30 jaar Frankrijk Binnendoor

In deze podcast ontdek je wat er 30 jaar geleden in Frankrijk gebeurde en wat er de oorzaak van is dat Frankrijk Binnendoor ontstond. Inclusief tips over Parijs, Normandië en Bretagne. Klik luister en ontdek!

Tips voor Frankrijk Binnendoor Download MP3 Abonneer in iTunes

Hoe Frankrijk Binnendoor ontstond.

Hoe ontdekte ik Frankrijk Binnendoor? Onlangs zat ik onder het genot van een goed glas wijn te denken aan het moment dat ik samen met Marian voor het eerst in Frankrijk was.

Eigenlijk zijn er 2 momenten: de eerste keer met z’n tweetjes èn de eerste keer met de kinderen.

De allereerste keer in Parijs

Mijn kennismaking met Frankrijk gaat terug naar het jaar 1974, da’s al lang geleden maar mijn eerste ervaringen in Parijs vormden zo goed als zeker de basis voor mijn passie voor Frankrijk.

Ik was net verhuisd van Noord-Holland naar Zuid-Limburg en viel meteen met mijn neus in de boter toen ik mee kon met een personeelsreis van mijn nieuwe werkgever. Na werktijd op vrijdagmiddag vertrok een bus voor een weekendje Parijs.

Op een heel late vrijdagavond werd ingecheckt bij een hotel in het Parijse Quartier Latin. De gezellige wijk waar ’s-avonds veel te beleven valt. De nabijheid van de Sorbonne, de universiteit van Parijs, zorgt er voor een bruisende uitgaansleven.

Veel kan ik mij van deze trip niet meer herinneren, wel dat het weekend behoorlijk in het water viel.

Juist toen wij er waren protesteerden de Parijse studenten op zaterdag massaal tegen de toenmalige Spaanse dictator Franco, ja ja de tijd gaat hard :-).

Op de vlucht langs de Seine?

De Seine bij Parijs

Aan het eind van die zaterdagmiddag ging het goed fout. Terwijl ik net met mijn hoogzwangere Marian richting de Seine liep zaten op een kruising studenten en hielden het verkeer tegen. Wij stonden er even naar te kijken en schrokken op van een paar doffe knallen.

Van alle kanten kwam de oproerpolitie aangestormd om de kruising weer vrij te maken en zonder waarschuwing werd er met traangas geschoten. Met een hoogzwangere Marian aan mijn hand moest ik rennen om er aan te ontkomen.

Wij raakten verzeild in een klein café in het Quartier Latin. Snel werden ramen en deuren gesloten en na een uurtje was de kust weer redelijk veilig om Parijs verder te verkennen.

Toch zat de schrik er goed in en is dit ook het enige wat ik mij van dit weekend nog kan herinneren.

Oh ja wat mij ook bij is gebleven was de rondtour op zondag langs de bekende bezienswaardigheden die je als toerist in elk geval in Parijs moet zien. De Eiffeltoren, het Louvre, de Arc de Triomphe, de Notre Dame, Sacré Coeur en Montmartre en de Dôme des Invalides met het graf van de kleine keizer Napoleon Bonaparte.

Het was de eerste en meteen ook de laatste toeristische toer die ik in Parijs maakte omdat ik genoeg gezien had om mij lekker te maken deze prachtige stad op een andere manier te gaan ontdekken. Nadien ben ik er inmiddels ontelbare keren geweest en mij ervaringen kun je lezen in mijn ebook Parijs!

Ok… dat was dus de eerste keer in Parijs.

Voor het eerst Frankrijk Binnendoor

Domfront op Frankrijk Binnendoor

Maar wat was de eerste keer dat ik over de Franse binnenwegen reed?  Ook daarvoor moest ik in mijn geheugen graven maar ik heb het weten te achterhalen.

De eerste keer Frankrijk Binnendoor was tijdens een vakantie met onze 2 kinderen. Toen respectievelijk 8 en 11 jaar jong.

Nog nooit had ik een reis in het buitenland met de auto uitgestippeld. En die eerste keer reed ik via Maastricht over de autoroute richting Compiègne en vandaar helemaal binnendoor naar Bretagne.

