Pech met de auto in Frankrijk

Ruud heb jij wel eens pech met de auto in Frankrijk gehad en wat zijn je ervaringen met Franse garages? In dit blog lees je mijn antwoord op deze vraag
Pech in Frankrijk

Pech in Frankrijk, en dan?

Ik krijg wel vaker vragen van lezers over pech met de auto in Frankrijk. Meestal van mensen die voor het eerst naar Frankrijk op vakantie gaan en dan allerlei verhalen van bekenden te horen krijgen dat het vragen om problemen is als je met de auto naar Frankrijk gaat.

Het zijn zo goed als zeker de verhalen van mensen die nog nooit in Frankrijk zijn geweest en zich baseren op "ik heb gehoord dat..." ervaringen. Maar hoe zit het nu echt? Ik kwam op het idee van dit blog toen ik recent via een Facebookgroep deze vraag kreeg:

Ruud, welke ervaringen heb jij met Franse garagehouders? Ik hoor dat ze vaak niet hard lopen voor het repareren van niet-franse auto's: waar of 'du pain a singe' / broodje aap?

Ontdekkingen bij Lagrasse in de Corbières

De markthal van Lagrasse

Een paar jaar geleden was ik met een Renault Scenic van een paar maanden oud op reis door Frankrijk. Ik had vanuit Nederland een prachtige tocht gemaakt die dwars door de Auvergne richting de Languedoc-Roussillon ging. Ik had in de buurt van het Canal-du-Midi een vakantiehuis gehuurd vlakbij het dorp Caunes-Minervois.

Je zit er trouwens midden in de wijngaarden van de Minervois en dus wilde ik er ook wel eens bij een goed wijndomein gaan proeven. Ik had een plan gemaakt voor een dagtocht. Het was een zonnige dag en het leek mij een goed idee om eens richting de Pyreneeën te rijden om wat leuke dorpen te bekijken waarbij ik vooral naar Lagrasse wilde.

Lagrasse ligt in de Corbières in een streek waar ook veel wijngaarden te vinden zijn. De AOC Corbières is één van de grootste wijnstreken van Frankrijk en zelfs de grootste in de Languedoc-Roussillon (tegenwoordig Occitanië). 95% van de wijnen is rood. Als je hier naar toe gaat is er kans genoeg om ergens een wijnproeverij te doen.

Het is een bergachtige streek waar je ook prachtige en spannende wegen tegenkomt, dus als je van avontuur houdt zit je in de Corbières absoluut goed. 

Ik reed naar Lagrasse via de D57 richting Marseillette en tenslotte over de D3. Het is een middeleeuws dorp met in het centrum een prachtige oude markthal en de Pont Vieux. Dat is een boogbrug uit de 12 eeuw die over de rivier de Orbieu gaat. Vanuit het dorp gezien ligt aan de overkant de bijzondere Abbije Sainte-Marie-d’Orbieu. De geschiedenis van deze abdij gaat zelfs terug naar het jaar 779. Je kunt er een gedeelte van het complex bezoeken. 

Ai, pech! een rood lampje en wat nu?

Autopech in Frankrijk

Toen ik vlakbij Lagrasse reed zag ik iets vreemds op mijn dashboard van mijn auto.

Er brandde een rood lampje dat aangaf dat er iets niet goed was met het oliepeil. Dat vond ik vreemd want mijn Renault Scenic was op dat moment nog geen 2 maanden oud. Maar een rood lampje betekent stoppen. Ik wist nog net Lagrasse te bereiken en zag in de verte iets wat op een garage leek. Het was inmiddels een uur of twaalf.

Ik zette de auto aan de kant en liep samen met Marian richting een pand waar oude auto's stonden en stapels autobanden voor lagen. Op de muur prijkte met grote letters Renault. Ik liep door de opening naar binnen (zie foto bovenin) en riep "Hallo" (in het Frans "Allo" want ze spreken dan de "H" niet uit).  Even later kwam er een man in een blauwe overall die eigenlijk bijna zwart was van de smeer en roetplekken.

Hij begroette mij met een vriendelijke bonjour en ik legde hem in mijn beste Frans uit dat er een probleem was met de olie van mijn auto: "La lampe à huile de ma voiture est allumée et la voiture est à quelques centaines de mètres. Pourriez-vous m'aider?"  dus in het Nederlands "Het olielampje van mijn auto brandt en de auto staat een paar honderd meter verder. Zou u mij kunnen helpen?".

De man keek vriendelijk richting de auto en vertelde dat zijn vrouw net had geroepen voor de lunch. Maar als ik over anderhalf uur terugkwam dan zou hij mij helpen en er meteen naar kijken. De auto kon ik gewoon laten staan. Ik gaf hem in goed vertrouwen de sleutel van de wagen en ging met Marian het dorp in dat ik toch al wilde bezoeken.

