Wijngaarden in de winter van de Bourgogne

Werk in de wijngaard

Werk in de wijngaarden ook in de winter

Als je ooit een keer in de gelegenheid bent om in de wintermaanden naar Frankrijk te gaan dan moet je eens denken aan een wijngebied. Je zult er misschien niet snel bij stilstaan maar ook in de winter is het in de wijngaarden van Frankrijk een levendige bedoening.

Op de foto bij dit artikel zie je bijvoorbeeld een aantal zogenaamde tâcherons aan het werk. Dit zijn de mensen die vanaf de pluk van de druiven in de wijngaarden aan de slag gaan om de wijnstokken weer in orde te maken voor het volgende seizoen. In Chablis ken ik een echtpaar dat als tacheron werkt. Het zijn man en vrouw die zelfstandig werken en voor verschillende domeinen de wijngaarden  bijhouden. Met z’n tweetjes zorgen José en zijn vrouw ervoor dat de wijnstokken weer op de juiste wijze worden gesnoeid. Zij doen dit werk al vele jaren en onlangs mocht José feest vieren want hij is met pensioen gegaan en hoeft nu niet meer gebogen in de wijngaarden te staan.

Taille de la vigne

Het snoeien van de wijnstokken wordt taille de la vigne genoemd en is een vak apart. Het gaat volledig met de hand van het is een secuur werk om de juiste takken weg te knippen en er voor te zorgen dat de wijnstok in de volgende zomer weer mooie druiven gaat voortbrengen. De meeste tâcherons snoeien met snoeischaren die op een accu werken waardoor het knippen een stuk eenvoudiger gaat. Soms zijn deze speciale snoeischaren er wel de oorzaak van dat er af en toe een vinger verdwijnt :-). Overigens wordt er tegenwoordig ook machinaal gesnoeid maar of dit nu zo goed is voor de kwaliteit?

Wandelen in een winterse wijngaard

Als je in de wintermaanden in de wijngaarden van bijvoorbeeld de Bourgogne komt dan kun je overal rookpluimen zien. De afgeknipte takken worden namelijk direct verbrand. Hiervoor worden oude vaten gebruikt die op een onderstel zijn gelast en zo makkelijk verplaatst kunnen worden.

Wat ik je absoluut kan aanraden is om eens een wandeling te maken in een wijngaard als het lekker koud is en het liefst ook nog gesneeuwd heeft. Als je dan vroeg in de ochtend, en dan bedoel ik voor 8 uur, je wandeling begint dan kun je vaak verse sporen van wild zien.  Als je nog vroeger opstaat kun je misschien ook nog het wild zelf zien:-)

De rust in de wijngaarden maken een wandeling vroeg in de ochtend echt de moeite waard. Ik heb er in elk geval prachtige herinneringen aan overgehouden. In Chablis kun je bijvoorbeeld een mooie wandeling maken door de grand-cru wijngaarden die je het hele jaar door kunt maken.

Ik wens je alvast veel plezier met een winterse wijngaardwandeling!