Château de Brissac-Quincé in de Loirestreek

Château de Brissac-Quincé bij de Loire

Château de Brissac-Quincé, hoogste kasteel van Frankrijk

Als je in de Loirestreek bent dan is een bezoek aan een kasteel haast onvermijdelijk. De meeste mensen kennen dan ook wel de bekende kastelen zoals Chambord, Chenonceau, Cheverny en Amboise. Indrukwekkende bouwwerken met een even indrukwekkende historie. Chambord met zijn immense park en schoorstenen, Chenonceau met de bijzondere bouw over de rivier de Cher, Cheverny met zijn kennel jachthonden en Amboise vanwege de link met Leonarda da Vinci.

Maar dit zijn maar vier van de talloze kastelen die je in de Loirestreek kunt vinden en die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Alleen als ik één kasteel gezien heb dan heb ik het voorlopig wel weer voor een tijdje gehad. Maar ik ben al zo vaak in de Loirestreek geweest dat ik ze inmiddels toch wel allemaal ken 🙂

Maar wat is nou een bijzonder kasteel?

Één van de vreemdste en meest bijzondere kastelen is dat van het plaatsje Brissac-Quincé. Ik kwam er ooit toevallig langs tijdens een fietstocht en als ik er in de buurt ben moet ik er toch altijd weer even naar toe. Dat komt vooral door het fraaie park. Je moet er wel een paar euro entree voor betalen maar dat heb ik er graag voor over. Je kunt dan vrij het park betreden en dat is echt de moeite waard.

Ik kies het liefst een tijd rond het middaguur en zorg dan dat ik wat te eten en te drinken in mijn rugzak heb. In de tuinen ligt ook een prachtige vijver en er zijn een paar wandelroutes. Mijn favoriet is de promenade de pont rouge. Als je de bordjes volgt kom je op een gegeven moment bij een brug met rode leuningen (hoe verzinnen ze het 🙂 ). Je hebt er een prachtig uitzicht op de vijver met het kasteel op de achtergrond. Als je hier op een bankje gaat zitten voor een eenvoudige picknick kun je genieten op een prachtplek!

Wegdromen als kasteelheer van Brissac-Quincé

Op deze plek loop je het risico om weg te dromen naar het jaar 1502 toen het  Château de Brissac-Quincé voor het eerst bewoond werd. Sindsdien is het nog steeds in het bezit van dezelfde familie en wordt het nog altijd bewoond door een Graaf van Brissac.  In het kasteel hebben in vervlogen tijden beroemde mensen geslapen zoals Koning Louis XIII.

Om het onderhoud te kunnen betalen is het kasteel deels opengesteld voor publiek en het is leuk om het te gaan bezichtigen omdat er iets te zien is dat je niet gauw in een ander kasteel in de Loire zult vinden. Er is een oud theater waar voorstellingen in werden en worden gegeven. Ook de keuken van het kasteel is leuk om te zien.

Er worden soms evementen georganiseerd dus als je in de buurt bent is het altijd handig om op de website van het kasteel te kijken. In december is er een fraaie kerstmarkt. Kijk maar eens in het onderstaande filmpje. Kun je gelijk zien dat Père Noël in Brissac-Quincé iets anders gebruikt dan een arreslee om het kasteel te bereiken 🙂

Mooie omgeving om te fietsen

Brissac-Quincé ligt niet direct aan de Loire maar wat verder “landinwaarts” in de mooie Anjoustreek.  Het is een mooie omgeving voor een vakantie en je kunt er prachtige fietstochten maken. De Loire tussen Saumur en Angers is waarschijnlijk het mooiste van alle ruim 900 kilometers. Aan beide kanten van de rivier kun je ook de fietsroute Loire à Vélo volgen. Wil je meer weten over fietsen bij de Loire? Kijk dan bij mijn tips op Frankrijkvakantieland.nl. Naast mijn ervaringen op de fiets in deze streek vind je er ook de links naar vakantiehuizen, hotels en campings in één van de mooiste streken van Frankrijk!

Zoek je inspiratie voor een weekje fietsen in de Loirestreek?

In mijn ebook Loire, Bretagne & Baai van de Somme vind je 7 compleet beschreven dagen met fietstochten, wandelingen en een plek voor een bijzondere wijnproeverij. Uiteraard ontdek je ook hoe je met de fiets het kasteel van Brissac-Quincé kunt ontdekken. Het ebook kun je downloaden voor maar € 2,95!

Veel plezier in de Loirestreek!

Tips:

8-daagse fietsvakantie kastelen van de Loire

FIetsrondreis Loire, ChenonceauDe specialisten van TUI tipten mij over een fraaie 8-daagse fietsrondreis bij de mooiste kastelen van de Loire. Deze unieke fietsrondreis bij de Loire kan gemaakt worden tot eind oktober voor een scherpe prijs van € 675 p.p. en deze prijs geldt ook in het hoofdseizoen. Uiteraard is bagagevervoer inbegrepen en verblijf je in goede hotels op basis van halfpension. Je slaapt zelfs in een echt kasteeltje.

Bekijk deze fietsrondreis »