Armagnac proeven in de Gers

Armagnac proeven uit het vat

De lekkerste Armagnac proeven uit het vat

Op één van mijn reizen door Frankrijk kwam ik in de Gers terecht.

Een prachtige departement in het land van Gascogne. De hoofdstad Auch is trouwens bekend dankzij de prachtige katherdraal uit de 15e eeuw die ook op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Maar de stad staat ook bekend om de 3 musketiers waarvan d’Artagnan zelfs een standbeeld in de stad heeft.

Ik kom zelf het liefst in de streek bij Lectoure en Condom. Hier vind je heuvels, mooie oude bastides maar ook Eauze. Deze plaats is het middelpunt van de Armagnacstreek. Deze sterke drank is vergelijkbaar met cognac alleen is de bereiding anders. Zelf drink ik liever een glaasje armagnac na een goed diner.

Armagnac uit Bastide d’Armagnac

Ooit kreeg ik van onze zoon een fles Armagnac uit het plaatsje Bastide d’Armagnac.

In die tijd zei het mij niets, maar het was wel de aanleiding om het dorp eens op te zoeken en te kijken of ik ergens armagnac kon gaan proeven.

Uiteindelijk kwam ik bij een domein waar een bord hing dat ons uitnodigde tot een dégustation, een proeverij dus. Nadat ik de auto door de poort naar binnenreed en parkeerde begon een onvergetelijke middag.

Het domein was eigendom van Paulle Buisson en zij nodigde mij uit op haar prachtige terras waar ik maar liefst 5 van haar armagnacs kreeg te proeven.

Part des Anges

Zij zat duidelijk op haar praatstoel en had alle tijd voor ons.

Uiteindelijk maakte zij me zo nieuwsgierig dat ik haar vroeg of ik de chai (kelder) van haar armagnacs mocht zien. Dat mocht en ze nam mij mee naar de andere kant van het dorp. Daar lagen haar kostbare vaten opgeslagen in een loods met zwart uitgeslagen muren. Zwart uitgeslagen van de alcohol die was verdampt.

Dit proces noemt men Part des Anges (het vertrek van de engelen).

Ik kreeg een slang in de hand geduwd plus een glas en mocht het vat uit 1982 openen. Dat was het jaar wat ik zo lekker vond tijdens de proeverij. Vervolgens de slang in de mond, hevelen, het glas vullen en proeven maar!

Wat een feest 🙂

Word nu Premiumlid van Frankrijk Binnendoor en lees het complete verhaal. Inclusief 3 fantastische weken dag voor dag beschreven in Le Sud Ouest. Je kunt ook mijn ebook Le Sud-Ouest downloaden

Meer informatie over de Midi -Pyrénées en het Zuid-Westen van Frankrijk.


Grotere kaart weergeven

Reacties

  1. tonvanderleur zegt

    geachte medefrankrijk liefhebber
    de 1e keer dat ik naar frankrijk ben geweest was in 1960 via brussel -mons naar Avesnes-sur-Helpe ,het hotelletje wat wij hadden in Avesnes lag op het camions traject goedkoop maar gezellig ik weet de naam niet meer ,maar ik wil nu weer eens in die buurt gaan kijken.Hebt u iets uit die buurt specifiek dat hotelletje daar ?ik heb daar ooit een meisje ontmoet van de bediening waar ik nog lange tijd mee heb geschreven,zij moet nu ook in de buurt van de zeventig zijn.
    het gaat mij natuurlijk niet om haar ,maar ik wil die hele entourage nog wel eens zien ,als het nog bestaat natuurlijk.
    m vr gr ton van der leur.