La Fontaine de Mars – restaurant bij de Eiffeltoren in Parijs

La Fontaine de Mars = lekker eten bij de Eiffeltoren

Lekker eten in La Fontaine de Mars

la Fontaine de Mars is een bistro met een fantastische sfeer.

Er zijn soms van die dagen dat het geluk je toelacht. Zoals recent in de buurt van de Eiffeltoren.

Ik kom al vele jaren regelmatig in Parijs en heb al op heel wat plekken gelunched en gedineerd. Maar toch ontdek ik telkens weer wat nieuws. Geen wonder want het aanbod in Parijs is gigantisch.

Dankzij mijn zoon, die vlakbij de Eiffeltoren een wijnwinkel heeft gewerkt belandde ik in de Rue Saint-Dominique en kwam ik er onlangs in een bijzondere bistro. Halverwege deze straat ligt aan een pleintje met een fontein het restaurant Fontaine de Mars en bij dit pleintje liggen nog een paar goede restaurants.

De bistro La Fontaine de Mars is een traditioneel restaurant in het 7e arrondissement van Parijs. Het werd in 1908 geopend en is daarmee één van de oudste traditionele bistro’s in Parijs. De kaart van La Fontaine de Mars toont vooral gerechten uit het Zuid-Westen en biedt voor elk wat wils.

Plat du jour

Bij La Fontaine de Mars eet je bijvoorbeeld  een uitstekende Confit de Canard of neem de Gigot d’Agneau, de huisgemaakt foie-gras, cassoulet en nog veel meer traditionele bistro gerechten uit Le Sud Ouest. voor prijzen van rond de 20 euro voor een hoofdgerecht.

Elke dag wordt er een plat du jour geserveerd. En elke dag heeft zijn eigen plat du jour en dat systeem is al jaren hetzelfde, zoals op zaterdag gigot d’agneau of op zondag  poulet fermier rôti, op maandag pièce de boucher, op dinsdag braisé de joue de cochon op woensdag coq au vin en op vrijdag plancha de supions à la tomate. Voor 23 euro heb je dan een prima maaltijd.

De wijnkaart is uitgebreid en varieert van een huiswijn in een glas of karaf, tot wijnen per fles die qua prijs zeer redelijk liggen. Ik dronk er bijvoorbeeld een heerlijke Clos de Tremblay 2009, Moulin à Vent uit de Bourgogne voor maar € 29,00! Maar je kunt ook een absolute topwijn kiezen zoals een Petrus 2001. Alleen moet je dan wel zorgen dat je creditcard voor minimaal € 1995,00 is gedekt 🙂

En misschien is het helemaal geen slecht idee om een karaf wijn van een halve liter te bestellen. Voor € 13 ben je dan klaar voor een goede huiswijn.

Lunch onder het toeziend oog van Jean Paul Belmondo

Jean Paul Belmondo en Barack Obama

Het bijzondere van deze bistro is dus dat je voor een redelijke prijs absoluut goed kunt eten. Je zult gemiddeld iets meer kwijt zijn dan in een gelijksoortig restaurant maar de kwaliteit is echt goed en de sfeer en ambiance zijn onvergetelijk!

Zo zat ik samen met Marian en mijn zoon aan het tafeltje voor de bar.

Op de pilaar achter ons hingen vier foto’s van Jean Paul Belmondo. Ik vroeg aan de ober waarom die er hingen en het bleek dat hij in 1975 een film heeft gedraaid die deels in la Fontaine de Mars werd opgenomen met de mooie Française Genevieve Bujold. De film heet L’Incorregible.

In de onderstaande trailer kun je het fragment zien vanaf minuut 0:44

 Wat at Barack Obama in La Fontaine de Mars bij de Eiffeltoren?

Nu was natuurlijk mijn nieuwsgierigheid gewekt en wilde ik nog meer weten over deze bijzondere bistro.

Zo ontdekte ik dat de Amerikaanse president Barack Obama er ook heeft gedineerd toen hij in Frankrijk was voor de herdenking van het 65e jaar na de landing van de geallieerden in Normandië.

Om veiligheidsredenen waren er verschillende restaurants gereserveerd maar niemand wist waar de president zou komen. Ongeveer 1,5 uur van te voren koos men voor La Fontaine de Mars.

Obama en zijn vrouw Michelle wilden gewoon van de kaart eten. De president koos voor het hetzelfde gerecht waar ik ook zo van gesmuld heb… de gigot d’agneau in een overheerlijke saus, een geconfijt teentje knoflook en wat gegratineerde aardappelschijfjes. Het is een top gerecht!

Alleen…. de president zal daarna wel heerlijk naar knoflook hebben geroken 🙂

Tip: online tickets bestellen voor de Eiffeltoren, busexcursies, cruises, Louvre etc,


Grotere kaart weergeven

Reacties

 1. Geachte Heer,

  Graag wil ik u advies vragen.
  Wij gaan met 4 volwassenen [2 vrienden stellen] van 27 dec t/m 1 jan naar Parijs.
  Kunt u ons adviezen geven?
  Dan nog een belangrijke vraag. Wat is leuk om te doen oudejaarsavond
  en met de nieuwjaars wisseling?
  Of is het leuk om in de buurt vd eiffeltoren te eten of een ander advies?
  Weet u een betaalbaar gezellig geschikt restaurant voor die avond. De franse keuken is prima.
  Iets anders mag ook. Bv 3 gangenmenu voor ongeveer €30,00 pp.
  Ik hoop dat u ons adviezen kunt geven.
  Dat zou echt heel fijn zijn.
  Kunnen we ook reserveren bij dat restaurant?
  Ik hoop zsm van u te horen.
  Bij voorbaat zeer bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  A Voskuil

  • Beste Joop

   Dat zijn nogal wat vragen 🙂 Maar ik ga mijn best doen.

   Kunt u ons adviezen geven? Download voor € 3,95 mijn eBook Parijs. Daar staat echt alles in wat je moet gaan doen. Zeker omdat jullie wat langer in Parijs zijn.
   Wat is leuk om te doen oudejaarsavond en met de nieuwjaars wisseling? Aftellen tot 12 uur op de Champs Élysées? Feestvieren bij de Eiffeltoren? Of naar de Sacré Coeur en daar het vuurwerk boven de hele stad gadeslaan. En voor spektakel moet je naar de Champs Élysees met een oorverdovend vuurwerk.

   De beste tip die ik kan geven voor een restaurant is om op de 27e in de Rue St Dominique te kijken bij Les Cocottes (kun je reserveren), Café Constant (kun je niet reserveren, maar wel goed en super gezellig). In mijn eBook staan nog een paar tips voor geode restaurants maar dan meer richting Le Marais en de Bastille.

   Veel plezier in Parijs!

  • Super, dank je wel.
   Ga we doen.