Blois, een koninklijke stad

Blois, een koninklike stad

Blois en de Loirestreek

Blois in de Loirestreek is een leuke stad met een koninklijk karakter. Niet ver van het imposante kasteel Chambord vind je een mooie bestemming om een tussenstop te maken als je via de autoroute A10 richting het zuiden, de Vendée of Bretagne gaat. Het ligt op circa 580 km van Utrecht.

Maar voor alleen een tussenstop doe je Blois en omgeving volgens mij tekort. Waarom? Lees verder en je ontdekt het vanzelf 🙂

Blois en omgeving

Ik wil je graag wat meer vertellen over Blois en omgeving want de Loirestreek is één van mijn favoriete bestemmingen.

Het is er in praktisch elk seizoen goed toeven. Mijn voorkeur gaat uit naar het voorjaar of juist jet najaar en dan vanaf begin september tot eind oktober. Als je van wandelen of fietsen houdt is het een ideale periode. Het weer is er dan over het algemeen nog lekker. Temperaturen tot een graad of 20 of 25 zijn dan geen uitzondering. Ook is het een stuk rustiger dan in de zomermaanden en kun je volop genieten van de mooie dorpen, steden en de kastelen.

In deze blogs lees je nog meer over mijn ervaringen in de Loirestreek.

8-daagse fietsvakantie kastelen van de Loire

FIetsrondreis Loire, ChenonceauDe specialisten van TUI tipten mij over een fraaie 8-daagse fietsrondreis bij de mooiste kastelen van de Loire. Deze unieke fietsrondreis bij de Loire kan gemaakt worden tot eind oktober voor een scherpe prijs van € 675 p.p. en deze prijs geldt ook in het hoofdseizoen. Uiteraard is bagagevervoer inbegrepen en verblijf je in goede hotels op basis van halfpension. Je slaapt zelfs in een echt kasteeltje.

Bekijk deze fietsrondreis »

Koninklijk Blois

Blois heeft een rijke historie en dat zie je al direct aan het fraaie Château Royal de Blois waar maar liefst 7 koningen en 10 koninginnen hebben gewoond. Blois is wat dat betreft met recht een koninklijke stad en het kasteel is sowieso een bezoek waard met een heel bijzondere trap. De ligging is ook mooi en op het plein ervoor heb je een fraai uitzicht over de Loire.

Tegenover de ingang van het kasteel, ga er met de rug naar toe staan, zie je een gebouw. Het is het Maison de la Magie waar je alles te weten komt over Robert Houdini, de beroemde boeienkoning.

Op het plein tussen het Maison de la Magie en het kasteel liggen ook een paar restaurants. Le Triboulet ligt als je het kasteel uitkomt rechts. Je hebt er een schaduwrijk terras en als je geluk hebt een plekje met uitzicht over de Loire. Het eten is er goed en vooral regionaal. De côte de boeuf van 900 gram voor 2 personen houdt je wel een dag overeind :-).

Bij terras iets verder (links) op het plein wordt een goedkoop lunchemenu geserveerd dat zeker niet slecht is.

Blois ontdekken

Al je Blois wilt bezoeken met de auto en je komt vanaf de A10 neem dan de afslag Blois en volg Blois Sud en vervolgens centre ville. 

Dan volg je parking Château en je zit direct in het centrum en vlak bij het kasteel. Op zaterdagochtend is het markt in Blois en dan is het niet alleen supergezellig maar ook druk. Een parkeerplaats vinden kan dan wat lastiger zijn. Op andere dagen is er meestal plaats genoeg.

Blois kun je het best ontdekken door niet alleen het kasteel te bezoeken maar  door de stad te slenteren. De oude straatjes onder het kasteel zijn leuk maar vooral de omgeving van de Cathédrale Saint Louis is meer dan de moeite waard.

Bij het office du tourisme kun je een plattegrond halen met een aantal wandelingen maar het kan ook zonder. Je ziet in de straatjes bronzen plaatjes die elk een rondwandeling van circa 2 kilometer aangeven en je diverse plekjes van Blois laten ontdekken:

  • stekelvarken: dit is het ebleem van Louis XII en laat je het kasteel en omgeving ontdekken.
  • lelie: een wandeling in de straatjes van de oude wijk Pit-Châtel
  • boot: je loopt over de brug naar de andere oever van de Loire met een fraai uitzicht op de oude stad en het kasteel
  • pijl: het circuit van de pijlen (fleches) vind ik de leukste. Je wandelt in de omgeving van de kathedraal met een prachtige omgeving en oude huizen. Let vooral op het mooie houtsnijwerk in de gevels!

De omgeving van Blois

Ook de omgeving van Blois is meer dan de moeite waard. Het kasteel van Chambord zal een indruk achterlaten die je niet snel zult vergeten. Ik kan je alleen maar aanraden om het eens te bezoeken. Het bos rond het kasteel is met de langste muur van Frankrijk afgesloten en er zit veel wild. Er zijn ook diverse wild observatieplaatsen waar je vooral tegen de schemering veel wild kunt zien.

Zelf heb ik er tijdens fietstochten een keer bij oog in oog gestaan met een imposant edelhert! Volg de muur en fiets om het kasteel 🙂

Lunchetijd en fietstochten

Als je in deze omgeving een fietstocht maakt ga dan absoluut naar Bracieux en zorg dat je rond 12 uur bij de markthal bent voor een heerlijke en voordelige lunch. Je kunt er natuurlijk ook met de auto naar toe. Het kasteel van Cheverney is eveneens leuk.

Hier ontdek je het kasteel dat model stond voor kasteel Molensloot in de gelijknamige strip van Kuifje. Je kunt het kasteel bezoeken. Het is best bijzonder want er wordt een kennel met circa 100 jachthonden in standgehouden. Elke dag worden ze s’-middags gevoerd en dan kun je met eigen ogen zien hoe spectaculair dat toegaat. Afhankelijk van het seizoen is het voeren om 15:00 of 17:00 uur.

Een tip die ik fietsers niet wil onthouden is de mooie fietsroute Les Châteaux à Vélo waarmee je de meeste kastelen van het Pays Blois et Chambord kunt ontdekken. Je fietst over rustige binnenwegen en stukken fietspad zonder gemotoriseerd verkeer.

Soms een heuvel(tje) maar over het algemeen redelijk vlak. Echt de moeite waard!

Meer tips