Opa.. wil jij een presentatie over Frankrijk geven?

Presentatie Frankrijk

Een presentatie over Frankrijk voor schoolkinderen

Een tijdje geleden kwam mijn favoriete kleindochter naar mij toe en stelde mij de volgende indringende vraag:

“Opa wil jij een presentatie over Frankrijk geven?”. “En Evy waarvoor is dat dan?”. “Nou opa wij hebben op school een project over cultuur in Europa en nou dacht ik…”. “Dat opa wel wat over Frankrijk kan vertellen” vulde ikzelf maar aan.

Nou is Evy niet zo maar een kleindochter het is ook nog een heel slimme meid. En dat zij mijn favoriete kleindochter is komt natuurlijk ook omdat zij (nog) de enige is :-). Evy hoef je niets wijs te maken die weet wel van wanten.

Ze is net 8 geworden en is wat slimmer dan haar gemiddelde leeftijdsgenoten. Zij had dus al met de juf van school bekonkeld dat ik wel over Frankrijk zou willen vertellen.

Ik beloofde haar het te doen en sprak af dat zij met de juf een dag en tijd zou afspreken om mijn presentatie op school te houden. Glimmend van trots ging ze er weer vandoor om een en ander te regelen.

Cultuur en geschiedenis is wel wat anders dan Vakantie in Frankrijk

De presentatie moest gaan over de geschiedenis en cultuur van het land.

Dat is wel wat andere koek dan over de natuur, de mooie steden en vakantie in Frankrijk. Daar weet ik best wel veel van maar om nu voor een klas vol met meer dan gemiddeld verstandige kinderen daar wat over te vertellen vergde natuurlijk een goede voorbereiding.

Evy zit namelijk op een school waar hoogbegaafde kinderen specifiek onderwijs krijgen. Ik ging dus voor een slimme groep 8 tot 10 jarigen staan.

Fotomateriaal, ervaringen, anekdotes en leuke verhalen heb ik zat, maar wat weet ik verder eigenlijk van Frankrijk?

Gelukkig is daar met internet snel achter te komen en na 10 minuten Googlen kwam ik achter een aantal leuke feiten over Frankrijk die ik prima in mijn verhaal kwijt kon en zelf nog niet wist:

 • Frankrijk is op Rusland en de Oekraïne na het grootste land van Europa
 • er wonen inmiddels meer dan 65.300.000 mensen
 • die leven op 551.500 vierkante kilometer
 • wereldwijd is Frankrijk het op 20 na grootste land
 • qua toerisme is Frankrijk het meest bezochte ter wereld. Jaarlijks komen er ruim 77 miljoen toeristen. Dat is bijna 20 miljoen meer dan nummer twee de USA!
 • stokbrood en een croissant zijn geen Franse uitvinding!

De vuurdoop voor een klas nieuwsgierige kinderen

Het was voor mij niet de eerste presentatie over Frankrijk. Dat heb ik wel vaker gedaan.

Een uur lang praten over mijn reizen en ervaringen met mooie foto’s gaat mij makkelijk af. Maar ik was best gespannen want een klas vol nieuwsgierige kinderen dat was voor mij nieuw. Gelukkig sprak de juf af dat de kids eerst moesten luisteren en aan het eind vragen mochten stellen.

Al snel rolden de eerste feitjes door de klas en voorzien van mooie foto’s ter ondersteuning.

Ik had zelfs een filmpje in de presentatie verwerkt van het mooie dorp Pérouges bij Lyon. De kids luisterden aandachtig en juf Monique hoefde nauwelijks de kinderen bij de les te houden. Dat ging dus goed!

Stokbrood en croissants zijn helemaal niet Frans!

Na de technische kant zoals toerisme, inwoners, indeling, oppervlakte etc. was het tijd voor leuke feiten en de natuur.

Ik vertelde vol verve dat stokbrood oorspronkelijk uit Oostenrijk komt en dat de bakkers er het deeg om een stok rolden en in de oven bakten. Nu doen de Franse bakkers net alsof. Ze maken een lange sliert deeg en krassen de draaien er met een mesje in, dan worden ze gebakken.

Met de croissants net zo… ook een Oostenrijkse vinding. Het stamt uit de tijd dat de Ottomanen bij Wenen werden verdreven. Om dat te vieren maakten de bakkers een broodje in de vorm van een halve maan, het teken dat in de vlag van de belegeraars stond.

Tijd voor slimme vragen

Nu kwam het moment waar ik tegen op zag. De vragen!

Bij een presentatie met volwassenen valt dat wel mee, meestal snellen ze naar de bar voor een goed glas wijn.

Maar hier was het anders. “Wie heeft er een vraag?” stond er op de laatste foto. 10 vingertjes gingen de lucht in. Gelukkig bepaalde juf Monique wie er om de beurt een vraag mocht stellen:

 • Wat is het mooiste dier in Frankrijk?
 • Wat vindt u de mooiste auto van Frankrijk?
 • Wat is uw favoriete gebied?
 • Waar bent u nog nooit geweest?
 • Wat is de grootste regio? en waar ligt de kleinste?
 • Heeft Frankrijk een president? Ander jongetje in de klas zegt ja! François Hollande. Dus die hoefde ik al niet te beantwoorden 🙂

En zo waren er nog veel meer vragen die ik wel kon beantwoorden. Éen vraag deed bij mij bijna het angstzweet uitbreken.

Een kleine snuggere meid vroeg: “Kunt u eens in het Frans vertellen wat u ons vanmiddag geleerd heeft”.  En dat terwijl ik eerder had uitgelegd dat ik voor Frans een 3 op school had maar mij nu redelijk kon redden met de taal 🙂

Na afloop liep ik met Evy naar de uitgang en knuffelde haar even voor ik de auto instapte. Ik fluisterde in haar oor: “En Evy.. wat voor cijfer krijg ik?”. “Een dikke 10” 🙂

En hier staat de presentatie:

Reacties

 1. Wat een mooie presentatie!!! Ook ik heb ervan genoten! Natuurlijk is Evy hartstikke trots en blij met haar opa!!! Leuk dat u dit ook op deze site heeft laten zien!!

  Groetjes, Ina

 2. We hebben met z’n allen genoten van de presentatie en weer heel veel dingen erbij geleerd die we niet zo snel in de leerboekjes tegenkomen. Wat een geluk dat Evy bij ons in de klas zit en zo’n fijne opa heeft die er zijn hand niet voor omdraaide om bij ons te komen vertellen!

 3. Wat heeft Evy toch een slimme opa! 😉