Mijn ideale dag in Frankrijk

mijn ideale dag in Frankrijk

Hoe ziet mijn ideale dag in Frankrijk er uit?

Dat is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is terwijl mij vaak gevraagd wordt hoe ik een dag in Frankrijk doorbreng en wat ik het liefst doe als ik in Frankrijk ben.

Wat ik het liefst doe in Frankrijk hangt helemaal af waar ik op dat moment ben. Als ik in Parijs ben dan geniet ik volop als ik ergens in de avondzon op een terras zit met een lekker biertje of een goed glas wijn. Mijn favoriete plek is dan het terras van Brasserie L’Îsle Saint-Louis waar je uitkijkt op de achterkant van de Notre Dâme.

Maar als ik bijvoorbeeld in Annecy ben dan kun je mij rond half negen ‘s-avonds wel ergens vinden aan de Quai de l’Eveché om te genieten van het uitzicht en van een heerlijk diner. Een wereldplek, vooral als de temperatuur het toe laat om s’-avonds lekker buiten te eten.

Zon, 24 graden, windkracht 2 uit het Zuid-Westen, Bassin d’Arcachon

Nu ik het toch over lekker eten heb 🙂 Ik kom dan eigenlijk toch bij mijn ideale dag in Frankrijk. Ik zal proberen om deze zo goed mogelijk te schetsen.

Deze dag wordt ik ‘s-morgens om 07:00 uur wakker en kruip voorzichtig uit bed om Marian nog even te laten slapen. Ik zit dan in een leuk houten chalet van een camping in een dorpje vlakbij het Bassin d’Arcachon. Hier kom ik samen met Marian altijd een paar weken naar toe. Na jaren reizen door Frankrijk blijft het Bassin en omgeving altijd trekken. Het dorpje Arès stelt niet zo gek veel voor maar je zit er ideaal om te fietsen en de Oceaan te ontdekken.

Het weer is er meestal goed. De temperatuur schommelt in mei en juni tussen 18 en 25 graden met af en toe een uitschieter naar boven. Er staat altijd wat wind van de Oceaan en het is er over het algemeen droog en zonnig. Soms een dag regen maar dan weer een week of langer mooi weer.

Op mijn ideale dag is het s’-morgens al lekker. De lucht is strak blauw en in het oosten klimt de zon steeds hoger. Tijd om op mijn mountainbike te springen en een (Franse) krant en brood te halen. Brood haal ik bij mijn ideale bakker. Het is een klein dépot de pain in Arès waar men zelf het brood bakt. De croissants en pain-aux-chocolat zijn er het lekkerste van heel Frankrijk en heel groot!

Op mijn ideale dag in Frankrijk is Marian als ik terugkom al wakker en bezig om een lekkere kop koffie te zetten. De ochtendzon schijnt inmiddels op het terras van het vakantiehuisje en het ontbijt kan beginnen! De vogeltjes in de omgeving geven een concert en verder niets dan rust!

Dorade kopen op de markt, fietsen

Mijn ideale dag is trouwens een dinsdag. Dan is het in Arès markt en tijd om vis te kopen voor de barbecue. De visboeren op de markt hebben de verste vis die je je maar kunt bedenken. De Dorade grise is mijn favoriet. Ik laat deze schoonmaken maar de kop en de schubben blijven zitten. Ook laat ik een paar verse plakken gerookte zalm afsnijden. Vervolgens wordt bij de groenteboer een mooie verse krop sla gehaald. Dat wordt daarna snel in de koelkast van het vakantiehuisje gelegd.

Vervolgens stap ik op de mountainbike voor een fietstocht langs het Bassin d’Arcachon en door de bossen fiets ik samen met Marian richting Cap Ferret. Een rit van circa 60 km heen en terug. Ik zorg dat wij rond lunchetijd in Cap Ferret zijn. Bij de pier met de boot naar Arcachon liggen een paar goede restaurants met een prachtig uitzicht over het bassin met Arcachon aan de overkant en het Dune de Pilat nog iets verder. Een toplocatie! Maar wel heel druk dus vooraf reserveren voorkomt teleurstellingen, of vroeg komen :-).

Een lichte lunch met een goed glas wijn en pure sfeer en gezelligheid om je heen… wat wil je nou nog meer?

Strandwandeling

Na een kopje espresso wordt het rond twee uur tijd om weer op de fiets te stappen. Langs de vuurtoren van Cap Feret gaat de tocht over één van de mooiste, zo niet het mooiste fietspad van de Franse Atlantische kust. Op verschillende plekken kun je naar het strand en de Oceaan. Mijn favoriete strand is Truc Vert of wat noordelijker Grand Crohot. Er zijn altijd wel surfers of kitesurfers en het strand is immens. Er komt geen eind aan. Heerlijk om even lekker langs de branding te lopen. Een uurtje heen en een uurtje terug.

