Domaine Pavillon du Grand Clos in Saint-Nicolas-de-Bourgueil

Een bijzondere wijn uit Bourgueil in de Loirestreek

Yannick Amirault

Oktober… ook wijnmaand in Bourgueil en omgeving

Oktober is voor mij meestal de maand om een weekje naar de Loirestreek te gaan om wijn te kopen voor de winter. Een traditie die ik inmiddels al vele jaren samen met mijn vrouw in stand houdt. De ervaring leert dat het in oktober vaak nog heerlijk weer kan zijn in de omgeving van de Loire. Mijn favoriete streek in dit jaargetijde is de omgeving van Bourgueil. In oktober worden er de laatste druiven geplukt en snel daarna verkleuren de wijngaarden in de meest fantastische tinten. Vooral met de zon van de namiddag is de natuur dan één kleurenpracht. Kortom een fantastische omgeving om te wandelen èn te fietsen.

Yannick Amirault in Saint-Nicolas-de-Bourgueil

Maar er is nog een reden om naar Bourgueil te gaan. Elk jaar koop ik er een voorraadje voortreffelijke rode wijn. In dit gebied zitten een paar heel goede domeinen zoals Domaine de la Butte van Jacky Blot en Domaine Pavillion du Grand Clos van Yanick Amirault. Naar aanleiding van een tip bezocht ik het domein met mijn zoon, die in Frankrijk woont en in de wijnhandel werkt. Ik ben geen kenner van wijn maar weet wel wat ik lekker vind en mijn zoon is wel een kenner en weet ook wat ik lekker vind 🙂

Hoewel het niet altijd lukt was er een afspraak geregeld voor een proeverij van de wijnen van Yanick Amirault. Inmiddels een vooraanstaand wijnmaker in deze regio en tot ver buiten Frankrijk bekend. In 1977 nam Yannick Amirault op 22 jarige leeftijd het wijndomein over van zijn opa. Het ging toen om ongeveer 3,4 hectare en tegenwoordig heeft het domein ca 19 hectare tot haar beschikking. De rode wijnen worden gemaakt van de Cabernet Franc. 

Wat een aankomst!

Het moment van zijn entree zal ik nooit vergeten. Wij stonden rond 16:00 te wachten en Amirault was nog nergens te bekennen. Op het domein wist men ook niet waar hij was maar er werd aangegeven om maar even te wachten. Na een tijdje hoorde ik vanuit de wijngaarden het brommende geluid van een sportauto. Even later kwam er een Porsche het terrein op rijden die vlak naast ons stopte.

Er stapte een man uit in een overall en met laarzen aan. Het deed mij direct denken aan een tv commercial van de Staatsloterij waarin een boer met bemodderde laarzen uit een Ferrari stapte. In dit geval was het de eigenaar van het wijndomein die zich voorstelde als Yannick Amirault. Daarna nam hij ons mee en vertelde hoe hij zijn wijn maakte en wat er allemaal bij komt kijken. Yannick Amirault is een wijnmaker die vol vuur en passie over zijn wijn kan praten.

Cuvée La Coudraye

Een wijn die ons heel erg aansprak was de cuvée La Coudraye. Het is een wijn die gemaakt wordt van de druiven die op een 30 jaar oude wijngaard groeien. De druiven worden begin oktober met de hand geplukt en worden na de persing voor 2/3 op houten vaten gerijpt en voor 1/3 op stalen fusten. Hierdoor ontstaat een lekkere wijn die zich prima laat drinken bij gegrild vlees, maar ook gegrilde vis. Een moot gegrilde tonijn en een glas La Coudraye is een uitstekende combinatie. Het beste is dan om de fles een uurtje van te voren te openen en als je een karaf hebt dan opent de wijn zich nog meer.

De laatste druiven van La Coudraye 2012 werden vandaag geplukt 🙂

Inmiddels liggen er nog 6 flessen La Coudraye in mijn kelder te wachten, ze zullen de 10 jaar dat ze kunnen blijven liggen waarschijnlijk niet halen 🙂

Tips:

Wat vond jij van deze tip?