Wijntje in de Minervois

Villerambert Julien

Proeven bij Villerambert Julien in de Minervois

Een tijdje geleden was ik samen met Marian in de buurt van het Canal du Midi

Lekker een weekje fietsen langs de jaagpaden van dit mooie Zuid-Franse kanaal. Het valt onder het werelderfgoed van Unesco en is een topbestemming voor een mooi fietsvakantie.

Maar daar gaat dit blog niet over 🙂

Vorige week was ik in een winkel van Gall & Gall en zag daar een fles rode wijn staan van Chateau Villerambert Julien in Caune-Minervois.

Het was de rode Opéra. Toen ik de fles zag staan flitste er direct een onvergetelijke proeverij door mijn hoofd die ik met mijn vrouw op dit château heb gehad.

Wijnproeverij in een kapel

Ik had in de buurt van Caune-Minervois een week een huis gehuurd dat midden in de wijngaarden lag.

Omdat ik graag wat goede wijnen uit de streek mee naar huis wilde nemen had ik de verhuurder van het vakantiehuis om advies gevraagd. Hij tipte mij om naar Château Villerambert Julien te gaan en maakte zelfs voor mij een afspraak om er wijn te gaan proeven.

Op een zonnige middag reed ik tegen het einde van de middag door de poort van het château en parkeerde de auto. De binnenplaats zag er mooi uit en het leek wel of er in de hoek een oude kapel stond. Het kasteel stamt uit de 16e eeuw dus dat zou zo maar kunnen. De wijngaarden stammen zelfs al uit 1231!

Bijna gelijktijdig kwam er een man naar buiten. Het was Marcel Julien de eigenaar himself!

Hij verontschuldige zich omdat zijn zoon, die normaal de proeverijen deed, niet aanwezig was. Nou die excuses aanvaarde ik maar wat graag. Hij ging ons voor naar het proeflokaal en dat was… de kapel.

Nog nooit van mijn leven had ik een wijnproeverij in een kapel gedaan. En dan ook nog samen met Marcel Julien. Hij praatte met passie over het domein en de kwaliteitslag die zij hadden gemaak.Toen hij het van zijn ouders overnam waren de eerste kwaliteitsverbeteringen al gerealiseerd.

Vandaag de dag worden er uitstekende wijnen gemaakt voor een betaalbare prijs en wordt door zijn zoon Michel het domein verder uitgebouwd.

De prijzen van de Opéra

Op mijn vraag of hij ook exporteerde antwoorde hij enthousiast dat zijn zoon in Amerika en Canada was om met afnemers te praten. Toen hij vroeg waar ik eigenlijk vandaan kwam (Nederland) vertelde hij enthousiast dat Gall & Gall ook een klant van Villerambert Julien was.

Nu werd ik extra nieuwsgierig!

Ik proefde alle wijnen van het Château waaronder de Château Villerambert Julien Rouge en de Opéra.

De eerste is een bijzondere wijn en een topper, maar wordt niet in elk jaar gemaakt. Alleen van de beste druiven (30% Grenache en 70% Syrah). De Opéra vond ik een heel toegankelijke wijn, lekker vol van smaak.

De druiven worden zo rijp mogelijk geplukt en dat proef je. Het verrassende was de prijs! Ik betaalde er op het domein ongeveer € 7,50 voor. Bedankte voor de uitgebreide proeverij en het leuke gesprek en nam 2 doosjes Opéra mee.

Nog even wat te eten halen

Na deze leuke proeverij reed ik richting ons vakantiehuis eerst nog even langs de supermarché voor wat boodschappen. Bij de wijnafdeling maakt Marian mij attent op een fles wijn…. Opéra Château Villerambert Julien, prijs € 6,95!

Dat was dus goedkoper dan ik op het domein betaalde 🙂 Maar uiteindelijk was de middag en de ervaring ook veel waard dus dat verschil aanvaarde ik als een kerel.

Bij terugkomst in Nederland hebben wij ons de flessen goed laten smaken en er samen en met vrienden van genoten. Toen de laatste fles op was kon ik gelukkig bij Gall & Gall de voorraad weer aanvullen voor…. € 7,49 per fles 🙂

Hier is de kaart:


Grotere kaart weergeven