Wolven rukken op in Frankrijk

Wolven in Frankrijk rukken op

Wolven trekken verder naar het noorden

Deze week werd mijn aandacht getrokken door een oud artikel in de Franse krant L’Est Républicain.

Op de bijbehorende foto is te zien hoe een op een wolf gelijkend dier door een camera is vastgelegd.

Sinds april 2011 gaan er in de Vogezen en de Elzas steeds meer geluiden op dat er één of meerdere wolven in de regio zouden zijn. Dit wordt toen door boeren gesuggereerd omdat er al ruim 35 lammeren en 1 veulen waren gedood.

Inmiddels is bekend dat er een troep van minimaal 4 wolven in de Vogezen leeft.

Het ziet er naar uit dat ruim 70 jaar na het verdwijnen van de wolf in de Vogezen weer een nieuwe populatie aan het ontstaan is. Dieren- en milieuorganisaties zijn hierdoor erg verheugd, maar de lokale bevolking en vooral de boeren staan er wat anders tegenover. Hun vee wordt bedreigd en de wolf is beschermd dus vormt een bedreiging voor het inkomen.

De wolf is gezien bij de Col de Bonhomme in de omgeving van Gérardmer en het dier hield de gemoederen in de streek behoorlijk bezig. Net zoals nu het geval is in Nederland 🙂

Wolven in andere delen van Frankrijk

Wolven rukken op in Frankrijk, nu al in de Elzas

Bij deze berichten moest ik terugdenken aan een paar jaar geleden toen ik in de Auvergne bij de Col du Perthus was.

Van een lokale bewoner had ik gehoord dat er in de buurt van de Col een oude wolvenval was (zie foto hiernaast)

Vroeger zaten er ook in dit gebied wolven.

Ik ging met Marian op onderzoek en wij vonden de val inderdaad. Het was een gat in de grond met een soort hok waarin de wolven vroeger werden gevangen.

In de Auvergne waren de wolven ook verdwenen maar in het Massif Central keren ze inmiddels terug en ook in andere delen van de Auvergne wordt de terugkeer van de wolf verwacht.

De oprukkende wolf komt overeen met een patroon dat ik eerder vernam van een herder in de Mercantour. Dat is inmiddels 10 jaar geleden. In de buurt van Val Cenis had hij zijn kudde schapen in de bergen. Hij liet ze bewaken door 3 Pyreneese berghonden die dag en nacht bij de kudde bleven.

Toch gebeurde het nog wel eens dat hij een schaap doodgebeten en aangevreten aantrof.

Wolven van de Mercantour naar Zuid-Limburg?

Pyreneese Berghond

In de Mercantour sprak ik later ook met de eigenaar van een gîte die ik gehuurd had.

Hij vertelde mij dat in 1992 vanuit Italië de wolf weer in dit woeste berggebied in Zuid-Oost Frankrijk was teruggekomen. De man vertelde mij ook dat de boeren de witte Pyreneese berghond gebruiken om de kuddes te beschermen en dat het een goede beschermmaatregel is.

In deze streek kom je dan ook vaak een bord tegen dat je hiervoor waarschuwt (zie foto hierboven). Vooral ‘s-nachts zijn deze honden zeer waakzaam.

Ik reisde daarna met Marian door naar de Vanoise en daar stonden de kranten bol van de verhalen dat wolven een schaapskudde hadden aangevallen. Dat was in 2005.  6 jaar later is de wolf dus gesignaleerd in de Vogezen.

Kenners verwachten dat rond 2017 de wolf ook in de Belgische Ardennen en misschien wel zelfs Zuid-Limburg zou kunnen zitten. Als ik zie dat het ca 6 jaar geduurd heeft voordat de wolf zich verplaatste van de Mercantour naar de Vogezen dan is dat inderdaad niet onmogelijk.

Ik ga alvast mijn achtertuin in Zuid-Limburg maar eens omheinen 🙂

Een paar interessante links en filmpjes

Sinds maart 2015 is Nederland in de ban van de wolf die via Duitsland naar Drenthe trok.

In de onderstaande film zie je fraaie beelden van wolven. Kun je ze goed herkennen als je ze ooit tegenkomt 🙂

Als je het gehuil van Wolven hoort

Horen wolven thuis in Nederland? Ze leefden er vroeger in elk geval wel. Je leest er meer over op  wolveninnederland.nl .Een informatieve website om je voor te bereiden op de terugkeer van de wolf in Nederland.

Reacties

  1. catherine zegt

    met veel geweld ons kalf van 2 weken gedood in de Bourgogne richting Jura,
    ingewanden verdwenen en deel achterpoot.
    hoeft natuurlijk niet een wolf te zijn maar…..

    De wei was goed omheind dus……u bent gewaarschuwd!

Wat vond jij van deze tip?