Nîmes, de stad die telkens weer blijft verrassen!

Nîmes en kennismaken met de Romeinen.

Nîmes, Maison Carrée

Op ontdekkingstocht in het hart van Nîmes

Tijdens mijn bezoeken aan Frankrijk heb ik al veel steden bezocht en telkens verbaas ik mij er weer over hoe de Fransen in staat zijn om hun cultureel erfgoed te bewaren en te restauren zoals bij voorbeeld het Maison Carrée in Nîmes. Dit bijzonder monument is fraai gerestaureerd en je vindt het in het hart van de stad. Op het internet vind je nog foto’s waarop je goed kunt zien hoe het er uitzag voor de restauratie zoals op Wikipedia.

Het Maison Carrée is volgens diverse bronnen de best bewaarde Romeinse tempel. Ik kan in elk geval bevestigen dat het een mooi monument is.

Vreemde naam voor een rechthoek 🙂

Nimes maison-carree-details

Als je dichterbij staat kun je goed zien dat de in steen uitgehouwen ornamenten erg knap zijn gemaakt. Eigenlijk hebben die ook de meeste indruk op mij gemaakt.

Vooral als je je realiseert dat deze oorspronkelijke tempel rond 19 voor Christus werd gebouwd en dus al meer dan 2000 jaar oud is!

Maison Carrée betekent in het Frans vierkant huis. Maar zoals je op de foto kunt zien is er geen sprake van een vierkant maar is het Maison Carrée van Nîmes rechthoekig. In het oude Frans werd een rechthoek carrée genoemd, vandaar dus!

In elk geval is het Maison Carrée een bijzonder monument dat je ook binnen kunt bekijken. Alleen stap je dan direct in de 21e eeuw met een interessante 3D filmvoorstelling over de historie van Nîmes.  Na het zien van deze film ben je er klaar voor om op ontdekkingstocht te gaan in een bijzondere stad.

Nog meer mooie monumenten

Wat je ook echt moet zien is de Arena van Nîmes. Een indrukwekkend bouwwerk waar 20.000 mensen de gladiatorgevechten konden bijwonen. Het is één van de best bewaarde amfitheaters van het oude Romeinse rijk en het is nog steeds het middelpunt van talloze activiteiten zoals de in Nîmes mateloos populaire feria. Heel bijzonder vind ik zelf trouwens de Jardins de la Fontaine.  Dit mooie park werd aangelegd op de contouren van het keizerlijk heiligdom. Je vindt er ook de raadselachtige Tempel van Diane. (Tip: ga er op een zaterdag tegen het eind van de middag naar toe voor een onvergetelijke ervaring!)

Wil je een bijzonder uitzicht over de stad? Klim dan hier de Mont Cavalier op en ga vervolgens naar de 32 meter hoge Tour Magne. Deze bijzondere achthoekige toren maakte ook deel uit van de Romeinse nederzetting. Nu kun je er bovenop genieten van een ongekend uitzicht over de stad Nîmes!

Tips:

,