit je zo weer midden in het winkelhart van Nantes.

Veel plezier met je Stedentrip Nantes!

Handig voor je stedentrip Nantes

Hier zijn nog wat tips en links die handig zijn om je stedentrip Nantes voor te bereiden:

En hier zie je hoe ik door Nantes ben gelopen: