Een vakantiehuis in Frankrijk boeken?
Ken je dat gevoel? Je hebt je vakantieperiode vastgelegd en dan moet je op zoek naar een mooie vakantiebestemming bijvoorbeeld in Frankrijk.
Je weet naar welke streek je wilt gaan maar hoe kom je nou aan dat ideale vakantiehuis? En wat is nou een gîte? Of een chambre d’hôte? Waar boek ik een vakantiehuis?
Op een aantal vragen heb ik al eerder antwoord gegeven op Frankrijk Binnendoor lees daarvoor de artikelen over gîtes en vakantiehuizen of over chambre d’hôtes.
Lees ook mijn blog over luxe vakantiehuizen in Frankrijk en hoe je deze toch voor een redelijke prijs kunt huren. In dit artikel vertel ik meer over het huren van een vakantiehuis in Frankrijk.
Sla vooral mijn 10 tips voor het huren van een goedkoop vakantiehuis niet over.
Vroegboeken of juist een last-minute?
Daar is niet zo maar 1,2,3 een passend antwoord op te geven want de situatie kan voor iedereen wel weer anders zijn.
Mijn ervaring is in elk geval dat bij het huren van een vakantiehuis over het algemeen geen vroegboekkortingen worden gegeven, tenzij je iets boekt via een reisorganisatie die kant en klare autovakanties aanbiedt zoals bijvoorbeeld:
ANWB Reizen, Vrij Uit Autovakanties,
Vacanceselect, Sunweb, Kras, De Jong Intra etc.
Meer over dit soort autovakanties vind je op Frankrijkvakantieland.nl.
Als je op het laatste moment iets wilt regelen, dan zijn er juist bij de verhuurorganisaties van vakantiehuizen wèl mooie kortingen te verkrijgen.
Deze kunnen in sommige gevallen zelfs op lopen tot 50 a 70% van de gangbare huurprijs. Meestal liggen de last-minutekortingen rond de 20 à 25%.
Nadeel van last-minute een vakantiehuis boeken is dat je niet meer zo veel keuze hebt en je de kans loopt dat jouw ideale bestemming is volgeboekt.
Vroegboeken biedt je dus zekerheid vooral als je een speciaal vakantiehuis wilt dat erg populair is. Je koopt dus zekerheid als je vroegboekt!
Lees wat dit betreft ook even mijn artikel over vakantiehuizen en gîtes in Frankrijk.
Particulier of via een verhuurorganisatie?
Hierover zijn de meningen verdeeld.
Pluspunt van een goede verhuurorganisatie is natuurlijk dat er een merk achter staat dat een naam heeft te verliezen. Ze zijn dan ook meestal aangesloten bij de ANVR en de SGR. Dat biedt zekerheid voor het geval er iets mis mocht gaan.
Ook heb je bij een gerenomeerde organisatie meer kans op verhaal als er eens iets niet helemaal in orde is.
Zo kreeg ik een keer een deel van de huursom terug omdat bij het gehuurde huis tuinmeubilair hoorde maar dit wel erg oud en slecht was :-). Wanneer je bij een particulier huurt dan kunnen eventuele problemen lastiger op te lossen zijn. Vooral wanneer je bijvoorbeeld direct bij een Franse eigenaar hebt gehuurd.
Overigens is er met het huren van een vakantiehuis bij een particulier niets mis mee. Sterker dit kan heel vaak wat extra’s bieden omdat de eigenaar er naast of vlakbij woont en mocht het nodig zijn dan is het altijd handig om iemand in de buurt te hebben die je kan helpen.
Er zijn ook veel Nederlanders en Belgen met vakantiehuizen in Frankrijk.
Deze vind je over het algemeen via speciale websites met vakantiehuizen en gîtes van particulieren en via de eigen websites van de eigenaren.
Creditcard of overboeken?
Wat de betaling betreft kun je ook alle kanten op.
Vakantiehuizen van Nederlandse aanbieders kun je veilig betalen via iDeal of per creditcard. Meestal kun je ook met een bankoverschrijving of éénmalige automatische incasso betalen. Betaling bij particulieren verhuurders gaat meestal op basis van overschrijving van een aanbetaling en het restant 1 week voor of bij aankomst.
Boek je bijvoorbeeld via Gîte de France dan kun je per creditcard of bankoverschrijving betalen. Ik heb daarmee goede ervaringen. Wat zijn jouw ervaringen met een vakantiehuis in Frankrijk? Je kunt het hieronder kwijt en delen met andere lezers vanhe tblog.