Op zoek naar het Agneau de Pauillac
ik kom graag en vaak in de regio Aquitaine en in het bijzonder de Gironde. In dit blog neem ik je mee naar Pauillac aan de Gironde. Een beroemd wijndorp in de Medoc maar ik ging er naar toe om een andere reden.
Toen ik een tijdje geleden weer in de buurt van Bordeaux was kon in de verleiding niet weerstaan om op jacht te gaan naar het lekkerste stukje lamsvlees van de streek. Voor kenners is het Agneau de Pauillac hèt ultieme stukje lamsvlees. Het Agneau de Pauillac heeft zelfs een eigen Appellation en is daarmee qua naam beschermd.
Bij aankomst in Pauillac, dat trouwens fraai aan de Gironde ligt, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en vroeg aan een paar willekeurige mensen op straat of zij wel eens lamsvlees aten en waar zij deze dan kochten. Dit “onderzoek” leverde mij diverse keren het antwoord “chez le boucherie de Bages” op.
Nieuwsgierig geworden wilde ik er meer van weten en besloot naar het Office du Tourisme in Pauillac te gaan.
Bages, dorp in de Médoc met een bijzondere slager
Het Office du Tourisme van Pauillac ligt aan het begin van de “boulevard” langs de Gironde. Het is een druk bezocht kantoor waar veel over de bijzondere wijngaarden in de omgeving is te vinden. Een prima adres om meer te weten te komen als je dit deel van de Gironde wilt gaan ontdekken.
Ik stak in het Frans mijn verhaal af dat ik op zoek was naar de slager in Bages en waar Bages precies lag. De vriendelijke juffrouw aan de andere kant van de balie keek mij lachend aan en vroeg “komt u soms uit Nederland?” in het Nederlands 🙂
Zij bleek al langer hier te werken en het gesprek kon ik nu in het Nederlands voortzetten dus dat was wel zo handig. Het bleek dat de boucherie de Bages ook bij haar bekend was. De eigenaar is Yves Bruneau en zij bevestigde mij dat het inderdaad dé plek was om het Agneau de Pauillac te kopen.
Zij legde mij verder uit dat Bages een bijzonder dorp was en hoe ik er moest komen.
Wijndorp Bages met een rijke historie
Vanuit het Office du Tourisme loop je linksaf tot je bij een rotonde komt. Je gaat dan een stukje langs de drukke toegangsweg tot Pauillac. Bij de rotonde hou je dan links aan en op een gegeven moment stopt aan de rechterkant de bebouwing. Daar kun je via een pad de wijngaarden in.
Vervolgens loop je dan door de wijngaarden tot een t-splitsing. Ga er linksaf en je komt uit op de weg bij het wijndorp Bages. Het kan bijna niet missen want je staat dan al bijna voor het bekende Chateau Lynch-Bages. Dit gerenomeerde wijnbedrijf kwam rond 1749 in handen van de familie Lynch.
Het domein werd in 1824 verkocht en na diverse eigenaren kwam het in 1934 in handen van de familie Cazes.
Hun roots lagen in het dorp Bages en zij wisten de kwaliteit van de wijn naar een behoorlijk hoog niveau te brengen. De wijnen van Château Lynch-Bages behoren tot de subtop van de Médocwijnen en de l’appellation Pauillac. Ze zijn wat soepeler dan vergelijkbare wijnen uit de Médoc en passen daarom goed bij lamsvlees.
Je kunt het domein op afspraak bezoeken en dat is absoluut aan te raden want de kelders zijn de moeite waard om gezien te hebben. Wil je iets bijzonders? Meld je dan aan voor een Cours de dégustation. Je krijgt dan 2,5 uur les in het proeven van wijn. Een soort spoedcursus wijnproeven en dat is inclusief een uitgebreide ontdekkingstocht op het kasteel en in de kelders (een aanrader voor wijnliefhebbers).
Het wijndorp Bages was ooit gedoemd om te verdwijnen tot jaren geleden de eigenaren van het wijndomein besloten het dorp van de ondergang te redden. Het ziet er nu weer fraai uit en heeft leuke plekjes om even te genieten. Alleen het wordt steeds bekender en dus ook steeds drukker 🙂
Bijzonder zijn ook de mooie muurschilderingen die de historie doen herleven!
Boucherie de Bages
Je moet gewoon door dit dorpje slenteren en alles goed in je opnemen. Er zijn een paar leuke restaurants en terrassen en dus…. le Boucherie de Bages!
Op een gegeven moment stond ik er dan. Pal voor de winkel waar dus het lekkerste lamsvlees van de omgeving te koop is! Maar waarom is het Agneau de Pauillac zo bijzonder? Door het brakke water in de Gironde is de bodem zout. Door het gras wat de schapen en lammeren in de uiterwaarden van de Gironde eten krijgen zij extra zout binnen. Dat vertaalt zich in de bijzondere smaak.
Het is zelfs aan te raden om het vlees zonder boter of olie kort te grillen en het vlees niet te zouten. Het lamsvlees heeft normaal gesproken al een bijzondere smaak maar het lamsvlees van Pauillac helemaal. Je hoeft het niet te zouten en het kan puur op de grill.
Ik had mij al verheugd op een ontmoeting met de slager omdat hij geen gewone slager is. Ik had namelijk ook al gehoord dat de eigenaar, Yves Bruneau, Frans kampioen crosscountry was. Een sportieve slager dus die ik graag had willen spreken.
Echter… ik was zo slim geweest om op maandag naar Pauillac te gaan en zoals op je op de foto kunt zien stond ik voor een gesloten deur. Gelukkig heb ik nu een goede reden om weer terug te gaan naar Bages maar dan zal ik vooraf een afspraak met de slager maken 🙂
Nog wat tips in de omgeving:
- Het dorp Bages
- Facebookpagina van de slager
- Goede hotels in en bij Pauillac
- Mijn tips voor de vakantie in Aquitaine
Hieronder staat hoe je te voet van Pauillac bij Bages komt.