Inmiddels is het al in de namiddag en schijnt het zonnetje nog steeds. Op mijn ideale dag is het nu circa 24 graden en waait de wind uit het zuid-westen zodat ik die lekker in de rug heb als ik terug fiets naar mijn vakantiehuisje.

Dorade grise op de barbecue en zonsondergang.

Rond 18:00 rijdt ik de camping op, parkeer mijn fiets en haal een flesje seize soixante quatre, uit de koelkast. Intussen steek ik de barbecue aan en maak de Dorade grise schoon en droog hem goed af. De buik stop ik vol met rozemarijn, tijm en munt en een schijf citroen. Eerst heb ik hem al helemaal met olijfolie ingesmeerd.

Terwijl de barbecue op stoom komt kan de vis even “marineren”.  Op mijn ideale dag in Frankrijk heb ik een Weber barbecue met deksel. De Dorade gaat op een klein bakblik met rooster en 25 minuten in het midden van de barbecue (waar de kooltjes aan de zijkant liggen). Paar takjes rozemarijn op het vuur, deksel dicht en 25 minuten wachten.

Na 25 minuten is de vis super gaar. Denk om de graatjes want anders wordt deze gezonde vette vis een kwelling in plaats van heel lekker. Beetje salade erbij met wat stokbrood en een koel glaasje rosé. Mijn ideale dag zit er bijna op.

Rond half tien wandel ik samen met Marian naar het Bassin d’Arcachon waar wij bij het kanon de ondergaande zon bewonderen. In de zwoele avond lopen wij op ons gemak terug. Bij het huisje pakken we nog een glaasje wijn en een paar plakjes vers afgesneden gerookte zalm van de markt.

Rond 23:00 rollen we moe en voldaan het bed in. Wie weet is er morgen weer een ideale dag in Frankrijk 🙂

Wat is jouw ideale dag in Frankrijk? Laat het hieronder gerust weten!

In de onderstaande presentatie kun je mijn ideale dag ook zien!

Reacties

 1. jacqui jansen cardaillac zegt

  Bon soir Ruud,
  Heb net weer je nieuwsbrief gelezen en hoewel ik in de 17 jaar Frankrijk al veel van het land heb ontdekt en gezien, lees ik met veel plezier over jouw visie op steden, departementen en persoonlijke ontmoetingen.
  Over je wijnproeverij: wij hebben er al veel meegemaakt en je betaalt meestal meer op het wijngoed dan in de supermarché, maar de ambiance telt natuurlijk ook mee en misschien is de wijn in de grandes surfaces toch even anders van kwaliteit?
  Als je weer eens in de Auvergne bent, bezoek dan eens het chateau de Savennes, chambres et tables d’hôtes.
  Eigenaars zijn 2 Nederlanders, Robert, de Patron-cuisinier kookt de sterren van de hemel en je voelt je als gast zeer gewaardeerd.
  Site: http://www.savennes.com.
  Geniet ten volle, samen met je vrouw van ons mooie Frankrijk en ben je in de Lot, even bellen en jullie zijn welkom.(kunnen we nog Limburgs praten!!)
  Groetjes uit Cardaillac,
  Jacqui Jansen

  • Hi Jacqui

   Leuke reactie en goeie tip! Als ik in de buurt ben zal ik mij zeker melden. Alleen dat Limburgs zal niet lukken met deze “Hollander” die beter Frans dan Limburgs spreekt -:)

   Ruud

  • jacqui jansen cardaillac zegt

   Dacht dat je uit Stein kwam, maar daar wonen natuurlijk ook niet-Limburgers.
   Un grand bonjour,
   Jacqui.

 2. Leuk stukje en ook leuk geschreven, ik ken wel wat plekjes hiervan. Wel vind ik het jammer dat je niets over het mooie Normandie meld, wat toch al niet zo bekend is bij de nederlandstaligen. De namen , die je wel noemt lopen namelijk al over van het tourisme en als je het over Frankrijk binnendoor hebt zijn dat niet de namen, die je zou moeten noemen, lijkt me omdat ze toch al zo bekend zijn
  succes

  • Coen, allereerst bedankt voor het compliment! Wat betreft Normandië heb je wel een punt. Maar om de één of andere reden ben ik er nog nooit echt lang geweest. Misschien een goed excuus om dat eens te veranderen 🙂