Van een broer had ik gehoord dat er in elk dorp wel een Hotel de La Poste ligt en meestal vlak bij de kerk. Er werd een overnachting ergens onderweg ingepland maar niet gereserveerd. Dus op de bonnefooi. Dat kon in die tijd ook bijna niet anders want internet was er nog niet.

Met die wetenschap tufte ik in onze volgeladen auto dus op de bonnefooi met Marian en de kinderen richting het schattige dorpje Domfront in het Parc naturel régional Normandie-Maine

De omgeving bleek een rijk verleden te hebben dat tot diep in de middeleeuwen teruggaat. Je kunt het in Domfront nog steeds terug zien. Alleen toen zei het mij nog niet zoveel en internet was er dus nog niet.

Maar… in Domfront is wel mijn liefde voor Frankrijk ontstaan.

Ontdek Frankrijk Binnendoor »

Overnachten in Hotel de la Poste?

Hotel de la Cloche

Bij aankomst bleek er tot mijn stomme verbazing inderdaad een Hotel de la Poste te zijn. Waar ik ook nog binnen enkele minuten een mooie ruime gezinskamer voor 4 personen wist te regelen. En dat met mijn 3 voor Frans op school:-)

Een wandeling door het dorp leerde mij dat er een immens kasteel heeft gelegen waar alleen nog een imponerende ruïne van over was. Domfront is een middeleeuws juweeltje met een historische ambiance. De plaats heeft een aantal van de best bewaarde stadswallen en vestingwerken van Frankrijk.

Domfront is een middeleeuws juweeltje met een historische ambiance.

Er bleek trouwens nog een hotel te zijn namelijk Hotel de Ville. Daarvan wist ik dat ik er niet moest zijn want het deed mij denken aan het verhaal van vrienden die ooit bij het “gemeentehuis” vroegen voor een kamer met ligbad 🙂

Overigens is Hotel de la Poste van naam veranderd en volgens mij is het nu een gîte d’Etappe met de naam Le relais Saint Michèl. Er zijn nog steeds een paar hotels in Domfront dus als je er ook eens een tussenstop wilt maken voor een overnachting dan kan dat.

Naar de Mont Saint Michel

Romantische zonsondergang Mont Saint Michel

De volgende ochtend vertrokken wij na het ontbijt over de Franse binnenwegen van het département Orne richting de Mont Saint Michèl.

Ook die liet waarschijnlijk mijn liefde voor Frankrijk ontluiken. Want hoe is men er ooit in geslaagd om dit monikkenwerk voor de kust van Normandië te bouwen?

Ik kan mij nog herinneren dat de kinderen het fantastisch vonden in de nauwe straatjes en de spanning of wij wel op tijd voor het hoge water terug zouden zijn. Rond de Mont Saint-Michel komt het zeewater de baai binnenstromen met een snelheid tot 65 meter per minuut en in een mum van tijd staat het 15 meter hoger.

Een indrukwekkend gezicht!

Het dorpje op de Mont is behoorlijk toeristisch maar toch moet je dit eens gezien hebben. De Mont Saint-Michel staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Eenmaal boven is het uitzicht fantastisch! Als je de gelegenheid hebt moet je bij de Mont Saint-Michel eens een zonsondergang proberen mee te maken. Je zult het niet gauw meer vergeten en het is nog romantisch ook!

Heel bijzonder is een overnachting tegenover de Mont Sait Michèl in het hotel Le Relais Saint Michèl.

Dit hotel ligt aan de baai en de kamers hebben een terras en uitzicht op de Mont Saint-Michèl. Hier kun je bij wijze van spreken ‘s-avonds vanuit je bed de zonsondergang boven de baai bekijken. Laat je hier dan ook verwennen door de kok van het restaurant. Romantischer kan het haast niet 🙂

Bretagne! Raguenés Plage

vakantie in Bretagne

Na het bezoek aan de Mont Saint-Michèl reed ik door naar de zuidkust van Bretagne waar in de omgeving van Bénodet het dorpje Raguenés Plage ligt.

Ik had er een bungalowtent gehuurd op de plaatselijke camping.

Echte kampeerders zijn wij nooit geweest maar zo’n gehuurde tent leek mij wel makkelijk. Ik denk dat ik één van de eerste Nederlandse huurders ben geweest van een Eurocamp tent want in die tijd stonden wij temidden van alleen maar Engelstalige Eurocampers 🙂

De kids vonden het fantastisch en ik dus ook.

