Puy-L-Évèque bij de Lot

Hoe kan dat toch dat ik altijd weer nieuwe plekjes in Frankrijk ontdek waarvan ik denk: "waarom ben ik er nooit eerder geweest?"  Zoals dit prachtige plaatsje in de vallei van de Lot. Lees verder...
Fietsen bij de Lot naar Puy-l'Évêque

Op de fiets langs de Lot naar Puy-l'Évèque

Jeetje mina!

Ik zat laatst tijdens de lunch in mijn foto’s te bladeren en toen kwam ik deze tegen. Voor mij is het een foto die precies weergeeft waar ik al zo lang over schrijf: het relaxte Franse binnenland. Maar waarom dan “Jeetje mina”?

Deze foto maakte ik vorig jaar en ik realiseerde mij dat ik al sinds 1986 door het Franse land reis. Toen ik nog werkte als relatiemanager bij een bank ging elke vrije dag door slim plannen op aan vakanties in Frankrijk.

Toen ik in 2009 voor mijzelf begon als “professioneel Frankrijkschrijver”,in mei a.s ook al weer 10 jaar geleden, begon reizen in Frankrijk mijn levensstijl te worden. En na al die jaren vind ik het nog steeds verbazingwekkend dat ik elke keer dat ik in Frankrijk of in Parijs ben, toch telkens weer wat nieuws ontdek.

Zoals dit prachtige Puy-l'Évêque aan de rivier de Lot. Wat mij betreft is de Lot trouwens de mooiste rivier van Frankrijk. Zelfs nog mooier dan de vallei van de Loire. Zo maakte ik een prachtige fietstocht van Fumel naar Puy-l'Évêque. Daar stond een bank om even uit te puffen met dit uitzicht. Het is mijn “genietplekje” van 2018.

Fietsen in de vallei van de Lot

Fietsen langs de Lot van Fumel naar Puy-L'Évèque

Fietsen in de vallei van de Lot is trouwens een waar genot. Klink het je als muziek in de oren? Dat is het ook en het mooie is dat je het ook gewoon op een normale fiets kunt doen. Ik reed bijvoorbeeld de bewegwijzerde fietsroute tussen Fumel en Puy-l'Évêque. Deze gaat dwars door de vallei van de Lot en grotendeels via een verkeersvrijge voie verte over een oude spoorbaan. 

In het centrum van Fumel vind je bij de rivier een parkeerplaats waar je zowel links als rechts de fietsroute langs de rivier kunt volgen. Ik wilde persé stroomopwaarts omdat ik nieuwsgierig was naar het plaatsje Puy-l'Évêque. De geschiedenis van deze plaats gaat ver terug en het dorp heeft dan ook een rijke historie en zelfs een pauselijk kasteel. 

Het dorp is sinds eind 1944 een beschermd monument en ligt strategisch aan de rivier. Vroeger ging er een spoorlijn richting Fumel. En mijn fietstocht ging grotendeels over deze oude spoorlijn en rustige binnenwegen. Een prachtige tocht waar je soms vlak langs de rivier rijdt en dan weer door de wijngaarden van de AOC Cahors. Soms kom je zelfs langs boomgaarden met de beroemde pruimen uit de streek.

Ik verbleef ongeveer anderhalve week in deze mooie streek en mijn uitvalsbasis was het leuke vakantiepark Les Cigales bij het plaatsje Mauroux, niet ver van Fumel. 

Meer tips over de Lot