Marais Poitevin Help! Het moeras brandt!

Marais Poitevin

Waar zijn de muggen in het Marais-Poitevin?

Een tijdje geleden was ik in het Marais de Poitevin. Officieel heet dit het Parc Naturel du Marais Poitevin Het is een gebied dat ter hoogte ligt van Niort, grofweg tussen de A10 naar Bordeaux en de Atlantische kust, en zoals de naam al doet vermoeden is het een moerasgebied.

Samen met Marian ging ik er een week fietsen en wandelen en we waren tot de tanden bewapend met muggenstiften. Ik had een gite gehuurd aan de rand van het moeras in het dorpje Magné. Een prima uitvalsbasis om deze mooie omgeving te ontdekken.

Gek genoeg zijn we niet lastig gevallen door muggen. Sterker nog die zijn er bijna niet. Op een dag hoorde ik ook waarom niet. Ik had met een gids een tocht weten te regelen om half acht ‘s-ochtends. Stéphane had mij een bijzondere tocht beloofd als ik bereid was vroeg op te staan. Het werd een onvergetelijke boottocht waarbij deze vriendelijke gids ons stukken heeft laten zien die je normaal niet ziet.

Mooie natuur

Het Marais de Poitevin is een fantastisch natuurgebied waar veel vogels, bijzondere vissen otters maar ook beverratten voorkomen. Na een uurtje varen kwam ik oog in oog met een exemplaar van bijna 1 meter groot. Indrukwekkend keek het dier recht in mijn lens. Ik had het gevoel dat ik hem kon aanraken!
Beverrat in het Marais Poitevin

Stéphane vertelde mij toen ook dat er geen muggen voorkomen. Het ecologisch evenwicht in het moeras is zó goed dat de talloze libellen er voor zorgen dat muggen niet de overhand krijgen. Ook kent het moeras nauwelijks stilstaand water en dat komt weer omdat er vele kanalen onderling verbonden zijn met sluizen en sluisjes waardoor het langzaam stromende water van de Sèvre Niortaise zich kronkelend door het landschap beweegt richting Oceaan.

Methaangas

Er stond mij nog een verrassing te wachten. Stéphane stuurde de platbodem een rustige kreek in. De boom om de boot voor te duwen duwde hij in de bodem en begon deze rond te draaien. Hij ging op zijn knieën in de boot zitten, pakte zijn aansteker en ..whoeemmmm. Een enorme steekvlam schroeide bijna zijn haren. Hij schrok en de boot begon heftig de wiebelen.

Dat was er ook de oorzaak dat de foto die ik wilde maken van de enorme vlam een beetje bewogen is.

Maar dat was deze prachtige tocht in een fantastisch gebied ook 🙂

Tips