De camping Raguenés Plage is er nog steeds en ligt heerlijk aan de kust met een pad naar een mooi zandstrand. Elke ochtend ging ik een krant en brood halen en daardoor weet ik nu ook wanneer het precies was dat ik mijn eerste stappen Frankrijk Binnendoor heb gezet.

Ik kon het mij niet precies meer herinneren maar dankzij het internet kon ik het achterhalen. Op een ochtend kocht ik namelijk een krant en levensgroot stond op de voorpagina de foto van quizmaster Willem Ruis. De in die tijd mateloos populaire televisiepresentator was de dag ervoor in zijn appartement in Spanje overleden.  Dat wetende tikte ik in Wikipedia de naam van Willem Ruis in en las de datum van zijn overlijden: 4 augustus 1986.

Maar hoe onstond nu het idee van Frankrijk Binnendoor?

30 jaar frankrijk binnendoor

Het betekent dus dat ik dit jaar al meer dan 30 jaar over de Franse binnenwegen zwerf want na die vakantie met de kinderen ben ik Frankrijk Binnendoor gaan ontdekken.

Maar daar moest wel nog iets voor gebeuren. Na deze eerste vakantie in Frankrijk wilde ik terugrijden via de snelweg en kwam dus bij Parijs. Omdat mijn Frans in die tijd nog niet echt goed was maakte ik bij Parijs een fatale fout.

Ik koos de afrit Paris Ouest in plaats van Paris L’Est. Oftewel Parijs west in plaats van Parijs Oost. Niet veel later belandde ik met een volgepakte auto, Marian en de kinderen in hartje Parijs. Het was de tijd van de autokaart op de knie van de bijrijder. Niks handige navigatiesystemen of apps die je de weg wijzen.

Ik ben zonder kleerscheuren de stad uitgekomen. Hoe dat weet ik nog steeds niet. Wel dat we voorbij de Eiffeltoren en langs de Seine kwamen en op een gegeven moment via de Place de la Concorde op de Champs Elysees. Tenslotte nog een rondje om de Arc de Triomphe. Met het zweet in de handen zweerde ik dat ik voortaan alleen nog maar binnendoor zou gaan.

De kinderen op de achterbank vonden het prachtig en riepen in koor: “Papa gaat alleen nog maar Frankrijk Binnendoor…”

Frankrijk Binnendoor een levenstijl?

En zo is het gekomen…. Frankrijk Binnendoor is nu mijn levensstijl geworden

Ik heb sindsdien met Marian vele duizenden kilometers Franse D- en C- wegen onder ons door zien glijden en de mooiste landschappen, dorpen en streken gezien. Maar… ik heb nog lang niet alles gezien. Er is dus de komende jaren nog werk aan de winkel 🙂

In mijn ebooks en op FrankrijkBinnendoor kom je mijn persoonlijke ervaringen, tips en routes die ik heb afgelegd tegen.  Wil je meer? Dan kun je als Premiumlid van Frankrijk Binnendoor al mijn ebooks gratis downloaden en krijg je onbeperkt toegang tot alle reisverhalen en tips.

Tips:

 

Gratis

1 gratis ebook en regelmatig tips van Ruud.  Gratis met beperkte toegang tot Premiumtips en blogs.


Inclusief online toegang tot het unieke reisverhaal "Met een e-bike in Frankrijk".

 0,00

Premium

Alles van Gratis + alle ebooks gratis downloaden + 2 Bonus eBooks en onbeperkt toegang tot alle reisverhalen, roadtrips en podcasts


Lidmaatschap met jaarbetaling. 1e jaar éénmalig 10 euro inschrijfkosten

Vanaf

19,99

p/jr


vip
 • Alles van Premium
 • Éénmalige betaling
 • Bespaar geld op termijn
 • levenslang onbeperkt toegang
 • Binnen 24 uur antwoord op vragen

Meest gekozen lidmaatschap

€ 49

Reacties

 1. Hallo Ruud,

  Je hebt een leuke site in de wereld gezet. Informatief en gevarieerd. Compliment.
  Maar als ik je tip mag geven en je zoekt naar informatie over Normandië, ga dan eens kijken op mijn site. Misschien de moeite waard om toe te voegen aan je lijstje.

  Hartelijke groet,

  Lennard