Wijn proeven en kopen

Lees hier alles over een bijzondere wijnproeverij in de kelders van Beaune of luister naar de bijbehorende podcast.

Wijnproeverij

Wijnproeven en teut worden

Momenteel ben ik bezig met de afronding van mijn boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk. Er komt ook een hoofdstuk in over wijn, wijn proeven en wijn kopen.

In de loop der jaren heb ik zelf  ook verschillende ervaringen gehad met een wijnproeverij die ik nooit meer zal vergeten. Ooit was ik aanwezig bij een wijnproeverij van de Hospice de Beaune. Deze kelders liggen onder de stad en zijn indrukwekkend om te zien. Ze zijn echter alleen geopend op de zaterdag en zondag van het 3e weekend in november als de beroemde Vente des Vins in Beaune wordt gehouden.

De veiling van prestigieuze Bourgognewijnen werd voor het eerst gehouden in 1859 en vindt altijd plaats op de zondag van het 3e weekend in november. Dat weekend kun je de kelders in voor een bijzondere wijnproeverij. Ik heb het ooit eens meegemaakt en het was om meerdere redenen onvergetelijk. 

In Beaune is het in die periode altijd druk maar wel super gezellig. Als je het eens wilt meema- ken dan moet je dus op tijd zijn om een hotel, chambre-d’hôte of ander overnachtingsadres te regelen. Ook op tijd reserveren in de restaurants is dan wel een aanrader.

Wijn proeven en wijn kopen

Onder de grond van Beaune wijnproeven

Onze zoon had via connecties kaarten voor deze proeverij weten te regelen en zo daalde ik samen met hem en Marian af in de kelders die onder de straten van Beaune liggen. Vlak voor ons daalde een groepje Japanners het steile trapje af.

Er werd begonnen met de witte wijnen uit de Bourgogne die naar mate wij verder kwamen vervangen werden door de beroemde rode wijnen. Bij het begin kreeg iedereen een glas om te proeven. Telkens werd met een grote glazen pipet de wijn uit een vat getapt en een beetje in het glas gedaan. Dan was het walsen, proeven, de wijn door je mond rond laten gaan en zuurstof naar binnen zuigen. Vervolgens de wijn uitspugen en je glas leeg maken voor de volgende en soms even extra genieten en een klein slokje doorslikken. En natuurlijk zo professioneel mogelijk kijken.

Aan het eind van de proeverij hadden wij misschien wel 30 wijnen geproefd en waren de vrolijke Aziatische toeristen nog vrolijker. Ik had echter al snel in de gaten dat het groepje Japanners wel heel jolig en lacherig werd. Aan het eind moest je via een steile houten trap weer naar buiten. Dat ging bij de Japanners niet helemaal meer zoals het zou moeten 🙂

Ze waren zo teut dat ze geholpen moesten worden om de trap naar buiten op te klimmen.

Tips van wijnboeren  

Wijn proeven en kopen

In het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk komen nog veel meer tips over wijnproeven en wijn kopen. Je leest daarin ook het expert interview dat ik met Stan Beurskens had. Hij geeft onder meer een “gouden tip” om je aangeschafte wijn zo goed mogelijk mee naar huis te nemen én hoe je het best wijn kunt proeven.  

Wijnproeven is trouwens heel persoonlijk en heeft alles te maken met emotie. In het boek staat bijvoorbeeld ook een uitspraak van een Franse wijnboer die ik ooit sprak. Hij zij mij:

“Als je een knetterende ruzie met je partner hebt gehad en je wilt het goedmaken door een fantastische Grand-Cru open te trekken dan smaakt deze nooit zo lekker dan wanneer je dit samen op een feestelijk moment zou doen”.

Als je bij een wijnboer in Frankrijk wilt gaan proeven dan kun je dat op de bonnefooi doen of op afspraak. Voor het boek sprak ik met  Stan Beurskens, van Wijnkenniscentrum St. Martinus in Vijlen. Het interview lees je vanaf 8 oktober 2019 in het boek en hij geeft daarin zijn insidertips over wijn, wijn proeven en wijn kopen.

Op frankrijkbinnendoor.nl/boek kom je alles te weten over de experts die aan het woord komen.

Franse boeken en boeken over Frankrijk

Trouwens als je nog een leuk boek voor de vakantie zoekt.

Ik kwam recent de leuke website frankrijkboeken.nl tegen. Je vindt er alle informatie over boeken die zich in Frankrijk afspelen maar ook reisgidsen, kookboeken, Franse taal en nog veel meer boeken over Frankrijk.

Het is een mooie en duidelijke website van Erik van der Wal. Je kunt zien dat hij grafisch ontwerper is en weet hoe je een website kunt maken. Als je dan ook nog francofiel bent en van lezen houdt heb je ingrediënten voor een mooie website als je op zoek bent naar boeken over Frankrijk. Wie weet vind je er iets leuks voor de vakantie in Frankrijk. Mijn boek staat ook al op Frankrijk Boeken, maar dat is pas vanaf 8 oktober 2019 verkrijgbaar. 

Je kunt het wel eerder in bezit hebben als je meedoet aan de exclusieve voorverkoop. Daarvoor moet je je even aanmelden zodat je bij de eersten hoort die weet wanneer de voorverkoop start.

Wat vind jij van deze tip?