Les Plus Beaux Villages de France

Pont-Vieux in Lagrasse

Lagrasse is de moeite waard en staat ook op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France. Dus ben je in de buurt ga er dan zeker naar toe.  

Een lunch en anderhalf uur later wandelden wij terug naar de "Renault garage" waar de garagist al gebogen over de motor stond. Hij had de auto er al naar toe gereden. Ik hoopte van harte dat hij snel het euvel kon verhelpen.

Toen ik aankwam keek hij bedenkelijk want er zat bijna geen olie meer in. Hij vulde het bij en was samen met mij verbaasd dat bij een nieuwe Renault Scenic het oliepeil zo laag stond. Met een ferme klap deed hij de motorkap dich en stak zijn zwarte hand uit. Onbewust gaf ik hem ook een hand die daarna behoorlijk naar olie rook.

Op mijn vraag hoeveel hij van mij kreeg antwoordde hij "Rien monsieur". Verbaasd keek ik Marian aan maar hij wilde echt niets hebben zelfs niet voor de olie. Hij mompelde nog zoiets als "garantie" en wij namen met een glimlach afscheid. De auto heeft daarna nooit meer problemen gehad.

Even later reden wij terug richting Caune-Minervois omdat ik een afspraak had om wijn te gaan proeven bij een goed wijndomein bij Caune-Minervois. Een tip die ik via een local had gekregen.

Meer reacties over pech met de auto in Frankrijk

Zoals ik al in het begin schreef kreeg ik de vraag over mijn ervaringen in Frankrijk met een garage. Het antwoord dat ik op Facebook gaf bracht mij er toe om dit blog te schrijven. Maar er werden ook tal van reacties gegeven met vooral goede ervaringen en een paar mindere.

Ze staan hieronder, maar je kunt ze natuurlijk ook op mijn Facebookpagina lezen

Wij kwamen met een lekke band te staan, en hadden enkel een thuisbrengertje als reserveband bij een VW Golf. Naar de eerstvolgende bandenboer voor een nieuwe Pneu.  De goede man had niet het goede merk op voorraad, ging hiervoor nog op pad naar collega’s, maar vond het niet . Toen kregen we een tweedehands band om onze vakantie te vervolgen, en hoefden niets af te rekenen!

Johny Snoeren

Eens kwam ik tot stilstand met mijn Renault op een kruispunt in Lille. Na sneeuw tot Antwerpen viel de dooi in en het was één grote watermassa. Met twee grote honden in de auto (we waren opweg naar een hondenshow) was dat kruispunt geen ideale plek om stil te staan. Er kwamen mensen uit de kroeg op de hoek en duwden ons naar een betere plek. Iedereen deed een poging, maar mijn Renault wilde niet starten. In de kroeg beland met de honden, werd ons verzekerd dat hulp nabij was. Na een half uur kwam er een Renault service auto voorrijden. Die vent is een half uurtje bezig geweest en de Renault deed het weer. Ik kon bij de service auto met de Creditcard betalen. Geweldig

Peter Kamp

Helaas een hele slechte met een niet Franse auto. Dankzij de onwetendheid over mijn auto (Mazda Tribute 4x4 V6aut) is deze door verkeerd handelen total-loss verklaard...en dat terwijl er alleen koelvloeistof bijgevuld had moeten worden. Maar het maakt voor mij Frankrijk en de Fransen niet minder interessant.

Sjors Boonstra

Ik heb een deux chevaux en er staat een Renault, je kan overal terecht, en wat nog mooier is, goedkoper als in Nederland! En tuurlijk maken zij ook andere merken!

Marga Petrus-van Ooik

Werden met onze Mazda altijd vriendelijk geholpen al namen ze er wel de tijd voor later met onze Peugeot ging het sneller.

Mieke Rompa

Ik heb bijna 20 jaar in Frankrijk gewoond en rondgereden. Nooit problemen gehad met garages waar dan ook

Elisabeth Schuit

Wij hadden pech met onze Jeep en de Renaultgarage heeft ons perfect kunnen helpen. Pas de probleme!!!

Harma Wolfard

In st Jean du Gard super geholpen door de Renault garage. We reden Ford op dat moment. Toppertjes!!!!

Annemieke Kamman

Ook prima geholpen met onze opel

Tineke Mooshouwer

Ik rijd Peugeot, en mijn garage is top! Al 21 jaar! Landou in de Tarn et Garonne

Simone Jacobs

Wat vind jij van deze tip?